Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟλυμπία Οδός: Στο 38% σκαρφάλωσε η πρόοδος του έργου στο Πάτρα-Πύργος

Ολυμπία Οδός: Στο 38% σκαρφάλωσε η πρόοδος του έργου στο Πάτρα-Πύργος

*Το τμήμα Γαστούνη-Πύργος που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ξεπέρασε το 55%

Συνεχίζει να σκαρφαλώνει η πρόοδος στα εργοτάξια του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος της Ολυμπίας Οδού, καθώς σύμφωνα μεδημοσίευμα του ypodomes.com η συνολική πρόοδος έχει φτάσει πλέον το 38,4%. Μέχρι και το τέλος Μαρτίου οι πιστοποιήσεις έχουν ξεπεράσει τα 113 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως στις αρχές του έτους η πρόοδος είχε φτάσει το 30%.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τον Απρίλιο η κατασκευαστική πρόοδος στο Πάτρα-Πύργος θα ξεπεράσει το 40% ενώ στόχος είναι στο τέλος Ιουνίου το συνολικό εκτελεσμένο αντικείμενο να ξεπεράσει το 55%. Απώτερος στόχος όπως έχει δηλωθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι να αποδοθεί από φέτος το πρώτο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου και η συνολική πρόοδος να αγγίξει το 85%.
Σημαντικό στοιχείο της κατασκευής είναι πως έχουμε πλέον εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις σε δύο από τα τρία τμήματα ενώ θα ξεκινήσουν και στο τρίτο το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του έργου στο ίδιο δημοσίευμα του ypodomes.com η πρόοδος στα εργοτάξια ποικίλλει μέχρι σήμερα.
Πιο προχωρημένο είναι το τμήμα Γαστούνη-Πύργος που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ που έφτασε στα τέλη Μαρτίου πάνω από το 57% από 45% στις αρχές του έτους. Στο τμήμα αυτό έχουν προχωρήσει ασφαλτοστρώσεις στο 50% του τμήματος δηλαδή στα 10 από τα 20 χιλιόμετρα και εδώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Στο τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ, Καραίικα-Γαστούνη, η πρόοδος έφτασε το 26,5% από 20% που ήταν στις αρχές του έτους και αναμένεται το επόμενο διάστημα να φορτσάρει. Σε αυτό το τμήμα προχωρούν οι προετοιμασίες για να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις σε μήκος περίπου 3-4 χιλιόμετρα.
Στο τμήμα της ΑΒΑΞ, Μιντιλόγλι-Καραϊικα, η πρόοδος σκαρφάλωσε στο 35% από το 27% στις αρχές του έτους. Εδώ τρέχουν τα έργα σε βαθμό που υπάρχει η αισιοδοξία πως θα πιαστεί το 50% στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Αναφορικά με τις ασφαλτοστρώσεις, αυτές πραγματοποιούνται σε μήκος 4-5 χιλιομέτρων και θα επεκταθούν ακόμα περισσότερο μέχρι το καλοκαίρι.

Ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ηλεία
Το Πάτρα-Πύργος θα είναι ο πρώτος κλειστός αυτοκινητόδρομος για τον Νομό Ηλείας. Συγκεκριμένα, η Ηλεία θα αποκτήσει περίπου 50 χιλιόμετρα σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, μήκους 74,8χλμ, που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, γνωστότερος ως Ολυμπία Οδός. Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13,0χλμ θα κατασκευαστεί με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού (ΕΟ), ενώ στα υπόλοιπα 61,8χλμ θα κατασκευασθεί σε νέα χάραξη.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος, ως επέκταση της Ολυμπίας Οδού προβλέπεται με τετράϊχνη διατομή πλάτους 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις) αποτελούμενη από 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14μ (4×3,50μ), Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης συνολικού πλάτους 4,60μ (2×2,30μ), λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,10μ (2×1,05μ), κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου NewJersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ. Τα έργα έχουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ενώ θα είναι έργο-γέφυρα με το ΕΣΠΑ 2021-2027.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ