Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦλόγα ειρήνης και εκεχειρίας από την Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας

Φλόγα ειρήνης και εκεχειρίας από την Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας

Από την Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησε χθες το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Η Τελετή Αφής της Φλόγας πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ωστόσο τα σύννεφα δεν επέτρεψαν στον Απόλλωνα να στείλει τις ακτίνες του ήλιου για να γεννηθεί από το κάτοπτρο το Ιερό Φως και αυτός ήταν ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε η Φλόγα από την Επίσημη Πρόβα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Η τελετή Αφής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 χθες το πρωί αμέσως μετά την άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έφτασε συνοδευόμενη από τον  πρόεδρο της ΔΟΕ Thomas Bach και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο.  

Μαθητές των σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας σχημάτισαν τους Ολυμπιακούς Κύκλους.

Η κορυφαία mezzo soprano Joyce DiDonato ερμήνευσε  τον Ολυμπιακό Ύμνο  και στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Γαλλίας και της Ελλάδας, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Paris 2024», Tony Estanguet, του προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Thomas Bach και του  προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, πριν την είσοδο στον Ναό της Ήρας και  το τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Όλα ξεκίνησαν από τον ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, λίκνο των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, 102 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, πριν από ένα μεγάλο ταξίδι που θα την οδηγήσει από την Ακρόπολη στο Παρίσι, περνώντας και από τη Γαλλική Πολυνησία.

Οι 35 Ιέρειες και οι 15 Κούροι με τις ενδυμασίες της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας Μαίρης Κατράντζου, που πήραν μέρος στο Τελετουργικό που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου υπό τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου με τίτλο «Θρόισμα της ιεράς σιωπής» μάγεψαν του χιλιάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στον χώρο του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας από νωρίς το πρωί κόσμου μετά από δύο διοργανώσεις που έχασαν τη μεγάλη «λάμψη» τους, εξαιτίας των περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19, ήτοι τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2022.

Την τελετή παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας κάνοντας παράλληλη μετάφραση από τα Ελληνικά στα Γαλλικά με τους επισκέπτες από την Γαλλία που βρέθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία πολλές φορές να ξεσπούν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Χορός των 35 Ιερειών και των 15 Κούρων στο χορευτικό που δημιούργησε και σκηνοθέτησε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, με ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου, υπό τους ήχους της μουσικής του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, πριν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά  εισέλθει με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο για να την παραδώσει στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, Χρυσό Ολυμπιονίκη της Κωπηλασίας, Στέφανο Ντούσκο μαζί με ένα κλαδί ελιάς. Ο Στέφανος Ντούσκος κρατώντας την δάδα με το φως των Ολυμπιακών Αγώνων μετέφερε τη φλόγα στο μνημείο του Pierre de Coubertin στον χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου άναψε τον βωμό που βρίσκεται δίπλα στο μνημείο που είναι θαμμένη η καρδιά του ιδρυτή του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος. Εξερχόμενος από το μνημείο του Pierre de Coubertin, ο Στέφανος Ντούσκος παρέδωσε  την Ολυμπιακή Φλόγα και το κλαδί ελιάς στην Γαλλίδα κολυμβήτρια, Laure Manaudou, η οποία κατέκτησε τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο της στα 400 μέτρα ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, και έγινε η πρώτη Γαλλίδα Λαμπαδηδρόμος, ενώ εκείνη με τη σειρά έδωσε στον τρίτο λαμπαδηδρόμο, που ήταν ο  Έλληνας  Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την Τελετή παρακολούθησαν -μεταξύ άλλων- ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη, η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Amélie Oudéa-Castéra, η -ελληνικής καταγωγής- υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η Δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo, ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo) Tony Estanguet και πολλά μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Αριστείδης Παναγιωτόπουλος: «Απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα κάνοντας έκκληση για Ειρήνη, για Σεβασμό στις ανθρώπινες Αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Μήνυμα ειρήνης έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος τονίζωντας:«Με δέος σήμερα απευθύνομαι σε όλους εσάς, εδώ στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, που πριν από 2800 χρόνια ακριβώς αγωνίστηκε ο Κόροιβος. Εδώ που αγωνίστηκε ο Διαγόρας, ο Μίλωνας, ο Αρραχίων και χιλιάδες άλλοι ολυμπιονίκες. Εδώ που πριν από 2800 χρόνια έλαβε μορφή το κλασσικό ιδεώδες του αθλητικού πνεύματος.  Εδώ που οι πόλεις –κράτη του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου και οι πολίτες τους μετέβαλαν τον αθλητισμό από σύγκρουση και σύγκριση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων της φυσικής ρώμης, σε καλλιέργεια της προσωπικότητας και σε αγώνισμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τιμής. Η ευγενής άμιλλα, η ομορφιά της νίκης αλλά και η τιμή στον ηττημένο, συνθέτουν ένα μοναδικό πεδίο της αρχαίας κλασσικής αρετής.

Σας  καλωσορίζω λοιπόν  στον  ιερό  τόπο  της  Ολυμπίας,  για  την  τελετή  αφής  της Ολυμπιακής Φλόγας των  33ων Ολυμπιακών Αγώνων ΠΑΡΙΣΙ 2024. Στον χώρο που σφυρηλατήθηκαν και διαμορφώθηκαν πανανθρώπινες αξίες Πολιτισμού  και θα ταξιδεύει αδιάκοπα ένα πανανθρώπινο, οικουμενικό μήνυμα.

Μήνυμα Ειρήνης και Συμφιλίωσης των Λαών.

Εδώ γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα, η ιδέα που δεν περιορίζεται στον αθλητισμό, αλλά δίνει νόημα και περιεχόμενο στο ιδεώδες της αξίας  του ανθρώπου.

Αυτή είναι και η μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων.

Το πέρασμα από τον μύθο, στην ιστορική αλήθεια και  πραγματικότητα.

 Δεν επέλεξαν τυχαία οι άνθρωποι αυτόν εδώ τον τόπο.

Η Ολυμπία,  γενέτειρα,  λίκνο των αγώνων, έχει ένα χρέος.

Να παραμείνει θεματοφύλακας των αξιών και  ιδανικών του Ολυμπιακού πνεύματος.

Από εδώ στέλνουμε το αυθεντικό μήνυμα παγκόσμιας Ειρήνης.

Η πορεία ωστόσο μέσα στους αιώνες αυτούς δεν ήταν γραμμική.

Υπήρξαν σκοτεινές περίοδοι έως ότου ο Διαφωτισμός αναζητήσει εκ νέου θεμέλια.

Έως ότου η πνευματική σκαπάνη ανατρέξει προς τα πίσω, στα φωτεινότερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διάνοιας, για να βρει στέρεο έδαφος για να πατήσει και να έρθει ξανά στην επιφάνεια το φως και η αλήθεια.

Έως ότου ο Pierre de Coubertin, αναβιώσει τους Αγώνες στην σύγχρονή  εκδοχή τους.

Αναβίωση, η οποία δεν υπήρξε μόνο διανοητικός καρπός και σύλληψη λίγων μόνο καλλιεργημένων ανθρώπων, αλλά καρπός ενός ευρύτερου ανθρωπιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα.

Παρά λοιπόν τη σιωπή 15 αιώνων, το Ολυμπιακό Πνεύμα ήταν και παραμένει ζωντανό.

 Σήμερα έχουμε χρέος να προστρέξουμε και πάλι σε Οικουμενικές Αξίες.

Αξίες όπως αυτές της ειρήνης, της εκεχειρίας, της συναδέλφωσης των λαών, της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι.

Αξίες όπως η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, η μέριμνα για την περιβαλλοντική ισορροπία.

Η Αρχαία Ολυμπία με την βαριά κληρονομιά και το τεράστιο ιστορικό φορτίο στέλνει στην Πόλη του Φωτός το Ολυμπιακό Φως.

Απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα κάνοντας έκκληση για Ειρήνη, για Σεβασμό στις ανθρώπινες Αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Καλούμε τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το ιερό φως και την Εκεχειρία.

Κάθε τόπος έχει το χρέος του απέναντι στην Ιστορία.

Το αιώνιο χρέος της Ολυμπίας είναι να δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια διασφάλισης και σεβασμού αυτών των αξιών.

Απαιτείται να διατρέξουμε όλοι, νοητά, δίπλα στην ολυμπιακή φλόγα  που διασχίζει τόπους, έθνη, πολιτισμούς και θρησκείες και να μεταφέρουμε τα μηνύματα της μέσα από αυτό το σπουδαίο ταξίδι.

Ένα ταξίδι που θα έχει πάντα αφετηρία τον ιερό τούτο τόπο, όποιος και αν είναι κάθε φορά ο τερματισμός».

Tony Estanguet: «Οι Αγώνες δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές»
  «Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες βλέπουμε περισσότερο από ποτέ μια δύναμη έμπνευσης για όλους εμάς και για τις μελλοντικές γενιές, ενώ ο κόσμος κλονίζεται από κρίσεις», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Tony Estanguet, ο οποίος μιλώντας-στο RFI- από την Αρχαία Ολυμπία, επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στον Σηκουάνα είναι το «κύριο σχέδιο» και «πολύ πιθανό»,  σημειώνοντας ότι «ταυτόχρονα, εξετάζουμε όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προσαρμοστούμε στο πλαίσιο, γιατί είναι δική μας ευθύνη. Ανάλογα με την κατάσταση και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα προσαρμόσουμε το έργο».

 Thomas Bach: «Η Ολυμπιακή Φλόγα που ανάβουμε σήμερα είναι σύμβολο ελπίδας»
  «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, με πολέμους και συγκρούσεις σε άνοδο, οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί με όλο το μίσος, την επιθετικότητα και τις αρνητικές ειδήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά», δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Thomas Bach, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του απευθυνόμενος στους επίσημους στα ελληνικά. «Σε αυτήν την ιερή γη όπου βρισκόμαστε σήμερα, γεννήθηκε το μεγάλο αυτό δώρο της ανθρωπότητας πριν από περίπου 3.000 χρόνια: οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες μέχρι και σήμερα για αυτό το δώρο. Η σημερινή παρουσία εδώ της Εξοχότατης Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι μια υπενθύμιση της άμεσης σύνδεσης αυτής της αρχαίας κληρονομιάς με τη σύγχρονη Ελλάδα. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμάτε με την παρουσία σας για να γιορτάσουμε μαζί σας αυτή τη μοναδική στιγμή.

Οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μου απευθύνονται επίσης στους οικοδεσπότες μας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την ηγεσία του Προέδρου Σπύρου Καπράλου και το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας,  Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, που διαδραματίζουν τόσο ουσιαστικό ρόλο για τη διατήρηση αυτής της ευγενούς κληρονομιάς.

Από την αρχαιότητα υπάρχει άρρηκτος δεσμός μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της ειρήνης. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία, αποτέλεσε το θεμέλιο για την ειρηνική πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα. Αυτή η ιδέα της προώθησης της ειρήνης και της ελπίδας μέσω του αθλητισμού υιοθετήθηκε από τον Pierre de Coubertin όταν αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από σχεδόν 130 χρόνια. Πάντα οραματιστής, είπε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα προσκύνημα στο παρελθόν και μια πράξη πίστης στο μέλλον».».

Σπύρος Καπράλος: «Το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο»

O Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος έστειλε μήνυμα εκεχειρίας στην ομιλία του: ««Σε μια μυσταγωγική τελετή συμβολισμών και πανανθρώπινων μηνυμάτων, θα δοθεί η εκκίνηση για το πολυαναμενόμενο ταξίδι των Ολυμπιακών αξιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ταξίδι, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Όπου κι αν βρίσκονται, απ’ όπου και αν προέρχονται  και ό,τι και αν πρεσβεύουν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα, με την καρδιά και το μυαλό.

Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ο μοναδικός θεσμός στην ιστορία της ανθρωπότητας που διατηρείται αναλλοίωτος για αιώνες και επιτυγχάνει να ενώνει, να ενδυναμώνει και να μεταμορφώνει λαούς, ανθρώπους, συνειδήσεις. Και να αλλάζει τον κόσμο. Και θα το επαναλάβω. Γεννήθηκε εδώ. Στην Ελλάδα. Ελληνική άλλωστε είναι και η λέξη αθλητής, από τη λέξη ΑΘΛΟΣ, που σημαίνει αγώνας και σήμερα έχει ενσωματωθεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Η Ολυμπιακή Φλόγα λοιπόν, θα ξεκινήσει την πορεία της για το Παρίσι, για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μεταδίδοντας το όραμα για ειρήνη και σεβασμό, και προσκαλώντας όλα τα κράτη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία.  Και αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι αναγκαίο να απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, που παλεύει σήμερα με ταραχές, πολεμικές συρράξεις και αντιπαλότητες.

Είναι στιγμές σαν και αυτή που οφείλουμε όλοι να κάνουμε παύση για να αναλογιστούμε κα να μετρήσουμε αυτά που έχουν αξία. Να διορθώσουμε, να αλλάξουμε και να ξαναξεκινήσουμε».

Στέφανος Ντούσκος

Ο Στέφανος Ντούσκος δήλωσε για την τιμή να είναι πρώτος Λαμπαδηδρόμος: «Ένιωσα απίστευτα, μοναδικά, συναισθήματα που δεν περίμενα να νιώσω, τόσο κόσμος να σε χειροκροτά και εσύ να μεταφέρεις τον Ολυμπισμό σε όλο τον κόσμο. Δεν το περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω εδώ σήμερα, να είμαι Ολυμπιονίκης και να μεταφέρω την Ολυμπιακή Φλόγα».

 Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

 Η Φλόγα ξεκίνησε ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα. 

 Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία.

 Στον Πειραιά, το μεγάλο λιμάνι νότια της Αθήνας, η Φλόγα θα επιβιβαστεί στο “Belem”, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα, για να αποβιβαστεί, στις 8 Μαΐου, στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διασχίσει τη Μασσαλία από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, την Βασιλική που έχει θέα στη Μασσαλία και είναι το πιο διάσημο σύμβολο της πόλης, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη.

 Αφού ολοκληρωθεί η παρουσία της στη Μασσαλία στις 20:30 της ίδιας ημέρας, στη συνέχεια το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ξεκινήσει το ταξίδι του και θα διασχίσει ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι για την τελετή έναρξης, στις 26 Ιουλίου.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραμείνει στο Δημαρχείο του Παρισιού το βράδυ της 14ης Ιουλίου, όταν η Γαλλία γιορτάζει την Ημέρα της Βαστίλης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, όπως έχει δηλώσει η δήμαρχος Anne Hidalgo.

 Η Ολυμπιακή Φλόγα θα «ταξιδέψει» σε όλο το Παρίσι στις 14-15 Ιουλίου, στη συνέχεια στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας και θα επιστρέψει στην πρωτεύουσα για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας μια λαμπαδηδρομία 68 ημερών στη χώρα υποδοχής των Αγώνων.

 Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι. Η Ολυμπιακή Φλόγα που έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων στην αρχαιότητα αντιπροσώπευε τα ιδανικά της ειρήνης και της ενότητας μεταξύ των λαών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ