Πάντα πρωτοπόρο το Εσπερινό Αμαλιάδας
Πάντα πρωτοπόρο το Εσπερινό Αμαλιάδας, συμμετείχε στο 14ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας για το σχολικό έτος 2024 -2025, που πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή σ’ όλη την Ελλάδα και σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και ο Πύργος Ηλείας από 7 – 9 Μάη 2025. Το φεστιβάλ υποστηριζόμενο από Ενώσεις Πληροφορικής και διάφορους συλλόγους αλλά και από τοπικούς φορείς (Δήμους, Περιφερειακές Ενότητες κτλ.) δραστηριοποιήθηκε σ’ όλη την Ελλάδα από την Καλαμάτα μέχρι τη Μυτιλήνη κι απ’ τη Φλώρινα – Καστοριά και Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη (Χανιά – Ηράκλειο).
Το Εσπερινό Αμαλιάδας παρουσίασε το εκπονηθέν έργο του, με εξ αποστάσεως συμμετοχή την Παρασκευή 9 Μάη 2025 (ήταν ένα ψηφιακό δημιούργημα διαθεματικό και διεπιστημονικό, με συνεργασία του μαθήματος της Πληροφορικής, με υπεύθυνη την κ. Στ. Γαρούφη, του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών, με υπεύθυνο τον κ. Γ. Στασινόπουλο και των Μαθηματικών, με υπεύθυνο τον κ. Ι. Κωνσταντινίδη).
Στο Μαθητικό φεστιβάλ , που δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα, βραβεύτηκαν όλες οι συμμετοχές, ενώ πλήθος σχολείων, ανεξάρτητα αν παρουσίασαν έργο ή όχι, το παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η παρουσίαση ήταν σύντομη (μέχρι 7’ λεπτά κάθε εργασία και 3’ λεπτά για συζήτηση – εργασίες) ενώ δόθηκε και η δυνατότητα ανάρτησης πολυμεσικού υλικού για τα έργα συμμετοχής στο αντίστοιχο ιστολόγιο, με ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού.
Η δημιουργία του Εσπερινού είχε διαθεματική πρωτοτυπία, αφού η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου αποδόθηκαν με σύγχρονο τρόπο, με κείμενα που διασκεύασε ο κ. Γ. Στασινόπουλος με προγραμματισμό της κ. Στ. Γαρούφη και δημιουργία γραφικών απ’ τον Κ. Ι. Κωνσταντινίδη. Η αναπαράσταση των Ομηρικών Επών στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch, ενθουσίασε τους μαθητές που συμμετείχαν, άρεσε ιδιαιτέρως στις Συμβούλους κ. Νικολετσέα, κ. Κουζούλη και κ. Μάργαρη και άφησε υποσχέσεις για συνολική επεξεργασία – παρουσίαση στο μέλλον, αφού η πλατφόρμα της δημιουργίας είναι ανοιχτή. Προτάθηκε μάλιστα να ενταχθεί σε εν γένει συνολική προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου, με τη συνδρομή του Υπουργείου Παιδείας.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν για τους σκοπούς του έργου, την εξοικείωση με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ τόνισαν τα οφέλη για τους μαθητές, την ενεργητική μάθηση, την αυτοέκφραση, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την ανάπτυξη ψηφιακών Δεξιοτήτων, τη διαθεματική προσέγγιση και το συνολικότερο κίνητρο για μάθηση.
Τελευταία δράση του σχολείου υπήρξε μια ενημέρωση σχετικά με τη βία και τον σχολικό εκφοβισμό, με εξειδίκευση στη βία κατά των γυναικών. Οι μαθητές διαδραστικά απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο, ενώ ακολούθησε συζήτηση που οργάνωσε ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής της μονάδας, φιλόλογος κ. Γεωργ. Στασινόπουλος, με τη βοήθεια της κοινωνικής Λειτουργού κ. Βασιλ. Μπέρμπεη.
Δράσεις του Νυχτερινού Σχολείου στην Αμαλιάδα, με αξία και ιδιαίτερη σημασία, για όλους μέσα στη μαθητική κοινότητα και την κοινωνία συνολικά.

