Ιός του Δυτικού Νείλου
Βαρύ τίμημα πληρώνει κάθε χρόνο η χώρα μας στη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς από τους ανθρώπους που προσβάλλονται χάνει τη ζωή του το 14% κατά μέσον όρο. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται νέοι και πάσχοντες από ήπια νόσο.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ενημέρωση προς τους γιατρούς, την περίοδο 2010-2023 εκδήλωσαν τη νόσο 1.868 άνθρωποι στη χώρα μας.
Το 70% είχαν σοβαρή νόσο με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Από τους ασθενείς αυτούς (ανέρχονται σε 1.314) έχασαν τη ζωή τους οι 248 (ποσοστό 19%). Αντίστοιχα, από τους ασθενείς με ήπια νόσο (ανέρχονται σε 554) πέθαναν οι 9 (ποσοστό 1,6%).
Συνολικά, χάθηκαν 257 άνθρωποι την περίοδο 2010-2023. Ωστόσο δύο χρονιές (το 2015 και το 2016) δεν είχαμε κρούσματα ούτε θανάτους.
Το 88% των ασθενών, στους οποίους ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη, παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα/μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στον εγκέφαλο και τα περιβλήματά του (τις μήνιγγες).
Το 11% παρουσίασαν μηνιγγίτιδα και το 1% οξεία χαλαρή παράλυση. Υπήρξαν και μερικοί ασθενείς που είχαν συνδυασμό αυτών των καταστάσεων.
Η οξεία χαλαρή παράλυση είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή νευρολογική νόσος. Συνήθως οφείλεται σε φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, η οποία οδηγεί σε ταχεία ανάπτυξη αδυναμίας στα άκρα. Συχνά παρατηρείται και αδυναμία των αναπνευστικών μυών και της κατάποσης.
Ηλικίες και συμπτώματα
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νόσησε βαριά ο ιός του Δυτικού Νείλου (οι 1.182) είχαν ηλικία άνω των 50 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα βαριά κρούσματα (ήταν 445) ήταν 70-79 ετών. Ακολουθούν με 388 κρούσματα οι ηλικίες από 80 ετών και πάνω.
Ωστόσο 37 ασθενείς είχαν ηλικία κάτω των 30 ετών. Άλλοι 95 είχαν ηλικία από 30 έως 49 ετών.
Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου, το πιο συχνό σύμπτωμα ήταν με διαφορά ο πυρετός. Τον εκδήλωσε το 91% των ασθενών με ήπια λοίμωξη και το 99% όσων είχαν βαριά.
Δεύτερο συχνότερο σύμπτωμα (το παρουσίασαν σχεδόν οκτώ στους δέκα ασθενείς) ήταν η γενικευμένη αδυναμία (κόπωση, καταβολή δυνάμεων).
Στους ασθενείς με βαριά λοίμωξη εξίσου συχνή ήταν η νοητική σύγχυση. Αντιθέτως, αυτή ήταν πολύ σπανιότερη (22% των περιπτώσεων) στους ασθενείς με ήπια νόσο. Τρίτο συχνότερο σύμπτωμα στους ασθενείς με ήπια νόσο ήταν ο πονοκέφαλος (61% των ασθενών). Πονοκέφαλο είχε και το 62% των ασθενών με σοβαρή νόσο.
Οι ασθενείς είχαν και πολλά άλλα συμπτώματα, που κυμαίνονταν από υπνηλία και ανορεξία έως γαστρεντερικά ενοχλήματα (διάρροια, ναυτία, έμετο), ζάλη και διάφορους πόνους.
Χωρίς συμπτώματα το 75-80%
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί αφορούν μόνο ασθενείς με συμπτώματα. Ωστόσο ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν προκαλεί συμπτώματα στο 75-80% των ανθρώπων που μολύνει.
Επιπλέον, από τους ανθρώπους με συμπτώματα, το 20-25% έχουν ήπια νόσο που μπορεί και να μην διαγνωστεί ως λοίμωξη από τον ιό. Συνήθως ανιχνεύονται οι ασθενείς με σοβαρή νόσο, που αντιστοιχούν στο 1% όσων μολύνονται από τον ιό. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε σοβαρό κρούσμα που διαγιγνώσκεται αντιστοιχούν άλλα 140 τα οποία είναι ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα.
Για να γίνεται, τέλος, έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων πρέπει να ελέγχεται για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κάθε ύποπτο περιστατικό, τονίζει ο Οργανισμός.