Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕΝΦΙΑ 2024: Τα SOS και οι παγίδες - Ποιοι θα έχουν έκπτωση...

ΕΝΦΙΑ 2024: Τα SOS και οι παγίδες – Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%

Τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ έχουν αποσταλεί σε πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

Σε πόσεις δόσεις πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ

Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Δείτε τον παρακάτω οδηγό με τα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ΕΝΦΙΑ:

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.
Ποιοι έχουν εκπτώσεις και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο
Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.

Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη και πώς θα τα διορθώσετε
Πολλοί φορολογούμενοι μπορεί που διαπίστωσαν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που έστειλε η ΑΑΔΕ ήταν μεγαλύτερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έτσι πρέπει να ελέγξουν το Ε9 για να διαπιστώσουν εάν έχουν κάνει διάφορα λάθη.

video

Στην περίπτωση που εντοπίσουν λάθη και τα διορθώσουν, θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Το εκκαθαριστικό αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντόπισαν οι φορολογούμενοι στο λογαριασμό τους μπορεί να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τη δήλωση που θα υποβληθεί προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορεί να προκαλέσουν άδικες υπερχρεώσεις, με σημαντικού ύψους επιπλέον ποσά ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι οδηγίες για να διορθωθούν έχουν αναλυτικά ως εξής:

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.
Προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε κενό ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
Στη στήλη 10 του πίνακα 1 πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ, εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα.


Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ» στη στήλη 30 θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα
Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Υπάρχει κίνδυνος ο φορολογούμενος να χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχει και δήλωσε στο Ε9. Για να εξαλείψει το λάθος και να αποφύγει την άδικη χρέωση θα πρέπει να προσέξει τι στοιχεία αναγράφονται στο Ε9 για το συγκεκριμένο κτίσμα.
Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα.
Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.
Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου.
Λάθη στη δήλωση της παλαιότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8. Δηλαδή για τα ακίνητα αυτά προβλέπεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6, δηλαδή ισχύει έκπτωση 40% στον ΕΝΦΙΑ.

Πώς θα διορθώσετε βήμα – βήμα το Ε9

Όσοι αγόρασαν, πούλησαν ή κληρονόμησαν ακίνητο το προηγούμενο έτος ή όσοι αποκάλυψαν αδήλωτα τετραγωνικά ή τακτοποίησαν αυθαίρετα, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της περιουσίας τους στο Ε9 ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.
Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και, εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ