Τη Δευτέρα με την επιστροφή του από τη Βοστόνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει και τις τελικές αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα.

Όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Κυρανάκη ως Γραμματέα της ΝΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και έχουν γίνει συζητήσεις στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο ίδιος δεν έχει ακόμα καταλήξει στις τελικές επιλογές του για τα πρόσωπα που θα εισέλθουν ή θα μετακινηθούν στο κυβερνητικό σχήμα.
Το σενάριο να μετακινηθεί ο Μαρινάκης στη θέση Κυρανάκη
Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί έντονα το τελευταίο διάστημα είναι στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών να μετακινηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο σενάριο είναι πως ο Παύλος Μαρινάκης έχει ανταποκριθεί έως σήμερα στις ειδικές αποστολές που του έχουν ανατεθεί από τον πρωθυπουργό, τόσο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος -θέση που κατέχει από τον Ιούνιο του 2023- όσο και νωρίτερα στη θητεία του ως γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπου απέδειξε στο πεδίο την αποτελεσματικότητά του.
Οι πιθανοί αντικαταστάτες του Παύλου Μαρινάκη
Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη μετακίνηση του Παύλου Μαρινάκη στο υπουργείο Υποδομών, τότε θα πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ένα από τα ονόματα που ακούγονται λοιπόν για μετακίνηση προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, σε θέση υπουργού Επικρατείας με καθήκοντα και επικοινωνιακού συντονισμού, ώστε να ενισχύσει το πρωθυπουργικό επιτελείο ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Σημειώνεται πάντως ότι σε περίπτωση μετακίνησης του Τάκη Θεοδωρικάκου, θα πρέπει να βρεθεί αντικαταστάτης για τη νευραλγική θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς η μάχη κατά της ακρίβειας είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.
Πέραν του Τάκη Θεοδωρικάκου, πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα πρόσωπα που σκέφτεται ο πρωθυπουργός γαι να αντικαταστήσει τον Παύλο Μαρινάκη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι της Αλεξάνδρας Σδούκου, εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.
Ένα άλλο πρόσωπο το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρέψει στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα είναι στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Παύλου Μαρινάκη ή θα ενταχθεί σε κάποιο άλλο κυβερνητικό πόστο είναι αυτό του Τάσου Χατζηβασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου ακούγεται για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα και την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., και ίσως δύο ή τρεις αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με τους αντικαταστάτες τους να προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida ένα όνομα που τις τελευταίες ώρες ακούγεται πολύ έντονα, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα βέβαιο, είναι αυτό του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Σημειώνεται μάλιστα πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στο Βόρειο τομέα.
Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Όσον αφορά τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έμεινε κενή μετά την απώλεια του αείμνηστου Νίκου Ταγαρά, στο τραπέζι φέρεται να είναι τα ονόματα του βουλευτή Ευβοίας Θανάση Ζεμπίλη, δικηγόρου στο επάγγελμα και του βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά, που είχε θητεύσει στο ΥΠΕΝ την περίοδο 2021-2023. Στους υποψήφιους βρίσκονται βουλευτές που έχουν την επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού, όπως ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, με σπουδές στην περιβαλλοντική πολιτική.
Μαρινάκης:
Την Πέμπτη ο ανασχηματισμός
Ο Παύλος Μαρινάκης, πάντως, δεν σχολίασε τίποτε περισσότερο σήμερα κατά την τηλεοπτική παρουσία του στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αποκάλυψε όμως ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη.
«Έχω την αίσθηση ότι την Πέμπτη, δηλαδή μετά την εκλογή, με το καλό, του νέου μας Γραμματέα, που ελπίζουμε να είναι ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, γιατί μένει να το επικυρώσει αυτό η Πολιτική Επιτροπή, μιλάμε για εκλογή δεν είναι ανάθεση ή ορισμός τέλος πάντων, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα ονόματα που θα αντικαταστήσουν και τον νέο Γραμματέα στο νευραλγικό πόστο του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών και να πω για άλλη μια φορά συλλυπητήρια στην οικογένεια του καλού μας φίλου και εμβληματικού προσώπου, με την αθόρυβη δουλειά του, του Νίκου Ταγαρά και βέβαια να πω και από το αυτό βήμα, το έγραψα και χθες, συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Σουφλιά», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πηγή: iefimerida.gr – Μαρινάκης στη θέση Κυρανάκη -Ακούγονται Σδούκου, Θεοδωρικάκος, Χατζηβασιλείου για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου – iefimerida.gr

