Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑκρίβεια και αγροτικό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Από την Παρασκευή...

Ακρίβεια και αγροτικό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – Από την Παρασκευή μειώσεις τιμών

Ακρίβεια και αγρότες ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης Πέμπτη 29/2/2024, του Υπουργικού Συμβουλίου. Τι άλλο θα συζητηθεί.

Τα πρώτα καλά νέα από το μέτωπο της ακρίβειας αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα.

Από την Παρασκευή, 1η Μαρτίου, θα υλοποιηθούν σε όλο το εύρος τους και σύμφωνα με πληροφορίες, τα δελτία τιμών που έχουν φτάσει στο αρμόδιο υπουργείο περιέχουν μειώσεις τιμών που κυμαίνονται από 10% έως 15%. Πρόκειται για το βρεφικό γάλα και κατηγορίες προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά, βρεφικές πάνες και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

«Τα χειρότερα όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι πίσω μας»

Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπα καθημερινά τα νοικοκυριά και το πεδίο στο οποίο δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η πρώτη μείωση τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά από πολλούς μήνες συνεχόμενων αυξήσεων είναι μία πρώτη ανάσα και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας όσον αφορά τον πληθωρισμό».

Σε αυτό συνηγορούν τα στοιχεία μεγάλων αλυσίδων για τον Φεβρουάριο, τα οποία δείχνουν μείωση των ανατιμήσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της τάξης του 80%. Στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένουν επιπλέον, από την 1η Μαρτίου να μειωθούν οι τιμές σε 2 χιλιάδες κωδικούς προϊόντων φτάνοντας συνολικά τους 2.300, καθώς ήδη έχουν μειωθεί σε 300.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, τον Φεβρουάριο του 2023 υπήρχαν ανατιμήσεις σε 3.760 κωδικούς, ενώ φέτος σε 890 και ταυτόχρονα επετεύχθη η μείωση στους 2.300 κωδικούς και παρέμειναν σταθερές οι τιμές στα τρόφιμα. Ειδικά για το βρεφικό γάλα οι μειώσεις που προκύπτουν από την κυβερνητική παρέμβαση ξεπερνούν σε ορισμένες εταιρείες το 15%. Την Παρασκευή αναμένεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης να αναρτηθούν οι τιμές του συνόλου των προϊόντων πριν και μετά την μείωση της τιμής τους ώστε να μπορούν να τα ελέγξουν οι καταναλωτές. Τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων δεν σημαίνουν εφησυχασμό, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, καθώς «η μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι συνεχής». Την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζονται σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και θα επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα όπου οι ελεγκτές εντοπίσουν παρατυπίες.

Για τους αγρότες

Στο άλλο μέτωπο των τελευταίων μηνών, το αγροτικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παρανόμων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες των μπλόκων και η οποία υλοποιείται άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και μεγάλα πρόστιμα ώστε να προστατευτούν τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις. Επίσης, χθες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με ψήφισμα του καλεί την Ε.Ε. να εφαρμόσει άμεσα τις πρόσφατες προτάσεις της Ελλάδος, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον κ. Αυγενάκη, για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Οι υπουργοί Γεωργίας ζητούν την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων με ενίσχυση του γεωργικού αποθεματικού, αξιοποίηση του 2% των πόρων της για την αντιμετώπιση θεομηνιών και τη δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.

Τι άλλο θα συζητηθεί στο τραπέζι του υπουργικού

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί, επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την μεταρρύθμιση των δομών και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπεται η δημιουργία Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με τις ειδικές μονάδες που θα δημιουργηθούν να μπορούν να συνδράμουν στην Πολιτική Προστασία. Κοινό Σώμα Πληροφορικής με αντικείμενο τη τεχνητή νοημοσύνη και Κοινό Σώμα Πληροφορικής. Στη νέα δομή δίνεται μεγάλη έμφαση στην ένταξη των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπεται η σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας με τη συνδρομή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγή: <iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ