Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΑΝΟΊΓΕΙ «ΦΤΕΡΆ» ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ ΕΠΙΤΑΛΊΟΥ

ΑΝΟΊΓΕΙ «ΦΤΕΡΆ» ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΌΜΙΟ ΕΠΙΤΑΛΊΟΥ

Μέσα στο καλοκαίρι η αδειοδότηση του και η δυνατότητα προσέγγισης μικρών αεροσκαφών

Ανοίγει «φτερά» το αεροδρόμιο Επιταλίου

Θέμα χρόνου είναι η επαναλειτουργία και η επέκταση του αεροδρομίου Επιταλίου σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης». Ειδικότερα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η παραλαβή του έργου που αφορά στην επισκευή συντήρηση κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση της περίφραξης του αεροδρομίου Επιταλίου, που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε ποιμνιοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία παραλαβής του από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ενεργό ενδιαφέρον που υπάρχει και από το εξωτερικό για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Επιταλίου φαίνεται ότι  οδηγεί και τις εξελίξεις αδειοδότησης του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο έως τις αρχές του καλοκαιριού το μέχρι πρότινος εγκαταλειμμένο αεροδρόμιο του Επιταλίου να αδειοδοτηθεί και να ξεκινήσουν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών. Παράλληλα στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φαίνεται να είναι και η διεκδίκηση παραχώρησης όμορων μικρών εκτάσεων που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσουν και οι διαδικασίες επέκτασης τόσο του αεροδρομίου όσο και του αεροδιαδρόμου.

Η επαναλειτουργία 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, συνέταξε έκθεση καταλληλότητας του χώρου για την ίδρυση πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών, στις εγκαταστάσεις του πρώην Κρατικού Αερολιμένα Επιταλίου.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, γνωμοδότησε θετικά για την ίδρυση Πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών, με απαραίτητη προϋπόθεση την υλοποίηση εργασιών και παρεμβάσεων στον χώρο αρκετές εκ των οποίων έχουν ήδη γίνει. Αυτό το οποίο φαίνεται να «υπολείπεται» τουλάχιστον για την ώρα είναι η εγκατάσταση ανεμουρίων, η προμήθεια και εγκατάσταση πυροσβεστικού και διασωστικού εξοπλισμού, η διαμόρφωση των φυσικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να έχει ο διάδρομος προσγείωσης (υψόμετρο πεδίου, διαστάσεις ζώνης ασφαλείας διαδρόμου κ.α), οι διαγραμμίσεις (επανάχρωση των υφιστάμεων σημάνσεων). Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκπονηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας η σύνταξη της Τεχνικής Έκθεσης για την προμήθεια της υλικοτεχνικής υποδομής. Ειδικότερα, θα γίνει προμήθεια δυο (2) ανεμουρίων και (2) χαλύβδινων ιστών 7 και 4 μέτρων για την τοποθέτησή τους, καθώς επίσης πυροσβεστικός και διασωστικός εξοπλισμός (μεταξύ αυτών, δεξαμενή νερού συγκεκριμένης χωρητικότητας, σύστημα παραγωγής υγραφρού, πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης, είδη διασωστικού εξοπλισμού κ.α). Όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να πληρούν τις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυρασφάλειας για αεροδρόμια, ελικοδρόμια και πεδία προσγειώσεων αεροσκαφών, προκειμένου να εξασφαλιστεί στο μέγιστο η ασφαλής και ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ