Μήνυμα Φιλίας και Συνεργασίας από την Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Αρχαία Ολυμπία
Η επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. FangQiu, στην Αρχαία Ολυμπία, το πρωί της Τρίτης, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλευτού Ηλείας, Δρ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, ανέδειξε με τον πλέον συμβολικό τρόπο τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας, πολιτισμού και αμοιβαίου σεβασμού που ενώνουν την Ελλάδα και την Κίνα. Στο επίκεντρο της επίσκεψης τέθηκε η πρόθεση των δύο χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατηγική τους συνεργασία σε κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, οι επιστήμες, ο πολιτισμός και η καινοτομία.
Τον Κινέζο Πρέσβη υποδέχθηκαν η Δρ. Αυγερινοπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μπράμος ενώ ακολούθησε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από την αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα. Ράλλη Αθανασία και την αρχαιολόγο κα. Μαρία Γεωργοπούλου. Ο Πρέσβης εξέφρασε βαθιά συγκίνηση και χαρακτήρισε την εμπειρία «εκπλήρωση ενός προσωπικού του ονείρου». Εντυπωσιασμένος από τη διαχρονική αξία του Ολυμπισμού, έκανε λόγο για τη σημασία της Ολυμπίας ως σύμβολο ειρήνης, ανθρώπινης ενότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίου εμβέλειας.
Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Άρη Παναγιωτόπουλο, την Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Δράσεων, κα. Αθηνά Ηλιοπούλου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ηλείας, κ. Νίκο Καρυώτη και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας,Κ. Γιάννη Μαμούση, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας–Κίνας στα πεδία του πολιτισμού, της παιδείας, του τουρισμού, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρόλο που την Κίνα και την Ελλάδα χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, η επιθυμία για γνώση είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των ανθρώπων. Ο διάλογος πολιτισμού πέρα από το χρόνο και το χώρο αναδεικνύει επίσης τις κοινές πολιτιστικές κληρονομιές και τις παρόμοιες αξίες της Κίνας και της Ελλάδας.
Οι δύο χώρες είναι στρατηγικοί εταίροι με ευρείες προοπτικές και τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας. Έχουν πλούσιους τουριστικούς πόρους και οι λαοί τους ανέκαθεν έτρεφαν φιλικά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Με την επικείμενη επέκταση των απευθείας πτήσεων μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και τη λήψη μέτρων που διευκολύνουν τις μετακινήσεις των δύο λαών, η τουριστική συνεργασία μεταξύ των χωρών θα αναβαθμιστεί, με την Ολυμπία και την Ηλεία να μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να αποτελέσουν πόλο έλξης για αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα.
Ο Πρέσβης δήλωσε ότι η Κίνα και η Ελλάδα, ως χώρες με αρχαίους πολιτισμούς, διατηρούν παραδοσιακή φιλία που βασίζεται στη μακρά ιστορία και τη λαμπρή πολιτιστική τους κληρονομιά και αυτός ο μοναδικός δεσμός αποτελεί αφετηρία αναπτυξιακών ευκαιριών. Ο ίδιος εξέφρασε την προθυμία του να στηρίξει ενεργά την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και εκπαίδευσης, ενισχύοντας περαιτέρω την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και την ανταλλαγή και αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ, σε συνέχεια του επιτυχημένου διαλόγου που αναπτύχθηκε κατά την επίσκεψη του Πρέσβη στην Ολυμπίας, τόνισε την σημασία της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ Ολυμπίας και Πεκίνου, ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων, όπως αυτό της Πάτρας, την ανταλλαγή φοιτητών και την προώθηση κοινών ερευνητικών πρωτοβουλιών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της «η επίσκεψη του Πρέσβη αποτελεί γέφυρα φιλίας και ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος βασισμένου στην ειρήνη, τον σεβασμό, τον πολιτισμό και τη γνώση. Η Αρχαία Ολυμπία στέλνει διαχρονικά μήνυμα παγκόσμιας συνεργασίας και η Ηλεία είναι έτοιμη να συμβάλει ενεργά στη διαμόρφωση αυτής της σχέσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου και Αρχαίας Ολυμπίας, αδελφοποιημένη πόλη με την πόλη Χαϊντιέν, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών. Ένα πρώτο βήμα θα μπορούσαν να είναι οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και να ανάπτυξη προγραμμάτων μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, της ΔΟΑ, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, της Περιφέρειας και εκπαιδευτικών φορέων της Κίνας. Σημαντικές προοπτικές αναδεικνύονται και στο πεδίο του τουρισμού, καθώς ήδη η Ολυμπία και η Ηλεία αποτελούν μια από τις κορυφαίες επιλογές ταξιδιωτών από την Κίνα».
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Κινέζο Πρέσβη να παραβρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 26 Νοεμβρίου 2025, οπότε η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει και πάλι από τις αχτίδες του ήλιου σηματοδοτώντας την έναρξη του ταξιδιού της για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Μιλάνο-Κορτίνα 2026.Παράλληλα, κοινή βούληση αποτελεί η προώθηση διαφημιστικής καμπάνιας της Αρχαίας Ολυμπίας στην Κίνα ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε την στήριξη του Κινέζου πρέσβη ώστε τεχνολογικές εταιρείες να επενδύσουν στην περιοχή της Ολυμπίας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της τεχνολογικής της ανάπτυξης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού αναφέρθηκε στην μακρά φιλία των δύο χωρών αλλά και στην συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μέσα από αδελφοποιήσεις και ενεργά μνημόνια συνεργασίας με κινέζικες επαρχίες στα πεδία του πολιτισμού και του εμπορίου, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν. Παράλληλα, ο κ. Μπράμος πρότεινε στον Πρέσβη να στηρίξει την διεξαγωγή μέρους των esports, που για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, στην Αρχαία Ολυμπία.
Η επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας στην Ηλεία ολοκληρώθηκε στο λιμάνι του Κατακόλου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, κ. Κώστα Νικολούτσο. Κατά την συνάντηση υπογράμμισαν τη σημασία της θαλάσσιας διασύνδεσης και των τουριστικών ροών ενώ εξέτασαν από κοινού και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή.Η Κίνα αποτελεί ανερχόμενη τουριστική αγορά για την Ελλάδα, με σημαντική δυναμική. Στο πλαίσιο αυτή, συζητήθηκαν δράσεις για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, την αναβάθμιση των υποδομών αλλά και την προώθηση κοινών πακέτων πολιτιστικού τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον, στο πλαίσιο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας για την ανάπτυξη της θαλάσσιας διασύνδεσης.
Η Βουλευτής Ηλείας, κα Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το υψηλό επίπεδο των συνομιλιών και τη δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια για έναν διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό, την ιστορική φιλία και τις προοπτικές του μέλλοντος.




