Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ: «ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά, λύση για Ποτόκι και Κονιδέικα»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ: «ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά, λύση για Ποτόκι και Κονιδέικα»

*Ο Δήμαρχος Ήλιδας υποδέχτηκε στη Μονάδα

της Τριανταφυλλιάς τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης

Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος

*Η συνάντηση έβγαλε

ειδήσεις για την Ηλεία

Επίσημη επίσκεψη στην Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς πραγματοποίησε χθες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, με αφορμή την παρουσία του στον Δήμο Ήλιδας για την περιβαλλοντική δράση με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου.

Τον κύριο Γραφάκο υποδέχτηκε στο εργοστάσιο απορριμμάτων και τον ξενάγησε στους χώρους της μονάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, τον οποίο συνόδευαν μέλη της Δημοτικής Αρχής Ήλιδας και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Πύργου κ. Βασίλης Φάμελος, ενώ τον κύριο Γραφάκο συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σούλης.    

Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος έβγαλε μια σειρά από ειδήσεις, με τον ίδιο να κάνει λόγο για εξαιρετική διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά.

Ο κύριος Γραφάκος σε ειδική συνάντηση που είχε στο χώρο με τους εκπροσώπους της Ηλείας και τον κύριο Χριστοδουλόπουλο μίλησε για λειτουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Μονάδα, η οποία θα γίνει -αρχικά- μέσω τροποποίησης της σύμβασης. Με αυτή την εξέλιξη, οι δήμοι της Ηλείας θα γλυτώσουν χρήματα από την υποχρεωτική μεταφορά έως σήμερα στο ΚΔΑΥ της Πάτρας.

Σε σχέση με τα δέματα απορριμμάτων σε Ποτόκι και Κονιδέικα, ο Γενικός Γραμματέας έκανε λόγο για δρομολόγηση λύσης, μέσω μελέτης που θα αποστείλουν ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Ήλιδας για την απομάκρυνσή τους από τις δύο περιοχές και τη μεταφορά του στη ΜΕΑ Τριανταφυλλιάς, μέσω χρηματοδότησης από το Υπουργείο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε συζήτηση και για την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη δευτερογενή επεξεργασία του υπολείμματος που προκύπτει στη Μονάδα, ώστε να μειωθεί και άλλο από το περίπου 35 με 39% που είναι σήμερα, στο 10% και το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.  

Σε σχέση με τον Δήμο Ήλιδας, ο κύριος Γραφάκος μίλησε για άμεση χρήση του καφέ κάδου των οργανικών, αλλά και εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ανακύκλωση, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό. Με αυτόν τον τρόπο, όπως προβλέπεται στην σύμβαση, θα μειωθεί και το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΜΕΑ της Τριανταφυλλιάς και κατ’ επέκταση το κόστος για τους δημότες.

Σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα

Άκρως επιτυχημένη η δράση

περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου

*Παρουσία του Μανώλη Γραφάκου

Περισσότερους από δύο τόνους σκουπιδιών συνέλεξαν δύτες από το βυθό του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι Αμαλιάδας, κατά τη μεγάλη περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιήθηκε στο γραφικό λιμανάκι.

Πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια μπύρας, ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης και κάθε λογής σκουπίδι ανασύρθηκε από τον πυθμένα του Παλουκίου, δείχνοντας το μέγεθος, αλλά και την έκταση της ρύπανσης που έχει υποστεί συνολικά το θαλάσσιο οικοσύστημα από τον ίδιο τον άνθρωπο.  

Παρά τη βροχή, στη δράση συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές δύτες, αλλά και απλός κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Ήλιδας και των διοργανωτών και μετέβη στο αλιευτικό καταφύγιο προκειμένου να συνεισφέρει. 

Άλλωστε, «το περιβάλλον είναι ζωή» κι αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν άπαντες από αυτή την ξεχωριστή δράση καθαρισμού.

Η περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία δύο ανθρώπων με καταγωγή από την Αμαλιάδα, του ιδιοκτήτη της TURBOMED κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλου, ο οποίος ήταν και ο βασικός χορηγός στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και του γενικού γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σούλη, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της όλης δράσης, αλλά και της ημερίδας συμπερασμάτων που ακολούθησε. 

Τίποτα, όμως, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους εθελοντές δύτες της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος (Mediterranean Company Environmental Protection – MEPP), αλλά και τη στήριξη της HELMEPA (Ένωση Ναυτικών & Πλοιοκτητών για την Προστασία της Θάλασσας), με την όλη διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας.

Για την ξεχωριστή δράση και την ημερίδα της, στην πόλη της Αμαλιάδας βρέθηκε -τιμώντας την όλη εκδήλωση με την παρουσία του- ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την προσπάθεια των δυτών και των εθελοντών.

Στην πρωινή δράση, τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που λόγω των εκλογών της ΚΕΔΕ στην Αθήνα δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών», εκπροσώπησαν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων την δημοτικής του αρχής.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θεώνη Γεωργοπούλου, μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στον καθαρισμό του βυθού του αλιευτικού καταφυγίου, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν και άλλες ανάλογες δράσεις και τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πηνείας και Πρωτογενούς τομέα κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος εστίασε στη μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει απ’ όλους, ώστε να υπάρχουν καθαρές θάλασσες, ενώ ως σημαντικότερη στιγμή της δράσης χαρακτήρισε την ευαισθητοποίηση του απλού κόσμου για τον καθαρισμό και κατ’ επέκταση για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΗΛΙΔΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Τα συμπεράσματα της περιβαλλοντικής δράσης, αλλά και γενικότερα οι προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε σχέση με την προστασία των Ελληνικών θαλασσών, παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που ακολούθησε το απόγευμα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας.

Για την δράση στο Παλούκι, αλλά και την όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου που γίνεται σε σημεία ανά την Ελλάδα για το πρόβλημα της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας ρύπανσης, μίλησε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Σούλης, ενώ τα συμπεράσματα από τον καθαρισμό στο βυθό του Παλουκίου ανέλυσαν τόσο ο πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Τάσος Χάλαρης, όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Νικολάου.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση πάνω σε θέματα του χαρτοφυλακίου του, εντοπίζοντας και τα προβλήματα που παρατηρούνται στις Ελληνικές θάλασσες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TURBOMED κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στον τόπο μας, χωρίς να υπολογίζουμε το παραλιακό μας μέτωπο», τονίζοντας στην  συνέχεια πως: «Μόνο η θάλασσα μπορεί να κάνει και πάλι την Ελλάδα μεγάλη ως χώρα».

Από πλευράς Δήμο Ήλιδας, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θέωνη Γεωργοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «Η δράση με τους δύο τόνους υποθαλάσσιων απορριμμάτων που συνέλεξαν δύτες από ένα μικρό Αλιευτικό Καταφύγιο όπως αυτό του Παλουκίου, δείχνει και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και κυρίως τα θαλάσσια περιβάλλοντα. Κυρίαρχος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συνειδητοποιήσουν όλοι τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και τις ευθύνες, που κάθε ένας από εμάς έχει. Μόνοι μας καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, αφήνοντας τις συνέπειες να περάσουν τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις επόμενες γενιές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ