Ενας ενιαίος φορέας διαχείρισης σε όλη τη Δυτική Ελλάδα με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η Πάτρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τις υποδομές και νέες αρμοδιότητες για καλύτερη λειτουργία στα αστικά απόβλητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας περιμένει το Ελεγκτικό Συνέδριο για την κατασκευή της νέας μονάδας.
Τη συγχώνευση με διαδικασίες εξπρές όλων των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας, σε έναν ενιαίο φορέα με έδρα την Πάτρα, προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.
Η συγχώνευση των φορέων είναι μια διαδικασία που είχε δρομολογηθεί και πλέον φτάνει στο τελικό της στάδιο, με τη δημιουργία του «ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας», που θα απορροφήσει τους Συνδέσμους Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες και τις υποδομές τους.
Σκοπός της συγχώνευσης είναι η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, βελτιωμένη διοικητική δομή και καλύτερη λειτουργία του πλαισίου διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, καθώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα υλοποίησης των μονάδων επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται για μια ακόμα φορά η χρηματοδότηση των έργων.
Ο ΣΥΔΙΣΑ Αχαΐας περιμένει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής της νέας μονάδας διαχείρισης αστικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φλόκα, με την ανάδοχο εταιρεία «Μεσόγειος». Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων προϋπολογισμού 55,1 εκατ. ευρώ που με τα συμπληρωματικά έργα θα φτάσει τα 115 εκατ. ευρώ. Το έργο θα γίνει με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Συνοχής, ωστόσο έχει καθυστερήσει, μαζί με τα έργα διαχείρισης αστικών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Στράτου και στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου.
Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε τον περασμένο Αύγουστο η «Πελοπόννησος», η κοινοτική χρηματοδότηση πολλών έργων διαχείρισης αστικών αποβλήτων βρίσκεται εν αμφιβόλω, καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα χρηματοδοτήσει δράσεις που δεν περιλαμβάνουν λειτουργίες ανακύκλωσης.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που αφορά και την Αχαΐα, είναι ότι οι μονάδες απορριμμάτων που είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση έως 85%, για να περάσουν στο νέο πρόγραμμα πρέπει να εμφανίσουν απορρόφηση τουλάχιστον 5%, ενώ η χρηματοδότηση που προβλέπεται δεν μπορεί να ξεπεράσει το 50-55% του προϋπολογισμού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρης Αλεξόπουλος με δηλώσεις του στην «Πελοπόννησο» έχει τονίσει, πως περιμένει από την κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή επιτροπή να δώσουν απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, ωστόσο ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Γραφάκος έχει δηλώσει δημοσίως, πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα υπό ανάθεση έργα διαχείρισης αστικών αποβλήτων να βρεθούν σε χρηματοδοτικό κενό 250 εκατ. ευρώ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον επικεφαλής της DG REGIO από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής, Carsten Rassmusen.