Προβληματισμός από τις αυξημένες καταναλώσεις από τους αρδευτές

0
6
suskepsi ardefsi

Ευρεία σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια με ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού και τους ΤΟΕΒ της Ηλείας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αρδευτική περίοδος στην Ηλεία, με τα υδάτινα αποθέματα στο Φράγμα του Πηνειού, να μειώνονται διαρκώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που υπάρχουν σε μεγάλες καλλιέργειες, αλλά και λόγω της σπατάλης που καταγράφεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλου με την συμμετοχή όλων των προέδρων των ΤΟΕΒ του Νομού.

«Είμαστε περίπου στα περσινά επίπεδα και το άγχος μας είναι να μπορέσει να βγει εις πέρας η αρδευτική περίοδος στο τέλος Οκτωβρίου» σημείωσε ο Π. Παρασκευόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας «Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της αρδευτικής περιόδου. Έχουμε μία εικόνα για την κατάσταση που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Είμαστε σε ένα σημείο που βασικές και μεγάλες καλλιέργειες που έχουν μεγάλη απαίτηση σε νερό, όπως είναι το καρπούζι, η τομάτα, οι πατάτες βρίσκονται προς το τέλος της περιόδου. Όπως και πέρσι έτσι και σήμερα έχουμε  μία συνάντηση με τους ΤΟΕΒ, προκειμένου να εκτιμήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία και να αποφασίσουμε για τα επόμενα προγράμματα τα οποία θα ακολουθήσουν εν μέσω του καλοκαιριού. Σαν πρώτη εκτίμηση, δική μου, είναι ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Έχουν αποδώσει τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει καθώς και η προετοιμασία του χειμώνα, έχουν μειωθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος οι απώλειες του νερού, δεν θα μπορούσα όμως να πω ότι γίνεται το ίδιο και σε σχέση με τις καταναλώσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και σήμερα με τους ενδιαφερόμενους. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να διαβεβαιώσω ή να πω ότι είμαι σίγουρος ότι έχουμε ξεπεράσει το κίνδυνο, όχι για λόγους τακτικής αλλά βάση των πραγματικών γεγονότων. Είμαστε ελαφρώς καλύτερα σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια. Θα πρέπει με την ίδια δύναμη και προσήλωση να συνεχίσουμε και από εδώ και πέρα». 
« Έχουν αποδώσει τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει καθώς και η προετοιμασία του χειμώνα, έχουν μειωθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος οι απώλειες του νερού, δεν θα μπορούσα όμως να πω ότι γίνεται το ίδιο και σε σχέση με τις καταναλώσεις» τόνισε ο Α. Φίλιας.

Ερωτηθείς από την «Πρώτη» για την ανησυχητική εικόνα που καταγράφεται στη περιοχή της Ηλείας ως προς την ξηρασία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Α. Φίλιας επεσήμανε: «Παρακολουθούμε και εμείς την κατάσταση μέσω του Πανεπιστημίου. Το ότι είμαστε μέσα στην κλιματική αλλαγή, ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες, το ότι είμαστε σε μία παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας με λίγες βροχοπτώσεις, είναι γνωστό. Από κει και πέρα δεν έχουμε κάτι διαφορετικό σε ένταση σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Ίσα- ίσα μπορώ να πω ότι δεν έχουμε μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει ισχυρούς καύσωνες. Όλα αυτά είναι παράγοντες που αναδιαμορφώνουν την κατάσταση. Μία κατάσταση η οποία είναι όμως προδιαγεγραμμένη, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν και αυτές μας επηρεάζουν. Δεν μπορούμε όμως να τις προκαθορίσουμε. Αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ως όπλο, είναι ότι πλέον ελέγχουμε την κατάσταση σε σχέση με το που πάει το νερό, ποιος καταναλώνει, πόσες απώλειες έχουμε. Μπορούμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις που έχουμε παρεκτροπές από την όλη λειτουργία και να παρεμβαίνουμε τοπικά. Όλες αυτές είναι σημειακές παρεμβάσεις και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί όταν θα έχουμε την ολοκλήρωση των μελετών και των έργων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος γενικότερα και κυρίως την κατάργηση της καναλέτας, και την εγκαθίδρυση καθολικά στο Νομό Ηλείας της άρδευσης με τη σταγόνα. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε οχυρωμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους καιρική μεταβολή».

«Το πρόβλημα της ξηρασίας είναι κάτι το οποίο έχουμε αρχίσει και βιώνουμε πολύ καλά στην καθημερινότητα μας»

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά είναι η δεύτερη χρονιά που είμαστε στην ίδια κατάσταση με φαινόμενα έντονων και υψηλών θερμοκρασιών και μικρές βροχοπτώσεις, οπότε το πρόβλημα της ξηρασίας είναι κάτι το οποίο έχουμε αρχίσει και βιώνουμε πολύ καλά στην καθημερινότητα μας και περισσότερο οι αγρότες που βρίσκονται κάθε μέρα στα χωράφια και προσπαθούν να βγάλουν εις πέρας τις καλλιέργειες τους.
Όσο αφορά τα υδατικά αποθέματα και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο φράγμα του Πηνειού και στην περιοχή του Πηνειού και μιλάμε για μία πεδιάδα που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και από τις πιο παραγωγικές, εκεί τα προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα. Εκεί το φράγμα του Πηνειού παρ’ όλες τις υψηλές βροχοπτώσεις που είχαμε το φετινό χειμώνα, ξεκίνησε χαμηλότερα από τη προηγούμενη χρονιά. Σήμερα που μιλάμε, είμαστε περίπου στα περσινά επίπεδα και το άγχος μας είναι να μπορέσει να βγει εις πέρας η αρδευτική περίοδος στο τέλος Οκτωβρίου και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Οι αγρότες πρέπει να καταλάβουν ότι το νερό δεν είναι στην ποσότητα που ήταν και είχαμε μάθει να το διαχειριζόμαστε με πολύ μεγάλη σπατάλη. Θα πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και την παιδεία μας και να το αντιμετωπίσουμε ως ένα πολύτιμο φυσικό πόρο που βρίσκεται σε έλλειψη και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας τη αρδευτική περίοδο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει η συνεργασία όλων που δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι σήμερα που μιλάμε. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα επιστήσουμε την προσοχή παραπάνω και τον κίνδυνο που υπάρχει μπροστά μας».
Αναφορικά με τις δυσοίωνες προβλέψεις που υπάρχουν για τη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, ο Π. Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος και δεν θέλω να φτάσουμε σε σημείο να πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Οι καλλιέργειες βρίσκονται στο pic στις μεγαλύτερες ανάγκες τους. θέλουμε την συνεργασία όλων, δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο και αυτό που προσπαθούμε είναι να βγει η χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που ήρθε για να φύγει, δεν ήταν μόνο η περσινή ή η φετινή χρονιά, θα είναι και τις επόμενες, χρειάζεται διαχείριση και αλλαγή νοοτροπίας και συνήθειας και θα πρέπει να επενδύσουμε στις ορθολογικές χρήσεις νερού».

Α. Αγγελίδου