Μωβ μέδουσες: Εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες – Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημά τους, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

0
2
mwv medousa mak

Όσο οι υψηλές θερμοκρασίες στέλνουν όλο και περισσότερο κόσμο στις παραλίες, η εικόνα των μεδουσών στα καταγάλανα ελληνικά νερά προκαλούν πανικό. Ιδιαίτερα τώρα που, μετά τη γαλάζια, τη σκυτάλη παίρνει η μωβ μέδουσα, η οποία είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, οι ιστορίες των κολυμβητών που, ακόμα και οκτώ μέρες έχουν τα σημάδια από την επαφή τους περιγράφουν τον τρόμο στους κολυμβητές.

Δικαιολογείται κάτι τέτοιο; Οι ειδικοί του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας ανέφεραν ότι οι αρχικές τους εκτιμήσεις για την ένταση της έξαρσης της μωβ μέδουσας στον Παγασητικό Κόλπο και τις γύρω περιοχές ήταν υποτιμημένες και πως η έξαρση εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.

Οι επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος πάντως, λένε πως η πραγματική συζήτηση θα έπρεπε να στρέφεται όχι στις μέδουσες και τον πληθυσμό τους, αλλά στους φυσικούς θηρευτές τους: τα ψάρια που υποφέρουν από την υπεραλίευση. «Αν και η κολύμβηση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με προσωρινές εξάρσεις από συγκεκριμένα είδη μεδουσών, όταν υπάρχουν λίγες μέδουσες, το κολύμπι –ειδικά με τη χρήση μάσκας– είναι απολύτως ασφαλές. Με λίγη προσοχή και κοινή λογική, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις συνθήκες. Παρατηρώντας τα θαλάσσια ρεύματα και την κατεύθυνση του ανέμου, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ακτές όπου δεν συγκεντρώνονται μέδουσες και να επιλέξουμε σημεία κατάλληλα για ασφαλή κολύμβηση», αναφέρει η οργάνωση.

Καθώς οι κολυμβητές στην Εύβοια είναι αναστατωμένοι από τις… στενές επαφές με μωβ μέδουσες, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας αναφέρει ότι η έξαρση των μωβ μεδουσών εντοπίζεται κυρίως στη Χαλκίδα και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βόρεια Εύβοια, επειδή αποτελεί διέξοδο του Παγασητικού προς τα ανοικτά, όπου επίσης παρατηρείται σημαντική παρουσία μεδουσών, κυρίως στις ανατολικές ακτές.

Μωβ μέδουσες: Εξαπλώνονται στις ελληνικές θάλασσες - Πότε είναι επικίνδυνο το τσίμπημά τους, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
O χάρτης με τις αναφορές για εμφάνιση μωβ μεδουσών στην Ελλάδα μέχρι το πρωί της Τρίτης

Το Παρατηρητήριο έχει αναφορές για εξάπλωση των μεδουσών μέχρι τις Βόρειες Σποράδες, με επιβεβαιωμένες εμφανίσεις σε Σκιάθο και Σκόπελο.

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/greece/article/1665714/mov-medouses-exaplonodai-stis-ellinikes-thalasses-pote-einai-epikinduno-to-tsibima-tous-oi-odigies-tou-eodu/