Θεοφάνεια με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία

456

Με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων κατά του κορωνοϊού και χωρίς …παρατράγουδα, εορτάστηκαν χθες τα Θεοφάνεια στην Ηλεία, τα οποία σε τίποτα δεν θύμισαν τις προηγούμενες χρονιές!

Από νωρίς το πρωί στους Ιερούς Ναούς τελέστηκε Δοξολογία   για τα Θεοφάνεια, παρουσία συγκεκριμένου αριθμού πιστών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αποφάσεις που ελήφθησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Πύργου  και υπό τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού και τη συμμετοχή μικρού αριθμού φορέων και πιστών.

Ακολούθησε  η καθιερωμένη ευλογία με τον αγιασμό, η λήψη του οποίου συνεχίστηκε τις επόμενες ώρες από τους πιστούς που προσήλθαν στον Ι.Ν.

Κάτι ανάλογο έγινε εξάλλου και στις υπόλοιπες εκκλησίες   της πόλης αλλά και του Νομού, όπου η παρουσία των πολιτών ήταν ιδιαίτερα  μικρή για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σε κάποιες –μεμονωμένες- περιπτώσεις επίσης έγινε από ιερείς ρίψη του Τίμιου Σταυρού σε θαλάσσιες περιοχές της Ηλείας, με σκοπό τον καθαγιασμό των υδάτων, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν  προβλήματα.

protinews

Ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ

«Η Εκκλησία επέδειξε ανυπακοή στα μέτρα και τις αποφάσεις της Πολιτείας με την ανοχή της κυβέρνησης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Αθηναγόρας χαρακτήρισε καταδικαστέα την απόφαση του Μητροπολίτη Αιγιαλεία και Καλαβρύτων Ιερώνυμου και ο πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο να ρίξουν κανονικά το σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων καθώς, όπως είπε, είναι αντίθετη με την απόφαση της ΔΙΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε συνεννόηση κυβέρνησης και Εκκλησίας αναφορικά με τη σημερινή λειτουργία των ναών, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ τόνισε. «Κοιτάξτε. Νομίζω ότι ας πούμε η συνεννόηση, αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια. Η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;», ανέφερε.

Αναφορικά με το αν η ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και εκκλησίας θα δημιουργήσει προβλήματα σημείωσε: «Όχι δε νομίζω. Γιατί και ο κ. Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρισμένα πράγματα μέσα του για τη σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας και ο Αρχιεπίσκοπος το ίδιο. Και οι ρόλοι μας πρέπει να είναι διακριτοί».

protinews