Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαA. Νικολακόπουλος: "Θέλουμε να δει ο πολίτης, με άλλο μάτι, την Αστυνομία,...

A. Νικολακόπουλος: “Θέλουμε να δει ο πολίτης, με άλλο μάτι, την Αστυνομία, να την εμπιστευτεί και να συνεργαστεί μαζί της”

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρεάς Νικολακόπουλος αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» με χρονοδιαγράμματα για έργα στην Πάτρα. Τι απαντά για τις συνεχείς αποσπάσεις αστυνομικών σε Αθήνα και Θεσσαλόνικη.

Με την ανασφάλεια των πολιτών στο έπακρο -λόγω απανωτών περιστατικών που ανέδειξαν τις παθογένειες του κράτους- αλλά και το ομόθυμο αίτημα για εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντά σήμερα σε καίρια ερωτήματα, μιλώντας εκτενώς στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας». Ο Ηλείος πολιτικός, παράλληλα, «ρίχνει φως» και στις εν εξελίξει διαδικασίες και εργασίες για τις υποδομές της περιοχής, που αφορούν στην ΕΛΑΣ και στο Σωφρονιστικό Σύστημα.

– Ποιο το σχέδιο διαχείρισης των υποστελεχωμένων Υηρεσιών στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας;

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός έχει, εξαρχής, στο επίκεντρο ένα διττό σκοπό. Αφενός την ασφάλεια κάθε πολίτη κι αφετέρου τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ανά την επικράτεια, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός συνολικού, συστηματικού και υπεύθυνου σχεδιασμού της Οργανωτικής δομής αυτών, την ορθολογικότερη και αποδοτικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την πλέον επαρκή στελέχωση όλων των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, μέσα στις οποίες και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες, που προκύπτουν από την ισόρροπη κατανομή της συνολικής δύναμης της ΕΛΑΣ, σε συνάρτηση με τις ειδικές προβλέψεις του Κανονισμού, ο οποίος διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Γι’ αυτό και -ήδη- έχει προβλεφθεί ένας ικανός αριθμός μόνιμου προσωπικού από τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις για τα έτη 2023-2024, αλλά και σημαντικός αριθμός δοκίμων αστυνομικών, που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσίες ΑΔ στην ΓΑΔΔΕ και προσφέρουν υπηρεσίες. Ο αστυνομικός δεν μπορεί να είναι στατικός και αμετακίνητος, αλλά οφείλει να προσφέρει, όπου κι όποτε του ζητηθεί, πάντα με βάση τις ανάγκες που παρουσιάζει κάθε περιοχή, απέναντι στη διαρκή προσπάθεια για την καταστολή του εγκλήματος.

– Οι πολίτες σε Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, πότε θα δουν την Αστυνομία δίπλα τους, στη γειτονιά τους, στο χωριό τους;

Ηδη οι πολίτες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας βλέπουν την Αστυνομία δίπλα τους, ενώ η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι διαρκής και επισταμένη. Μετά τις παρεμβάσεις των τελευταίων μηνών, είναι -ήδη- εμφανής η παρουσία αστυνομικών σε κέντρα πόλεων, χωριά και γειτονιές. Σας θυμίζω τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες της ΕΛΑΣ με τις συλλήψεις που έγιναν σε μέλη κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία της Πάτρας, την αντιμετώπιση δεκάδων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τις συλλήψεις ανηλίκων για παραβατικές συμπεριφορές κ.ά. Παρ΄ όλα αυτά, σε ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή καθημερινότητα όλων, δεν χωρούν βιαστικά συμπεράσματα, εύκολες λύσεις και πολιτικές αυταρέσκειες. Εντατικοποιούμε τις παρεμβάσεις μας, με σχέδιο. Προχωρούμε στην ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού, πάνω στη βάση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την εμπέδωση ακόμη μεγαλύτερου κλίματος ασφάλειας στην κοινωνία μας. Θέλουμε να δει ο πολίτης, με άλλο μάτι, την Αστυνομία, να την εμπιστευτεί και να συνεργαστεί μαζί της, προκειμένου να καταστεί το έργο αυτής καλύτερο, γρηγορότερο και αποδοτικότερο.

-Αστυνομικό Μέγαρο: Πότε ξεκινά το έργο στην Πάτρα;

Οσον αφορά στην κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στην Πάτρα, αυτό έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ, το οποίο υλοποιείται από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ για λογαριασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2024 να έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής, με ανάδοχο και χρόνο αποπεράτωσης τα 2 χρόνια. Ο χώρος, που έχει επιλεγεί για την ανέγερση είναι εντός του στρατοπέδου «Μουζάκη», ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης του οικοπέδου, από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Συνεχίζουμε την πολιτική εκσυγχρονισμού των αστυνομικών υποδομών, στο πλαίσιο της αναγκαίας στήριξης του έργου της ΕΛΑΣ. Είμαι σε θέση να σας πω, ότι τα επόμενα χρόνια η Πάτρα θα διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο.

-Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών: Πότε ολοκληρώνεται το έργο αναβάθμισης;

Το έργο αναβάθμισης στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου, στην Πάτρα, προχωρά κανονικά. Αφορά στην ανακατασκευή περιμετρικών, την ανέγερση νέων σκοπιών φύλαξης και νέου φυλακίου Αστυνομίας, τον εκσυγχρονισμό μαγειρείων και την αποπεράτωση των Η/Μ δικτύων στο κτίριο υποσταθμού. Οπως υπολογίζουμε, μάλιστα, θα έχει αποπερατωθεί μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο. Κρίσιμο σημείο του στρατηγικού μας σχεδιασμού είναι οι σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, που θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων υπερπληθυσμού μέσω παρεμβάσεων αποσυμφόρησης».

«ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ»

-Η πολιτική αποσπάσεων αστυνομικών, από την περιφέρεια -και της Δυτικής Ελλάδος- προς ενίσχυση Υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι, τελικά, μονόδρομος για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας;

Αντί για τον όρο «πολιτική αποσπάσεων», θα μου επιτρέψετε να μιλήσω για «υποχρέωση προστασίας του πολίτη». Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από έντονες και επικίνδυνες προκλήσεις, ενώ η σύγχρονη εξέλιξη του εγκλήματος δεν δίνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς και αναβολές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικών ενεργειών παρατηρούνται -όπως είναι λογικό- στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί είναι πολύ μικρότερος αναλογικά με αυτά τα περιστατικά. Το αποτέλεσμα συνεπώς στη λύση αυτής της εξίσωσης είναι ξεκάθαρο. Επιβάλλεται πράγματι να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι μάχιμες Υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» στα κέντρα των δύο μεγάλων πόλεων, με αστυνομικό προσωπικό και από τη Δυτική Ελλάδα, σε συνέχεια ενός μεγάλου αριθμού αποσπάσεων, που έχουν ήδη γίνει κι από άλλες Υπηρεσίες, όπως τη φύλαξη επισήμων, από την αρχή του έτους, ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια και πλησιάζουμε συνεχώς τον στόχο που έχουμε θέσει.

«ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ»

– Τι γίνεται με την αποσυμφόρηση των Φυλακών και τις προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων;

Στοχεύουμε στον σωστό διαχωρισμό των κρατουμένων βάσει των αδικημάτων, που έχουν τελέσει και τη μεταγωγή τους στο αντίστοιχο Σωφρονιστικό Κατάστημα. Το επόμενο διάστημα εισάγουμε, προς ψήφιση στην Βουλή, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Ηλεκτρονική Επιτήρηση, που κι αυτό θα συμβάλει -στον μέγιστο βαθμό – στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, ως μέσο εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινών. Τέλος, έχουν εγκριθεί οι προσλήψεις, συνολικά 391 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, που θα στελεχώσουν νευραλγικές θέσεις εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, κάτι που ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα. Με τις αποφάσεις μας, θέλουμε να δομήσουμε ένα πιο σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό και ευρωπαϊκό σωφρονιστικό σύστημα, αντίστοιχο με τα διεθνή πρότυπα. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε.

«ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ Ο ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ»

-Πρόσφατα, αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα, αντιδρώντας σε «αιφνιδιαστική» τροπολογία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και προβλέπει τη μείωση της αποζημίωσης των αποσπασμένων ενστόλων, σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τι απαντάτε;

Αρχικά να σας αναφέρω, ότι επρόκειτο για μία τροπολογία, που κατατέθηκε εμπρόθεσμα όπως επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής και συζητήθηκε στην Ολομέλεια όπως προβλεπόταν. Από την άλλη, εξετάζουμε μονίμως κάθε δυνατότητα επιπλέον ενίσχυσης των αστυνομικών, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε, ενώ ήδη δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα της Αστυνομίας. Η παρούσα πολιτική ηγεσία έχει αποδείξει ότι δεν διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ έχει πάντα «ανοιχτά μάτια και αφτιά». Ακούμε και βλέπουμε τις ανάγκες του σύγχρονου αστυνομικού, γι’ αυτό και πριν λίγες ημέρες, προσχωρήσαμε σε αναδιαμόρφωση των εξόδων διανυκτέρευσης με νέα τροπολογία, που πλέον θα φτάνουν τα 1.350 ευρώ το μήνα, ή 45 ευρώ ανά ημέρα. Βασική και μόνιμη επιδίωξή μας είναι ο ασφαλής και καλύτερα αμειβόμενος αστυνομικός, γιατί ξέρουμε ότι και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο καλύτερης και αποτελεσματικότερης απόδοσης του έργου του.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ