Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣφαγή στη Μόσχα: Τι επιδιώκει το Κρεμλίνο προβάλλοντας κακοποιημένους τους υπόπτους

Σφαγή στη Μόσχα: Τι επιδιώκει το Κρεμλίνο προβάλλοντας κακοποιημένους τους υπόπτους

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει τα βίντεο που δείχνουν βασανισμένους τους τέσσερις υπόπτους – Τι θέλει να πετύχει το Κρεμλίνο

Λίγες μέρες μετά την σφαγή στο Cronus City Hall στη Μόσχα, οι τέσσερις ύποπτοι για την υλοποίηση της φονικότερης τρομοκρατικής επίθεσης των τελευταίων δεκαετιών, εμφανίστηκαν σοβαρά τραυματισμένοι σε δικαστήριο της πόλης. Ο ένας εισήλθε με καλυμμένο το μερικώς κομμένο αυτί του. Ένας άλλος βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, με το αριστερό του μάτι φουσκωμένο και ένα καθετήρα στα γόνατα του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, από το Σάββατο, κυκλοφορούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους τέσσερις άνδρες να βασανίζονται κατά την διάρκεια της ανάκρισης. Οι αναλυτές βλέποντας τα πλάνα αυτά τα απέδωσαν σε προφανή αντίποινα για την επίθεση των προηγούμενων ημερών. Το πώς άρχισαν να κυκλοφορούν τα βίντεο δεν ήταν άμεσα σαφές, αλλά διαδόθηκαν από εθνικιστικά κανάλια στο Telegram, τα οποία θεωρούνται κοντά στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Προειδοποίηση ή εκδίκηση; – Τι λένε οι αναλυτές
Αν και τα πιο φρικιαστικά αποσπάσματα δεν προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση, η βάναυση μεταχείριση των κατηγορουμένων έγινε σαφής. Και η απόφαση των ρωσικών αρχών να την παρουσιάσουν, τόσο δημόσια στο δικαστήριο, με τρόπο που δεν είχαν κάνει σχεδόν ποτέ στο παρελθόν, είχε ως στόχο να αποτελέσει ένδειξη εκδίκησης και προειδοποίηση προς πιθανούς τρομοκράτες, είπαν οι αναλυτές.

Στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, βίντεο με βασανιστήρια δεν είχαν προβληθεί στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε η Όλγα Σαντόφσκαγια της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, μιας ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπήρχαν δύο προθέσεις για την προβολή των βίντεο», δήλωσε η κ. Σαντόφκαγια. «Πρώτον, να δείξουμε στους ανθρώπους που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν άλλη τρομοκρατική επίθεση τι θα μπορούσε να τους συμβεί και δεύτερον, να δείξουμε στην κοινωνία ότι οι αρχές θα πάρουν εκδίκηση για όλα όσα υπέστησαν οι άνθρωποι σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση.»

Η ίδια και άλλοι αναλυτές είπαν ότι η σκανδαλώδης επίδειξη των βασανισθέντων έδειξε κάτι άλλο: τον βαθμό στον οποίο η ρωσική κοινωνία έχει στρατιωτικοποιηθεί και έχει γίνει ανεκτική στη βία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα σημάδι του πόσο μακριά έχουμε φτάσει με την αποδοχή των νέων μεθόδων διεξαγωγής ενός πολέμου», δήλωσε ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τι δείχνουν οι έρευνες για την βία – Απαγορεύεται από το Ρωσικό Σύνταγμα τα βασανιστήρια
Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοινωνίες ανέχονται τη βία κατά των ανθρώπων που θεωρούν ως τους χειρότερους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών, των κατά συρροή δολοφόνων και των δραστών βίαιων εγκλημάτων κατά των παιδιών.

Παρ’ όλα αυτά, η κ. Σαντόφσκαγια δήλωσε ότι τα βίντεο που προβάλλονται στην τηλεόραση αντιπροσωπεύουν ένα νέο χαμηλό για το ρωσικό κράτος. «Αυτό δείχνει ότι το κράτος και οι αρχές αποδεικνύουν ότι η βία είναι αποδεκτή, ότι εξομαλύνουν τον βασανισμό ενός συγκεκριμένου υποκειμένου», είπε.

Αν και η Ρωσία δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει τα βασανιστήρια. Είναι επίσης μέρος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

Δεδομένου ότι τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα, τόσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσο και σε πολλές χώρες, οι συνήγοροι υπεράσπισης κανονικά θα προσπαθούσαν να απορρίψουν κάθε μαρτυρία που αποσπάστηκε με βασανιστήρια, επειδή είναι πασίγνωστα αναξιόπιστη, δήλωσε ο Scott Roehm, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής και υπεράσπισης του Κέντρου για τα Θύματα των Βασανιστηρίων με έδρα τη Μινεσότα, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

Τι αναφέρουν εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών
Οι δίκες των εξτρεμιστών στη Ρωσία είναι γενικά κλειστές, όπως και οι περισσότερες από τις ακροάσεις της Κυριακής, οπότε είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς σε ποιο βαθμό οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν αντιταχθεί στην πρακτική αυτή. Οι περισσότεροι Ρώσοι δικαστές πιθανότατα θα την αγνοούσαν σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ο κ. Pavlov, επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων τι αναμένεται να πράξουν, όσον αφορά την καταδίκη των κατηγορουμένων.

Η απροκάλυπτη επίδειξη των κακοποιημένων υπόπτων την Κυριακή ήταν ιδιαίτερα οφθαλμοφανή, σημείωσε ο κ. Παβλόφ. «Πρόκειται φυσικά για θλιβερές περιστάσεις», είπε, «αλλά έκαναν τσίρκο τη δίκη». Ο κ. Soldatov, ο εμπειρογνώμονας των υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσε ότι τα βασανιστήρια και η επίσημη αντίδραση σε αυτά ήταν ένα μήνυμα προς τον στρατό ότι η φρικιαστική βία είναι πλέον αποδεκτή και ενθαρρύνεται.

Με τη δημοσιοποίηση των βίντεο των βασανιστηρίων, είπε, «οι αρχές στέλνουν αυτό το μήνυμα εκφοβισμού σε όλους όσοι δεν είναι με το μέρος του Κρεμλίνου – και στέλνουν ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι είστε στην ίδια σελίδα.»

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ