Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑύξηση 55,57% των επισκεπτών της κρουαζιέρας στο Κατάκολο

Αύξηση 55,57% των επισκεπτών της κρουαζιέρας στο Κατάκολο

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας για το 2023

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται ότι ανακάμπτει η κρουαζιέρα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ένωση Λιμένων Ελλάδας. Στο λιμάνι του Κατάκολου αφίχθηκαν το 2023 συνολικά 206 κρουαζιερόπλοια με 390.153 επιβάτες, έναντι 198 κρουαζιεροπλοίων το 2022 με 250.793 επιβάτες- αύξηση δηλαδή 4% όσο αφορά τα κρουαζιερόπλοια αλλά 55,568% όσο αφορά τους επιβάτες. Συνολικά πέρσι στα λιμάνια της Ελλάδας αφίχθηκαν 5.230 κρουαζιερόπλοια με 7.003.150 επιβάτες (!) γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός της κρουαζιέρας για τη χώρα μας. Η αγορά της κρουαζιέρας στη χώρα μας αποτελεί σημαντική παράμετρο ανάπτυξης τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εθνική οικονομία. Όπως είχε επισημάνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος στην Ελλάδα της παγκόσμιας ένωσης εταιρειών κρουαζιέρας (CLIA) Μαρία Δεληγιάννη, το 2022 τα συνολικά έσοδα για την ελληνική οικονομία από τον κλάδο ξεπέρασαν τα 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Τα μεγέθη για το 2023 αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερα, όπως και για το 2024.
Για το τι σημαίνει η κρουαζιέρα για την τοπική οικονομία των προορισμών αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι στη Μύκονο έφτασαν το 2023 επιπλέον 506.904 επιβάτες (+73,90%), στη Σαντορίνη 472.366 (+57,15%), στο Κατάκολο 139.360 (+55,57%) κ.λπ.
Η έκρηξη στην αγορά κρουαζιέρας οφείλεται, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Γιώργος Κουμπενάς, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας πολύ δημοφιλής προορισμός. Επίσης ορισμένα νησιά μας ευνοήθηκαν από τις τροποποιήσεις των δρομολογίων των κρουαζιερόπλοιων λόγω της σύγκρουσης στη Γάζα. Πολλές εταιρείες ακύρωσαν τις προσεγγίσεις σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Τουρκία και συμπλήρωσαν τα κενά με προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια, καθώς η χώρα μας θεωρείται ασφαλής προορισμός, εξηγεί ο Γ. Κουμπενάς.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρουαζιέρα θα έχει ανοδική εξέλιξη στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια και για τον λόγο αυτό επείγει η λήψη μέτρων για την καλύτερη διαχείριση των προσεγγίσεων των πλοίων και την ενίσχυση των υποδομών, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
Για τον λόγο αυτό, τόσο η ΕΕΚΦΝ όσο και η CLIA έχουν συνεχείς επαφές με τοπικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη κ.λπ.), προκειμένου από κοινού με τους φορείς να σχεδιάσουν μέτρα διαχείρισης των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων και επιβατών. Η κρουαζιέρα γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής τρόπος διακοπών και αυτό επιβεβαιώνεται από το ότι προσελκύει και νεότερους, με τη μέση ηλικία των επιβατών να έχει μειωθεί στα 45½ χρόνια.

400 επισκέψεις σε 9 ελληνικά λιμάνια η MSC Cruises το 2024
Με 6 κρουαζιερόπλοια θα ταξιδεύει φέτος σε ελληνικούς προορισμούς η MSC Cruises. Θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 επισκέψεις σε 9 διαφορετικούς νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός πλοίου που θα κάνει homeporting στον Πειραιά. Από την επόμενη δε σεζόν 2024-25, για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο, η MSC Cruises θα έχει λιμάνι βάση για ένα κρουαζιερόπλοιό της στην Ελλάδα, επεκτείνοντας έτσι τη σεζόν κρουαζιέρας στην Ελλάδα, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρύτερο πενταετές ελληνικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, που έχει ως στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το MSC Sinfonia θα αποπλέει από το λιμάνι βάσης του στον Πειραιά, με δρομολόγια 7 διανυκτερεύσεων, που θα περιλαμβάνουν και το νησί της Κέρκυρας. Φέτος, τα κρουαζιερόπλοια της MSC Cruises προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια από τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την επέκταση της λειτουργίας τους στην περιοχή όλο τον χρόνο.
Η νέα σεζόν περιλαμβάνει, επίσης, αυξημένο αριθμό επισκέψεων σε ελληνικά λιμάνια όπως η Κεφαλονιά, το Κατάκολο, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, μειώνοντας την «πίεση» σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ