«Δύσκολη χρονιά και φέτος, πιο δυνατοί για να την αντιμετωπίσουμε»

0
3
fragma

Άρδευση από το Φράγμα Πηνειού

*Μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Τάκης Παρασκευόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης

Ρεπορτάζ: Άννα Αγγελίδου, Μιχάλης Δημητρόπουλος

Με την αρδευτική περίοδο να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες στην Ηλεία, το μεγάλο ερωτηματικό και φέτος είναι εάν και κατά πόσο θα… αντέξει το Φράγμα του Πηνειού που αρδεύει τον ηλειακό Κάμπο. Πέρυσι, έφτασε στα όριά του και τελικά, με αυστηρό προγραμματισμό στα αντλιοστάσια ολοκληρώθηκε η αρδευτική περίοδος. Φέτος, με την στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του Φράγματος να ξεκινά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά με καλύτερες (προς το παρόν)καιρικές συνθήκες και αυστηρό προγραμματισμό από την αρχή της αρδευτικής περιόδου, ο στόχος είναι να μην φτάσουμε στα… κόκκινα και φέτος.
Για τον φετινό προγραμματισμό μιλούν στην «ΠΡΩΤΗ» ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Τάκης Παρασκευόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρης Κουλούρης.

filias


Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
«Πέρυσι, πράγματι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα και είναι γνωστό αυτό. Πέρυσι, το πρώτο 10ημερο του Αυγούστου, με βάση τους υπολογισμούς μας, τελείωνε το νερό. Μέσα από έναν Γολγοθά αποφάσεων και διαπραγματεύσεων και μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα κατορθώσαμε όχι μόνο να μην διακοπεί το νερό, αλλά και να έχουμε και παράταση της αρδευτικής περιόδου έως τις 5 Δεκεμβρίου, όπου τα κανάλια ήταν γεμάτα με νερό.
Φέτος είναι μία άλλη χρονιά, στην οποία μεσολάβησε ένας άλλος χειμώνας, όπου είχαμε και βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Το ύψος της βροχής, έφτασε σε σημεία που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα υψηλότερα της τελευταίας 10ετίας. Αυτό αρχικά δίνει την εντύπωση ότι η φετινή χρονιά θα είναι μία «εύκολη» χρονιά καθώς έβρεξε. Η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε βροχοπτώσεις, ότι έπεσαν μεγάλες ποσότητες μέσα στη λιμενοδεξαμενή, όμως αυτή τη στιγμή το ύψος της λιμνοδεξαμενής είναι ακριβώς το ίδιο με το ύψος που είχαμε πέρσι. Η στάθμη είναι στο 84 και δεν έχει ξεπεράσει το 90 που είναι το σημείο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι περνάμε σε μία καλύτερη περίοδο. Αυτό συνέβη καθώς πέρσι φτάσαμε στα κατώτατα όρια και εξαντλήσαμε το νερό. Ξαναξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, σε σχέση με πέρσι. Φέτος έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό από την αρχή της αρδευτικής περιόδου, καθώς τα πρώτα μέτρα πέρσι ήταν στα μέσα Ιουνίου και δεύτερο φέτος έχουμε περισσότερα όπλα στην φαρέτρα μας. Μπορούμε και παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, τεχνικά και επιστημονικά. Έχουμε στη διάθεση μας, δύο συστήματα που μπορούμε on line καθημερινά να γνωρίζουμε τα αποθέματα μας, ένα από το πανεπιστήμιο και ένα που εγκατέστησε η Περιφέρεια. Αντί για ένα παροχόμετρο που εγκαταστήσαμε πέρσι, φέτος έχουμε περισσότερα από 20 και γνωρίζουμε που διοχετεύεται το νερό και πόσο νερό διοχετεύεται. Παράλληλα έχουμε 40 μετεωρολογικούς σταθμούς και δορυφορικές εικόνες τις οποίες σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, μπορούμε να αξιολογούμε και ξέρουμε πότε πρέπει να ποτίσει κάποιος και πότε δεν πρέπει. Βέβαια ξέρουμε και το πώς θα γίνει η διαχείριση του νερού κάτι που με εξαίρεση τη περσινή χρονιά δεν είχε γίνει ποτέ.
Συμπερασματικά, ναι μεν είναι μία δύσκολη χρονιά, με την ίδια δυσκολία με την περσινή, απλά είμαστε πιο δυνατοί για να την αντιμετωπίσουμε και έχουμε ως δεδομένο, ότι αφού τα καταφέραμε πέρσι, γιατί να μην τα καταφέρουμε και φέτος.
Αναφορικά με τις απώλειες, μπορούμε να πούμε, ότι όλο το χειμώνα έχουμε κάνει την προεργασία που πρέπει. Περπατήσαμε όλο το δίκτυο και βρήκαμε τρύπες οι οποίες δεν ήταν αστοχίες, αλλά είχαν ανοιχτεί από ανθρώπινο χέρι και διοχέτευαν νερό σε διάφορες κατευθύνσεις και όχι μόνο αυτός που το έπαιρνε δεν πλήρωνε, αλλά στην ουσία το χρόνο που δεν το χρησιμοποιούσε αυτός, το νερό κατέληγε στη θάλασσα με αποτέλεσμα να έχουμε απόλυες. Αυτά έχουν αποκατασταθεί και θεωρούμε ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλες απόλυες. Αυτό θα το δούμε και στην πράξη με τα παροχόμετρα τα οποία έχουμε εγκαταστήσει. Από την άλλη, για να κάνεις εξοικονόμηση νερού πρέπει να πας σε νέους τρόπους άρδευσης. Υπάρχουν έργα εν εξελίξει, με κλειστά συστήματα, όπως το ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, όπως η αντικατάσταση κανελετών που έχει δημοπρατηθεί και έχουμε ανάδοχο στη Γαστούνη κ.α. Παράλληλα δρομολογείται και η μεγάλη μελέτη που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό του φράγματος του Πηνειού, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι έργα που δεν θα μας δώσουν αποτέλεσμα σε αυτή την αρδευτική περίοδο, είναι έργα που άλλα γίνονται άλλα προετοιμάζονται και αφορούν το μέλλον. Άρα η προσοχή μας είναι στραμμένη στο σήμερα και σε αυτή την αρδευτική περίοδο».

paraskeyopoylos


Τάκης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού
«Φοβάμαι πως και φέτος θα έχουμε μία από τα ίδια, θα είναι δύσκολη αρδευτική χρονιά. Το ενθαρρυντικό είναι ο καιρός, καθώς οι θερμοκρασίες προς το παρόν είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπήρξαν και βροχοπτώσεις, παράγοντες που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Ξεκινάμε με λιγότερο νερό σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο αυτό εξισορροπείται από το πρόγραμμα άρδευσης που ξεκίνησε νωρίς και από τις καιρικές συνθήκες. Στόχος δεν είναι να φτάσουμε και φέτος στα όριά του το Φράγμα Πηνειού. Στόχος είναι η διαχείριση να γίνεται σε βάθος τριετίας και πενταετίας. Στόχος είναι όταν τελειώσει η φετινή αρδευτική περίοδος, τα αποθέματα του νερού να είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να καταλάβουν και οι αγρότες πως είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Να ακολουθούν τους κανόνες, ξέρουμε πως είναι δύσκολο για αυτούς, αλά δεν γίνεται αλλιώς».

koulouris


Δημήτρης Κουλούρης, Πρόεδρος ΤΟΕΒ Γαστούνης
«Θεωρώ πως η χρονιά θα βγει άνετα, γιατί όπως λέει και ο κ. Φίλιας το νερό είναι στα περσινά δεδομένα, η περίοδος όμως άργησε να ξεκινήσει, ενώ είχαμε και βροχοπτώσεις. Με οικονομία στο νερό θα πάνε όλα καλά πιστεύω. Οι παραγωγοί μας συνετίζονται με τους κανόνες και προσπαθούν να κάνουν οικονομία, θεωρώ πως τα καταφέρνουν. Δείχνουν κατανόηση οι παραγωγοί για να βγει η χρονιά και να ωφεληθούμε όλοι. Οι χρονιές είναι δύσκολες, ο κόσμος τραβάει ζόρι, οι συνδεδεμένες έρχονται μισές. Το θετικό είναι πως το έργο της υπογειοποίησης εδώ στον ΤΟΕΒ Γαστούνης θα ξεκινήσει άμεσα και όταν ολοκληρωθεί θα έχουμε μεγάλη οικονομία νερού».

Το πρόγραμμα άρδευσης στα δίκτυα Ζώνης Πηνειού Ηλείας, σύμφωνα με την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης.