Για το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού

0
2
thumbnail 1

Το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού ιδρύθηκε το 1996 και λειτούργησε μέχρι τον Ιούνιο του 2008 σε συστέγαση με το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Οι συνθήκες λειτουργίας ήταν ασφυκτικές, καθώς το κτίριο είχε σχεδιαστεί να στεγάσει μόνο ένα σχολείο, το Γυμνάσιο, και όχι τρία.
Το 1999, το Μουσικό Σχολείο απέκτησε και λυκειακές τάξεις και στα επόμενα δυο χρόνια ήθελε μικρές και πολλές αίθουσες για τις «Δέσμες». Στην αρχή στήθηκαν μερικές ΠΡΟ-ΚΑΤ αίθουσες στο προαύλιο, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν λόγω ακαταλληλότητας. Η κατάσταση σχετικά με τη συστέγαση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, ώσπου στις 8 Ιουνίου του 2008 ένας σεισμός 6,5 R προκάλεσε πολλές ζημιές στο κτίριο. Τότε έγιναν εκτεταμένες επισκευές και αποφασίστηκε η στέγαση του Μουσικού σχολείου σε αίθουσες ΠΡΟ-ΚΑΤ, σε άλλο χώρο.
Το 2008 o Δήμος Βαρθολομιού αγόρασε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων βορειοδυτικά του αστικού κέντρου του Βαρθολομιού. Επειδή το οικόπεδο βρισκόταν εκτός σχεδίου, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες, χρειαζόταν τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο ανατέθηκε σε ιδιώτη μηχανικό. Απέμενε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) και στη συνέχεια να εκδοθεί απόφαση του Νομάρχη η οποία θα δημοσιευόταν σε ΦΕΚ.
Την απόφαση για την ανέγερση νέου Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου στο Βαρθολομιό, υπέγραψε ο τότε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης. Επρόκειτο για ένα έργο που θα επίλυε οριστικά το πρόβλημα στέγασης του Μουσικού Σχολείου μας.
Μετά από δέκα χρόνια, το 2018, οι προσπάθειες καρποφόρησαν και με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, το έργο «Μελέτη ανέγερσης μουσικού Γυμνασίου Λυκείου Βαρθολομιού», προϋπολογισμού 348.084,37 €, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πηνειού. Σήμερα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες του καποδιστριακού Δήμου Βαρθολομιού καθώς και του καλλικρατικου Δήμου Πηνειού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε πλέον ένα έργο 8 εκατομμυρίων ευρω να εξελίσσεται κανονικά και πολύ σύντομα θα έχουν την δυνατότητα όλα τα παιδιά της Ηλείας να φοιτήσουν σε αυτό το σχολείο κόσμημα.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η οποία συνεχίζει να εκτυλίσσεται στις μέρες μας αντικατοπτρίζοντας τον πολύχρονο αγώνα του Δήμου , των πολιτών και αρκετών φορέων που πραγματικά αγαπούν το μουσικό σχολείο και γνωρίζουν την αξία του.
Την ιστορία αυτή καλό θα ήταν να τη μάθει ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, ο οποίος έθεσε πρόσφατα, εμμέσως πλην σαφώς, θέμα μεταφοράς του Μουσικού Σχολείου στον Πύργο, με το επιχείρημα ότι παιδιά από την ηλειακή πρωτεύουσα, που είναι μαθητές του, κάνουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα για να έρθουν στην πόλη μας.
Πρόκειται για μια επιεικώς άστοχη τοποθέτηση, αν όχι ατόπημα, του δημάρχου Πύργου, που αποσκοπεί να «χαϊδέψει τα αυτιά» των δημοτών του και ιδίως των ψηφοφόρων του.
Κύριε δήμαρχε, με όλο τον σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο, οφείλετε να κατανοήσετε ότι κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να πάρει από το Βαρθολομιό το Μουσικό Σχολείο, που οραματίστηκε, δημιούργησε, κι έχει χτίσει πλέον την δική του παράδοση. Και ένας λόγος παραπάνω όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο σχολείο προχωράει και σε μικρό χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει με τις καλύτερες κτιριακές υποδομές προς όφελος όλης της Ηλειας. Εκτός και θέλετε και επιμένετε κ.Δημαρχε να κάνετε ένα δεύτερο μουσικό σχολείο στον δήμο σας.
Αυτά ως μια καλοπροαίρετη επισήμανση και με τη βάσιμη ελπίδα να μην επανέλθετε βάζοντας θέμα εκ του μη όντος. Ωστόσο, θα πρέπει να ξέρετε ότι αν επιμείνετε σ’ αυτό θα βρείτε απέναντί σας σύσσωμη την κοινωνία της Ηλείας.Ειναι σίγουρο πως η εποχή της αντιπαλότητας μεταξύ βόρειας και νότιας Ηλείας ανήκει στο παρελθόν. Η αγάπη μας για την Ηλεία πρέπει να μας ενώνει και τα προβλήματα και τα συμφέροντα μας είναι κοινά.

Με εκτίμηση,
Άγγελος Μπράτης