Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Ολυμπιακό Πνεύμα στην Εκπαίδευση

Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην Εκπαίδευση

Ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Συμβούλων Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής

“Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην Εκπαίδευση” θα είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 7:00 το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Αναφερόμενος στην ξεχωριστή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μερικές μόλις μέρες πριν την Αφή της Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες επεσήμανε: «Τόπος ζωής, τόπος ομορφιάς, τόπος των μεγάλων διοργανώσεων και του πνεύματος. Μέρος της Ολυμπιακής ιστορίας και αποθετήριο αξιών. Σύμβολο ειρήνης, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης των λαών και ευγενούς άμιλλας. Αυτή και πολλά ακόμη, είναι η Ηλεία μας. Η Ολυμπιακή μας Γη, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος. Και τώρα, που ήρθε ξανά η ώρα, η Ολυμπιακή Φλόγα να γεννηθεί και πάλι στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εμείς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πιστοί θεματοφύλακες και κληρονόμοι των ιδανικών και των αξιών που μας κληροδότησε τούτος ο τόπος, έχουμε χρέος και ευθύνη να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Οι Ολυμπιακές αξίες αποτελούν διαχρονικά σημείο αναφοράς για την παιδεία, τον πολιτισμό, την ισότητα και την ειρήνη. Προωθούν τη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, χωρίς αποκλεισμούς, ενδυναμώνουν την ανάπτυξη ενός διαπολιτισμικού διαλόγου, αναδεικνύουν την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης και υποστηρίζουν τη διάπλαση δημοκρατικών και ενεργών πολιτών για ένα καλύτερο κόσμο. Αυτός είναι και ο σκοπός της ημερίδας «Το Ολυμπιακό Πνεύμα στην εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και στους γονείς τους αλλά και σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να μυηθούν στις αξίες του Ολυμπισμού και στα αθλητικά ιδεώδη και να προάγουν τη γνώση, την δίψα για μάθηση και αξιοποίηση του αθλητικού και Ολυμπιακού ιδεώδους μέσω της εκπαίδευσης. Στην ημερίδα αυτή κύριοι ομιλητές θα είναι ένας φιλόλογος, ένας μαθηματικός, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας καθηγητής αγγλικής γλώσσας και ένας καθηγητής φυσικής αγωγής οι οποίοι θα αναπτύξουν θεματικές ανάλογα με το αντικείμενο τους προκειμένου να βοηθήσουν όλους όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη και να συνδέσουν την εκπαίδευση με τις αξίες του ολυμπισμού που ξεκίνησαν, συνεχίζονται και πάντα θα πηγάζουν από την Ολυμπιακή μας Γη».
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πολυξένη Κοτρέτσου σημείωσε: «Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού, γράφει στο ποίημα του ο ποιητής αναφερόμενος στο Ολυμπιακό Πνεύμα. Στο πνεύμα που γεννά το κάλλος, το μεγαλειώδες αλλά κυρίως το αληθινό! Στο πνεύμα που διέπεται από τα υψηλά ιδανικά της ανιδιοτελούς συμμετοχής για την τιμή και τη δόξα, της ευγενούς άμιλλας, της χαράς που αντλείται από τη συμμετοχή στον αγώνα και την έντιμη προσπάθεια. Ο Ολυμπισμός δεν είναι οι αγώνες. Είναι σημαντικό όμως να τους διαπνέει, αντλώντας από την αρχαία κληρονομιά μια φιλοσοφία ζωής, με κυρίαρχα τα στοιχεία του κάλλους, της ευγένειας, της λιτότητας, της αγωνιστικότητας, της αδελφοσύνης των λαών. Ο Ολυμπισμός επιζητά την σύμμετρη, αρμονική ανάπτυξη σώματος και πνεύματος, ζητούμενο διαχρονικό και ανάγκη επιτακτική στις μέρες μας.
Αποτελεί συνεπώς, εκπαιδευτικό μέσο που προάγει τον πολιτισμό και την παιδεία, προβάλλοντας αξίες οικουμενικές. Ο αγώνας προς την «καλοκαγαθία» όμως, πρέπει να βιώνεται, να αποτελεί την πράξη της θεωρίας και όχι τη θεωρία της πράξης. Στο επίκεντρο οφείλει να βρίσκεται ο άνθρωπος ως άτομο, ως μέλος της κοινωνίας και ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας. Αυτός είναι ο Ολυμπισμός, μια βιωματική παιδαγωγική διαδικασία που αποσκοπεί στο καλύτερο, γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα όπως άλλωστε μας προτρέπει και το σύνθημα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αναντίρρητα προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε όλοι εδώ, συντεταγμένοι στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κοροβέση, των Συμβούλων Εκπαίδευσης Ηλείας και του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για την οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και διοργανωτές της. Citius, Altius, Fortius λοιπόν».
Τέλος από την πλευρά του ο σύμβουλος εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Στόχος και σκοπός της εκδήλωσης είναι να συνδυάσουμε όλες τις επιστήμες που συνεισφέρουν η κάθε μία με το δικό τους τρόπο στην εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών μας και να δώσουμε μία διαφορετική εικόνα και ένα διαφορετικό μήνυμα ότι όλες αυτές οι ειδικότητες μπορούν και δίνουν κάθε φορά στον αθλητισμό και στον ολυμπισμό πάρα πολλά στοιχεία. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει και μία παράλληλη εκδήλωση με μελοποιημένη ποίηση όπου θα ακουστούν τραγούδια προσαρμοσμένα και μελοποιημένα με στόχους και αξίες του Ολυμπισμού».

RASTER
Το πρόγραμμα
19:00-19:20 Χαιρετισμοί Επισήμων
19:20-19:25 «Ειρήνη», Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος /Μουσική: Αλέκος Ξένος «Πόθος Ειρήνης», Ποίηση: Ευριπίδης/Μουσική: Αλέκος Ξένος Λένα Σουρμελή, Σοπράνο, Elena Fedko, Πιάνο
19:25-19:35 Κουζούλη Σοφία, M.Ed, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής (ΠΕ06)
Δ.Δ.Ε. Ηλείας – «Οι αξίες ίου Ολυμπισμού στη διαμόρφωση διαπολκισμικών Δεξιοτήτων στο σύγχρονο σχολείο»
19:35-19:45 Δρ. Οικονόμου Δ. Φώτιος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαθηματικών (ΠΕ03) Δ.Δ.Ε. Ηλείας «Μορφοκλάσματα (fractals) και διάγνωση νόσου του αμφιβληστροειδούς»
19:45-19:50 «Εις Μούσας», Ποίηση: Ανδρέας Κάλβος/Μουσική: Αλέκος Ξένος Λένα Σουρμελή, Σοπράνο, Etena Fedko, Πιάνο
19:50 – 20:00 Δρ. Ανδρουτσόπουλος Παναγιώτης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) Δ.Δ.Ε. Ηλείας – «Περιβάλλον, βιολογικοί ρυθμοί & άσκηση στον Ολυμπιακό κύκλο»
20:00 – 20:10 Δρ. Μπίρμπα Μαρία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φυσυαίιν Επιστημών (ΠΕ04) Δ.Δ.Ε. Ηλείας- «Οι νόμοι της Φυσικής στον Αθλητισμό»
20:10 – 20:15 «Δέδυκε μεν α Σελάνα», Ποίηση: Σαπφώ/Μουσική: Αλέκος Ξένος Λένα Σουρμελή, Σοπράνο, Elena Fedko, Πιάνο
20:15-20:25 Δρ. Νικολετσέα Χρ. Γεωργία, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων (ΠΕ02)
Δ.Δ.Ε. Ηλείας- «Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη Διδασκαλία της Λογοτεχνίας: Μια διδακτική πρόταση με άξονα το ποίημα «Καλλιπάτειρα» του Λορέντζου Μαβίλη»
20:25 – 20:35 Μαρίτσας Αντώνιος, MSc Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής (ΠΕ86)
Δ.Δ.Ε. Ηλείας – «Η Συμβολή της Πληροφορικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Καινοτόμες Εφαρμογές και Προοπτικές»
20:35 – 20:40 «Ελληνική Μασσαλιώτις», Ποίηση: Ρήγας Βελεστινλής/Μουσική: Rouge de Lisle (La Marsellleuse) «Ξανθός Απρίλης» Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός/Μουσική:
Τιμόθεος Αρβανιτάκης Λένα Σουρμελή, Σοπράνο Elena Fedko, Πιάνο
20:40 – 21:00 Συζήτηση – Συμπεράσματα – Λήξη εκδήλωσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ