Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΣωρεία προβλημάτων που αναζητούν λύσεις

Σωρεία προβλημάτων που αναζητούν λύσεις

Την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων  που αφορούν  σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας, ζητάει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας με υπόμνημα που απέστειλε στο νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό.

Στο υπόμνημα συγκεκριμένα που υπογράφει ο πρόεδρος της Ο.Π. Χρ. Βαλιανάτος και κοινοποιήθηκε στους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους βουλευτές και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέρονται τα εξής:

«Ο αγροτικός τομέας είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Εκπροσωπώντας τον αγροτικό κόσμο του νομού Ηλείας, όπου το εισόδημα είναι το 70% του συνολικού εισοδήματος του νομού, θέλουμε να σας αναφέρουμε ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες.

 1. Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας

Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα του ελληνικού κράτους συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση προϊόντων μοναδικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα τέτοιο προϊόν αποτελεί η Κορινθιακή Σταφίδα, η οποία αποτελεί προϊόν με μακραίωνη ιστορία, με καθοριστική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, με αξιοζήλευτο και αξιόλογο προϊόν, αλλά και μέλλον στις αγορές τόσο της Ευρώπης, όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι προϊόν συνυφασμένο με την ιστορία της Ελλάδας, είναι εκείνο το προϊόν που συνετέλεσε στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας μεταπολεμικά και είναι εκείνο το προϊόν που θα δώσει διέξοδο στον Έλληνα αγρότη των περιοχών, όπου ευδοκιμεί, στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’ επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).

Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση  γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι τα μονοπωλιακό εκείνο προϊόν που θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την Ελληνική Αγροτική Οικονομία, όπως υπήρξε σε προγενέστερους χρόνους, αν λάβει την στήριξη του Ελληνικού Κράτους. Οι Σταφιδοπαραγωγοί μας περιμένουν άμεσα απάντηση.  Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν παρθούν τώρα μέτρα  σε λίγα χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.

 1. Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι Υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.
 2. Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά  προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.
 3. Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).
 4. Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.

Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση τα ων επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ

 • ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
 • ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
 • ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Κύριε Υπουργέ,

Περιμένουμε από εσάς να μας καλέσετε σε χρόνο που θα κρίνετε εσείς, έτσι ώστε να είστε σωστά ενημερωμένος για τα προβλήματα των αγροτών.

Είμαστε σίγουροι για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ