Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΗ απαγόρευση του κυνηγιού οδήγησε στην έξαρση της παράνομης θήρας

Η απαγόρευση του κυνηγιού οδήγησε στην έξαρση της παράνομης θήρας

Αλλεπάλληλα κρούσματα λαθροθηρίας  σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ηλεία

Τι δήλωσαν εκπρόσωποι δασικών υπηρεσιών και κυνηγετικών οργανώσεων στην «ΠΡΩΤΗ»

Έξαρση της λαθροθηρίας  παρουσιάζεται αυτή την περίοδο σε  αρκετά σημεία της Ηλείας, γεγονός που σύμφωνα με εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων οφείλεται  επί το πλείστον στην απαγόρευση των μετακινήσεων για  κυνήγι,   λόγω  του κορωνοϊού.

Τελευταίο κρούσμα  παράνομης θήρας τις νυχτερινές ώρες  ήταν  στην ορεινή περιοχή του Αστρά, όπου από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες έγιναν αντιληπτά  δύο νεαρά άτομα να κυνηγούν με προβολέα προσαρτημένο στο όπλο τους, τα οποία στη συνέχεια συνελήφθησαν με τη συνδρομή του Δασαρχείου  Πύργου.

Ανάλογη περίπτωση υπήρξε πριν από δέκα ημέρες περίπου καις την περιοχή του Κακοταρίου, στα όρια Ηλείας-Αχαΐας, ενώ κρούσματα λαθροθηρίας έχουν σημειωθεί  στη Μίνθη καθώς και σε άλλους κυνηγότοπους του Νομού.

Τι είναι αυτό όμως που  έχει οδηγήσει στην αύξηση της λαθροθηρίας, σε έναν Νομό που …παραδοσιακά παρουσιάζει αρκετά κρούσματα κάθε κυνηγετική περίοδο;

Η εξήγηση που δίνεται από τους γνώστες του αντικειμένου είναι πως οι απαγορεύσεις εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και εντός των Νομών που δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα  με τον κορωνοϊό, συχνά οδηγεί κυνηγούς στο να παρανομήσουν  λόγω και του … πάθους που έχουν  για την παραδοσιακή αυτή δραστηριότητα. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάνει και αρκετά  έξοδα για την έκδοση αδειών, προμήθεια υλικών κ.α.

Βέβαια ο νόμος είναι νόμος και θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα απ’ όλους, άσχετα εάν οι κυνηγοί δύνανται να ασκήσουν τη θήρα πλησίον από  τα σπίτια τους, αρκεί όμως αυτά να βρίσκονται στην ύπαιθρο και να μην μετακινούνται!

Πάντως οι πολίτες  όσο αφορά τις μετακινήσεις για κυνήγι και ψάρεμα, θα πρέπει να κάνουν ακόμα υπομονή, αφού ο  Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από (σήμερα) Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και για μια εβδομάδα… «το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή».

Δηλώσεις σχετικά με τη λαθροθηρία

Παν. Λάττας, Δασάρχης Πύργου

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε δέκτες καταγγελιών ότι τις βραδινές ώρες διεξάγεται παράνομο κυνήγι από συμπολίτες, χρησιμοποιώντας υλικά και όπλα που έχουν παραποιηθεί. Αυτό αποτελεί λυπηρό γεγονός διότι ζούμε μια ιδιαίτερα άσχημη περίοδο για την υγεία μας λόγω του κορωνοϊού και οφείλουμε όλοι να πειθαρχήσουμε και να περιορίσουμε τις εξόδους μας. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι το κυνήγι δεν μπορεί να διεξάγεται κάτω από τέτοιες συνθήκες που φέρνουν το θήραμα σε δύσκολη κατάσταση. Θέλω να εφιστήσω την προσοχή των κυνηγών διότι και η ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  προκαλεί το κοινό αίσθημα. Είμαστε εδώ  συνεχώς μέρα-νύχτα   και κάποια στιγμή οι λαθροθήρες θα λογοδοτήσουν, με ποινές με είναι αυστηρές».

Γιάννης Αντωνόπουλος, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου

«Οι  Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες παρότι το κυνήγι δεν επιτρέπεται , κάνουν τη δουλειά τους. Τη νύχτα εμείς όποιος κυνηγάει λαθραία είμαστε ενάντια και κάνουμε το παν να σταματήσουμε  αυτή την παράνομη δραστηριότητα . Κάθε βράδυ κάνουμε εφόδους για να αποτρέψουμε τα κρούσματα που είναι αυτή την εποχή αυξημένα. Κάνουμε όλες τις ενέργειες για να διαφυλάξουμε τους νόμους και τις διατάξεις που έχει τα κράτος για την πανδημία. Από τη στιγμή που απαγορεύεται η μετακίνηση,  κατ’ επέκταση και το κυνήγι δεν επιτρέπεται. Οι πληροφορίες μας λένε ότι όπως θα ανοίξει κάποιο κομμάτι των επιχειρήσεων θα επιτραπεί τις επόμενες ημέρες και το κυνήγι».

Άλκης Κωνσταντόπουλος, μέλος Δ.Σ.

Γ’ ΚΟΠ , αντιπρόεδρος Κ.Σ. Πύργου

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι ακόμα και τώρα που απαγορεύεται η μετακίνηση για το κυνήγι, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κυνηγό είναι εκεί έξω για να διαφυλάξει το περιβάλλον, να προφυλάξει το θήραμα, να αποτρέψει τη λαθροθηρία και να προστατεύσει τους νόμιμους κυνηγούς από τους λαθροθήρες που κινούνται τη νύχτα και καρπώνονται θηράματα που δεν δικαιούνται. Στον Αστρά συνελήφθησαν δύο άτομα και αντίστοιχα πριν από μία εβδομάδα είχαμε άλλη μία περίπτωση που και αυτή έχει ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης, στην περιοχή του Κακοταρίου . Εμείς σαν κυνηγετικές οργανώσεις ούτε μια ημέρα δεν σταματήσαμε , ζητάμε από την πολιτεία να άρει αυτή την παράλογη απαγόρευση για το κυνήγι, αφού η θήρα σε καμία περίπτωση δεν τεκμηριώνει τη μετάδοση του κορωνοΐού αφού γίνεται συνήθως ατομικά και πιστεύουμε ότι αυτά τα περιστατικά δείχνουν ποιοι είναι οι πραγματικοί προστάτες του περιβάλλοντος και ότι μόνο όφελος έχει το περιβάλλον όταν οι κυνηγοί βρίσκονται μέσα σε αυτό. Όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι στην ύπαιθρο και κυρίως οι  νόμιμοι κυνηγοί, ανθεί η λαθροθηρία. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά το υπόλοιπο της κυνηγετικής περιόδου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ