*Ο Λ. Κυρίζογλου τόνισε πως η διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο
Διαχείριση υδάτων, ΚΔΑΠ και προσλήψεις απασχόλησαν χθες το διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε σε κλίμα έντονων αντιδράσεων για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης που έχει τεθεί προς συζήτηση. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο ζήτημα της ημερήσιας διάταξης.
Όπως είπε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, το υπουργείο έχει υιοθετήσει μόνο την πρόταση της ΚΕΔΕ για εθελοντική συμμετοχή των δήμων στις συννενώσεις και αυτό χωρίς να τηρείται απόλυτα. Μάλιστα για τις συνενώσεις με την ΕΥΔΑΠ αντιρρήσεις εκφράζουν από την Αττική οι δήμοι Κηφισιάς, Μαρκόπουλου και Μαραθώνα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη και την υπαγωγή τους στην ΕΥΑΘ οι δήμοι Βόλβης, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ οι δήμοι Λαγκαδά και Χαλκηδόνας προτίθενται να συνενωθούν.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι, παρά το ότι το νομοσχέδιο είναι βελτιωμένο και λόγο της χρηματοδότησης με 200 εκατομμύρια, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, της συνολικής διαχείρισης των υδάτων, παρά μόνο του πόσιμου νερού που αντιστοιχεί στο 10%, καθώς και της αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους. Τις παρατηρήσεις της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, τις επισημάνσεις και την εισήγησή της ανέλυσε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μετά τις επισημάνσεις άρθρο- άρθρο, ο Λ. Κυρίζογλου τόνισε πως η διοίκηση της ΚΕΔΕ δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Παπαναστασίου που δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά και την βιιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος αφού και τα 200 εκατομμύρια δεν αναφέρονται στο σχέδιο νόμου και αφορούν μόνο τα χρέη από το ενεργειακό κόστος και διοικητικά, είναι σχεδόν αδύνατο οι δήμοι να έχουν εντός ενός έτους διαχειριστική επάρκεια.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκης που μίλησε για ένα έντονα αντι-αυτοδιοικητικό νόμο που θέλει να εξαναγκάσει τους δήμους να συνενωθούν με τον τρόπο που θέλει το Υπουργείο. Είπε μάλιστα, ότι ο νομοθέτης και αυτή τη φορά προσπαθεί να περάσει τις ίδιες σκέψεις συγκεκαλυμμένες, ενώ χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις ως καταστροφικές για τους δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις τοπικές κοινωνίες.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που για μία ακόμη φορά επετέθη στο ΥΠΕΝ το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως τον συνήθη ύποπτο για πολλά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση.
Επίσης τις δικές τους θέσεις παρουσίασαν και οι δήμαρχοι Αττικής και Θεσσαλονίκης που ζήτησαν να μην λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της αυτοδιοίκησης.
Κλείνοντας την συζήτηση ο Λάζαρος Κυρίζογλου είπε ότι η διαχείριση του νερού είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεφύγει από τις εμμονές, ενώ είπε ότι αν το Υπουργείο δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ όπου θα δικαιωθεί.
ΚΔΑΠ και παιδικοί σταθμοί
Το θέμα της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΜΕΑ επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης των προ ημερησίας διατάξεως θεμάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε το μεσημέρι.
Ο πρόεδρος της Ένωσης περιορίστηκε να πει ότι αναμένεται επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα που είναι μείζονος σημασίας για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του ο ΓΓ Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε πως, τόσο η ΚΕΔΕ, όσο και η ΕΕΤΑΑ θα ζητήσουν συνάντηση με τον υφυπουργού Οικονομικών, Κ. Παπαθανάση για πρόταση στήριξης της δράσης και με εθνικούς πόρους ως το 2027.
Θα προταθεί, το πρόγραμμα να είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και το κρατικό ταμείο, καθώς και να υπάρξει σαφής διαχωρισμός δημοσίων και ιδιωτικών δομών.
Επίσης, από τους εκπροσώπους ΚΕΔΕ και ΕΕΤΑΑ θα προταθεί και ο διαχωρισμός των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ και τη χρηματοδότησή τους από άλλο πρόγραμμα.
Μάλιστα, για το θέμα που απασχολεί και τους πάνω από 10.000 εργαζομένους σε αυτές τις δομές ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας είπε ότι τα νέα για την ανανέωση του προγράμματος είναι καλά, αφού σύμφωνα με δική του ενημέρωση τα χρήματα για την επόμενη σχολική χρονιά (2025- 2026) έχουν βρεθεί.
Επίσης, τόνισε ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει βάθος τριετίας, διότι αν ακολουθούνται κάθε χρόνο οι διαδικασίες του διαγωνισμού προσλήψεων στελεχών, τότε οι δομές δε θα είναι έγκαιρα έτοιμες να λειτουργήσουν.
Πρόγραμμα απασχόλησης 55+
Όσον αφορά στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για τους ανέργους ηλικίας 55 ως 67 ετών, ο Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε πως αφορά σε 6000 άτομα που θα απασχοληθούν σε όλο το δημόσιο. Πρόκειται για επέκταση του προγράμματος για την απασχόληση 26.500 ατόμων, που έτσι φτάνουν στις 32.500 και θα απορροφηθούν από το δημόσιο. Ο πρόεδρος της Ένωσης είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει τις ανάγκες των δήμων.
Οι δήμοι χρειάζονται πάνω από 10.000 εργαζομένους για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του έργου τους, δεδομένου ότι 23.000 έχουν φύγει, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μνημονιακών περιορισμών, είτε λόγω κινητικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι με υπόμνημά τους τα μέλη της Ένωσης ορεινών Δήμων εκφράζουν τη διαφωνία τους για το όριο του 15% στις προσλήψεις μονίμου, ή με σύμβαση αορίστου χρόνου, από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ. Ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι, αλλά και η ΚΕΔΕ ζητά οι προσλήψεις να γίνονται, δίνοντας προτεραιότητα στους μικρούς δήμους και στο τέλος στους μεγάλους.
Όπως τονίστηκε, οι αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί και στον πρόεδρο της ΔΥΠΑ στον οποίο τονίστηκε από τα μέλη της ΚΕΔΕ ότι αυτό που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζητούν οι δήμοι, καθώς και ότι πρέπει να αλλάξει η κατανομή των προσλήψεων και να μπει πλαφόν.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου. Γ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι το πρόγραμμα 55- 67 έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο γιατί βοηθά τόσο τους ανθρώπους να λάβουν σύνταξη, όσο και τους δήμους.