Στο θέατρο «Απόλλων» την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου
«Το έργο του Παπαδιαμάντη είναι και σήμερα επίκαιρο, καθώς δεν υπάρχει εποχή που ο άνθρωπος δεν αναμετριέται με τη μοναξιά», τόνισε η σκηνοθέτης Αρκαδία Ψάλτη

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com
Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Γυνή πλέουσα», σε σκηνοθεσία της Αρκαδίας Ψάλτη, ταξιδεύει στον Πύργο. Η παράσταση της θεατρικής εταιρείας «Αγγελοπετριά», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα, στο διατηρητέο οίκημα της Εταιρείας φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου στην Πλάκα, τελώντας υπό την αιγίδα της, και περιόδευσε στην Ελλάδα και στην Ρουμανία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 9:00 μμ, στο θέατρο Απόλλων.
Ένα διήγημα, 2 ηθοποιοί, 6 ρόλοι.
«Εἰς τὸν μικρὸν λιμένα τῆς ὡραίας νήσου του, ὅλες τὶς χρονιές, συνήθως τὸν Ὀκτώβριον, κατέπλεεν ἐπιστρέφων ἀπὸ τὰ ταξίδια μὲ τὴν σκούναν του, ὁ καπετὰν Γιάννης ὁ Καραντής, ὁ ἐπιλεγόμενος καὶ Καραβοκύρης».
Στο μικρό νησί, αρχές του 1900, οι γυναίκες των ναυτικών ψάχνουν τρόπους να αναπληρώσουν ό,τι δεν τους επιτρέπεται να νιώσουν, να σκεφθούν, να εκφράσουν, να ονειρευτούν. Ιδιοσυγκρασίες έντονες, ψυχισμοί πολύπλοκοι, ζουν μυστικές ζωές, ενδύονται ρόλους κοινωνικούς, στριμώχνονται και ασφυκτιούν μέσα σε αυτούς.
Η παράσταση «Γυνή πλέουσα» διερευνά μέσα από την Καραβοκυρού, την ηρωίδα του διηγήματος, την ανάγκη υπεραναπλήρωσης της μοναξιάς.
Ο Παπαδιαμάντης, με χιούμορ, διεισδυτική ματιά και ευαισθησία φανερώνει τα αφανέρωτα. Με τρόπο που να μην φανερωθούν ποτέ. Μα να έχουν κιόλας ειπωθεί. Και όλο αυτό να είναι γεμάτο από αγνή αγάπη και συμπόνια για τον άνθρωπο.
«Το βασικό κριτήριο ήταν ο λόγος του Παπαδιαμάντη»
Για την «Γυνή πλέουσα» μίλησε η Αρκαδία Ψάλτη που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην παράσταση. «Το διήγημα γράφτηκε στις αρχές του 1900 και η ιστορία αναφέρεται στην ιστορία των γυναικών ενός νησιού που οι άντρες έχουν μπαρκάρει με καράβια. Ουσιαστικά το θέμα του είναι η μοναξιά, η μοναξιά που βιώνουν αυτές οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους. Στο διήγημα ξεδιπλώνονται όλα τα ήθη και τα έθιμα εκείνης της εποχής και μέσα από όλο αυτό βλέπουμε πως βιώνουν τρεις γυναίκες, με διαφορετικό χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία, την συναισθηματική απουσία, την έλλειψη επικοινωνίας και με ποιους τρόπους προσπαθούν να αναπληρώσουν αυτό το κενό. Το βασικό κριτήριο για να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση ήταν ο λόγος του Παπαδιαμάντη. Είναι ένας λόγος αποκαλυπτικός –όπως λέει ο Βιτγκενστάιν, ο κόσμος μας είναι οι λέξεις μας. Μέσα από τις λέξεις ανοίγονται και αποκαλύπτονται κόσμοι, είτε πραγματικοί, είτε εσωτερικοί. Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τις λέξεις ο Παπαδιαμάντης, η ποιητική του διάθεση, το υψηλό πνεύμα και χιούμορ που έχει, όσες φορές και να το διαβάσω, είναι κάθε ημέρα και μία άλλη αίσθηση μέσα από αυτό τον λόγο. Σου ανοίγονται ψυχικές περιοχές στον άλλον. Μπορείς να αντιληφθείς καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο του άλλου. Το έργο του Παπαδιαμάντη είναι και σήμερα επίκαιρο, καθώς δεν υπάρχει εποχή που ο άνθρωπος δεν αναμετριέται με τη μοναξιά και με το πώς την βιώνει ο καθένας. Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο του Παπαδιαμάντη είναι ουσιαστικά ένα φεμινιστικό έργο, καθώς μιλάει για μία γυναικεία κοινότητα σε ένα ανδροκρατούμενο νησί, σε μία περίοδο που η πατριαρχεία είναι στο φόρτε της. Φυσικά, υπάρχει μεγάλη εξέλιξη από τότε, ας μην μηδενίζουμε τα πράγματα, έχουμε μεγάλη εξέλιξη ακόμα και την τελευταία δεκαετία, ακόμα και στη μετά-covid εποχή με το metoo, δηλαδή το να μπορείς να μιλήσεις χωρίς να υπάρχει κατακραυγή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Ψάλτη.
Για την Θεατρική Ομάδα Πύργου και τον «Μάρτυρα Κατηγορίας»
Η Αρκαδία Ψάλτη συνεργάζεται φέτος με την Θεατρική Ομάδα Πύργου. Σε δική της σκηνοθεσία, η ΘΟΠ ετοιμάζει την παράσταση «Μάρτυρας Κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι, που θα ανέβει τον Φεβρουάριο του 2025. Η κα Ψάλτη μίλησε και για την συνεργασία της με την Θεατρική Ομάδα Πύργου.
«Πρώτη φορά ήρθα εδώ στον Πύργο 18 χρόνια πριν. Το 2006 πάλι με την Θεατρική Ομάδα Πύργου είχαμε ανεβάσει την «Ροζ Μολότοφ» των Ρέππα-Παπαθανασίου. Ήταν μία πάρα πολύ ωραία συνεργασία που βγήκε και σε μία πάρα πολύ ωραία παράσταση. Επειδή έχω ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία να παίζω θέατρο σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, θέλω να τονίσω πως οι θεατρικές ομάδες επιτελούν πολύ σημαντικό πολιτιστικό έργο. Ψυχαγωγούν, όχι μόνο τους θεατές, αλλά και τους ίδιους ανθρώπους που μπαίνουν στην διαδικασία να ανακαλύπτουν κείμενα και να θέλουν να επικοινωνήσουν με τον κόσμο μέσα από την τέχνη και το θέατρο. Με είχαν εκπλήξει τότε, ήταν από τις πιο δεμένες, καλοδουλεμένες και τις πιο πολυπληθείς θεατρικές ομάδες. Μία από τις καλύτερες που έχω δει στην Ελλάδα –και έχω δει αρκετές. Πέρασαν τα χρόνια και ήρθε το 2024 η πρόταση να συνεργαστούμε ξανά και έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε ένα έργο της Αγκάθα Κρίστι, τον «Μάρτυρα Κατηγορίας». Ένα δικαστικό θρίλερ με έντονο σασπένς από μία μετρ του είδους. Ένα έργο που παίζεται στις σκηνές όλου του κόσμου. Αυτή τη στιγμή παίζεται στην Αθήνα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και η εταιρία παραγωγής μας έδωσε τα δικαιώματα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που κάνουμε έχει μία σημαντικότητα. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή τους την κίνηση.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Ενδυματολόγος: Αφροδίτη Αναστοπούλου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή, Νατάσσα Χιωτάκη
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ”Αγγελοπετριά”
Ερμηνεύουν: Αρκαδία Ψάλτη, Ελευθερία Λουπασάκη
Θέατρο Απόλλων, Συλαιδοπούλου 2 , Πύργος Ηλείας
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο ΚΟΡΚΟΛΗΣ, Ερμού 3, τηλέφωνο 26210 22674
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, μειωμένο( φοιτητικό, συνταξιούχων, ανέργων) 12 ευρώ