Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: ΣΤΟ "ΚΌΚΚΙΝΟ" Ο ΔΉΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΊΔΑΣ-ΚΥΛΛΉΝΗΣ

ΚΟΡΩΝΟΪΌΣ: ΣΤΟ “ΚΌΚΚΙΝΟ” Ο ΔΉΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΊΔΑΣ-ΚΥΛΛΉΝΗΣ

“Ιδιαίτερα επικίνδυνο ιικό φορτίο στην Πάτρα” – Τι θα ισχύει από αύριο

Κορωνοϊός: Στο “κόκκινο” ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση με το υπουργείο Υγείας την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για τον κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου – 46.000 τεστ μέσα σε μία ημέρα

H Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ο «χάρτης της Ελλάδας ξανακοκκίνησε» και τόνισε ότι αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί σήμερα, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε πολύ δύσκολη θέση. Έκανε λόγο για «αριθμό ρεκόρ» στα τεστ κορωνοϊού, καθώς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 46.000 τεστ.

Όπως είπε, εκθετική αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζεται στους Δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, την οποία η κυρία Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα ανησυχητική».

Έκανε λόγο για «οικογενειακή διασπορά του ιού» από τους γονείς στα παιδιά, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.

«Μας ανησυχεί η Αττική. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε τα 4.400 περίπου, μία αύξηση κατά περίπου 60%», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ενώ σημείωσε ότι ανησυχητική είναι η αύξηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα σε χρονικό διάστημα σύντομο «από τη στιγμή που η πόλη πήρε μια πρώτη ανάσα έναντι του κορωνοϊού».

«Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα. Κάνω έκκληση στην κοινή λογική μας και συστήνω να κάνουμε υπομονή και να τηρήσουμε τα μέτρα», είπε.

«Δεν έχει νόημα να βάζουμε ολοένα και περισσότερα μέτρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουμε τα ήδη υπάρχοντα», πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν», συνέχισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Είμαστε για άλλη μία φορά μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, χωρίς εύκολες λύσεις και χωρίς εύκολες απαντήσεις. Η συμπεριφορά του καθενός μας είναι η λύση. Πρέπει να κάνουμε το παν να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας», κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Αυξήθηκε η πίεση στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συναναστρέφονται στο πλαίσιο της «κοινωνικής φούσκας».

Σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως το βρετανικό, μιλάνει για αύξηση 20% της μεταδοτικότητάς του σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Χαρδαλιάς: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Από αύριο Σάββατο (06/02/2021) από τις 06:00 το πρωί ισχύουν τα εξής:

Στις «κόκκινες» περιοχές παραμένουν οι:

  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας
  • Δήμος Σπάρτης
  • Ζάκυνθος
  • Μυτιλήνη

Εντάσσονται στις «κόκκινες» περιοχές οι:

  • Δήμος Ρεθύμνης
  • Δήμος Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας
  • Δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας
  • Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ηλείας
  • Δήμος Τεμπών – Λάρισας

Υψηλός κίνδυνος για Σαντορίνη, Μύκονο, Χαλκίδα και Άγιο Νικόλαο λόγω κρουσμάτων

Οι περιοχές Θήρα, Μύκονος, Χαλκίδα, Πάτρα, Άγιος Νικόλαος Λασιθίου βρίσκονται σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο σε επίπεδο αύξησης των κρουσμάτων

Σε αυτές τις περιοχές θα ισχσουν τα εξής:

  • Αναστέλλεται λειτουργία κουρείων, λιανεμπορίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, ΚΤΕΟ
  • Αναστέλλεται το λιανεμπόριο
  • Παραμένουν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων
  • Αναστέλλεται οικοδομική δραστηριότητα για 15 ημέρες
  • Αναστέλλονται οι θρησκευτικές τελετές και η ατομική προσευχή
  • Αναστέλλονται οι αθλητικές δραστηριότητες και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Περιορίζεται η κινητικότητα στους δήμους αυτούς και επιτρέπεται η διέλευση σε αυτούς μόνο ατόμων που έχουν λόγους εργασίας

Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική εντάσσονται μαζί με την Αττική στο «κόκκινο» – Τα μέτρα που ισχύουν

  • Μαθήματα στα λύκεια με τηλεκπαίδευση
  • Μαθήματα σε γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολεία ειδικής αγωγής με φυσική παρουσία
  • Λιανεμπόριο με click away και μόνον
  • Κομμωτήρια, κουρεία, ΚΤΕΟ, πρακτορεία ΟΠΑΠ, λειτουργούν κανονικά με τα υφιστάμενα μέτρα 07:00 – 20:00 – Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά
  • Αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα η λειτουργία των λαϊκών αγορών
  • Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.

«Κοκκινίζουν» Πάτρα, Χαλκίδα και Άγιος Νικόλαος Λασιθίου

Να χαρακτηριστούν «κόκκινοι» οι δήμοι ΠάτραςΧαλκίδας και Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητά από την κυβέρνηση η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγείται την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 για τα Σαββατοκύριακα, χωρίς ωστόσο η πρόταση αυτή να έχει προς το παρόν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, οι αποφάσεις της οποίας θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Πάντως, όσον αφορά στους τρεις δήμους -Πάτρας, Χαλκίδας και Αγίου Νικολάου- η αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού θεωρείται δεδομένη, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία που έρχονται από αυτές τις περιοχές είναι ανησυχητικά.

Στους δήμους αυτούς αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης το κλείσιμο όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου.

Τα αυστηρά μέτρα θα αφορούν μόνο τα διοικητικά όρια αυτών των τριών δήμων και όχι ευρύτερα τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες ανήκουν.

Όσον αφορά στα Σαββατοκύριακα, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει εισήγηση της Επιτροπής για lockdown στις 18.00, ακόμη και στην Αττική, τόσο τα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν τα Σάββατα στις 17:00, ώστε εργαζόμενοι και πελάτες να προλαβαίνουν να φτάσουν στα σπίτια τους. Για το λιανεμπόριο προτείνεται η λειτουργία μόνο μόνο με τη μέθοδο του click away.

Στο «τραπέζι» των ειδικών βρίσκεται και το θέμα των σχολείων και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί η άποψη να παραμείνουν προς το παρόν ανοιχτά Γυμνάσια και Δημοτικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και ακούγονται στην Επιτροπή ισχυρές φωνές υπέρ του κλεισίματος των σχολείων.

Πηγή: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ