Απάντησε το υπουργείο Τουρισμού μετά το σάλο που προκλήθηκε εντός και εκτός συνόρων, σχετικά με τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που νομοθετήθηκαν για τα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα.
«Νομοθετούμε το αυτονόητο, αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν, ως αυτονόητα, τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος» σημειώνει το υπουργείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι πολίτες – επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας των επισκεπτών, και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, «θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα».
Επιπλέον, επισημαίνεται πως οι νέες διατάξεις, που ψηφίστηκαν με τον νόμο 5170/2025, επιβεβαιώνουν το προϊσχύον καθεστώς που απαγόρευε εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τη φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Περαιτέρω στη διάταξη ρητά γίνεται μνεία ότι η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ και αναφέρει:
«Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέρα από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες».
Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένωνcamping.
Τι λέει η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων
Οι διατάξεις ψηφίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, μέσω του νομοσχεδίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά πέρασαν στα ψιλά της επικαιρότητας, μέχρι προ ημερών, όταν η Αστυνομία επέβαλε πρόσημα σε ιδιοκτήτες τροχόσπιτων που είχαν σταθμεύσει στην Ακράτα της Αχαΐας.
Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι ο νόμος 5170/2025 είναι αψυχολόγητος και καταστροφικός, ενώ ζητά άμεσες διευκρινίσεις και επανεξέταση της εφαρμογής του.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι είναι εξωφρενική η πρόβλεψη του νόμου, που ορίζει ότι απαγορεύεται να φιλοξενήσεις περισσότερα από ένα τροχόσπιτα στον ιδιωτικό σου χώρο. Ακόμα και αν έχεις μεγάλο οικόπεδο, αυλή ή ιδιόκτητο πάρκινγκ, η νομοθεσία δεν σου επιτρέπει να έχεις περισσότερα από ένα τροχόσπιτα σταθμευμένα. Πρόκειται για μια ακραία παραβίαση της ατομικής ελευθερίας και της ιδιοκτησίας, η οποία ουσιαστικά σου λέει πώς θα χρησιμοποιήσεις το σπίτι σου, τον χώρο σου. Αν έχεις ένα δικό σου τροχόσπιτο και φιλοξενήσεις δεύτερο από συγγενή ή φίλο -ακόμα και για μια νύχτα θεωρείσαι παράνομος. Αν έχεις στην αυλή σου δύο παρκαρισμένα οχήματα, γιατί ταξιδεύεις με την οικογένεια, επίσης παράνομος. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος επεμβαίνει τόσο βαθιά στην ιδιωτική χρήση οχήματος σε ιδιωτικό χώρο, και ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΤ, ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε χωρίς επαρκή ενημέρωση των πολιτών και το σημαντικότερο χωρίς κανείς από τους άμεσα ενδιαφερομένους να έχει λάβει γνώση. Δεν υπήρξε ούτε δημόσια διαβούλευση, ούτε σχετική σήμανση στους δήμους, όπως στον Δήμο Αιγιαλείας, στον οποίο ανήκει η Κάτω Ακράτα.