Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφια πρόεδρος η Όλγα Γεροβασίλη – «Δηλώνω παρούσα»

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Υποψήφια πρόεδρος η Όλγα Γεροβασίλη – «Δηλώνω παρούσα»

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης, όχι συμπλήρωμα στο πολιτικό σύστημα, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές. Πρέπει να νικήσουμε τον Μητσοτάκη και χρειαζόμαστε πολιτικό σχέδιο με σαφείς στόχους, κοστολογημένες προτάσεις», είπε μεταξύ άλλων.

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν πάει άλλο. Η κοινωνία χρειάζεται άμεσα προοδευτική διέξοδο», δήλωσε η Ολγα Γεροβασίλη στην ομιλία της στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε παρούσα στη μάχη για την προεδρία. «Είμαι εδώ 12 χρόνια βουλευτής, σε εκλογική περιφέρεια κάστρο της Δεξιάς, έμαθα να δίνω αγώνες».

Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα διακυβέρνησης, «και οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές από εμάς». Αλλά συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί να λέμε απλά ότι «μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη».
Για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται: 1. Σοβαρό πολιτικό σχέδιο, 2. Συγκροτημένη πολιτική λειτουργία.

Όπως είπε:

  1. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος. Με σαφείς προτεραιότητες και στόχους. Να ξέρουμε πού πάμε, ποιους εκπροσωπούμε και με ποιες πολιτικές. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Να μην “τσαλαβουτάμε” καθημερινά από εδώ και από εκεί και στο τέλος να μην μένει τίποτα στον κόσμο. Να σταματήσουν τα λάθη που μας κοστίζουν ακριβά. Πόση ανοχή ακόμη θα δείξουμε στα λάθη; Και είναι άλλο τα λάθη της απειρίας και άλλο τα λάθη της αλαζονείας. Να σταματήσουμε να λέμε τη μία ημέρα το ένα και την άλλη μέρα το αντίθετο. Να σταματήσουμε να δεσμευόμαστε για πράγματα που σε λίγες ημέρες ή τα ξεχνάμε ή τα αναιρούμε.

Με λίγα λόγια χρειαζόμαστε: Σοβαρότητα και Αξιοπιστία.

  1. Το δεύτερο που χρειαζόμαστε είναι μια συγκροτημένη πολιτική λειτουργία. Από την κορυφή ως τη βάση του κόμματος. Και συγκροτημένη πολιτική λειτουργία σημαίνει αρχές. Ιδεολογικές και Καταστατικές αρχές. Που θα τις υπηρετούμε όλες και όλοι. Του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου. Η πολιτική απαιτεί δύο βασικά χαρακτηριστικά: αποφασιστικότητα και αρχές. Όποιος είχε μόνο το ένα από τα δύο, απέτυχε. Χωρίς αποφασιστικότητα κυριαρχούν οι παραλυτικές ισορροπίες. Χωρίς αρχές υπάρχουν μόνο η ασυνεννοησία, η προχειρότητα και εν τέλει η αναποτελεσματικότητα. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με έναν οργανωμένο πολιτικό χώρο, που θέλει να δώσει νικηφόρες πολιτικές μάχες.

Ο ρόλος του προέδρου
Ο ρόλος του Προέδρου είναι καθοριστικός σε αυτή την προσπάθεια, είπε η Ολγα Γεροβασίλη. «Ο ρόλος του Προέδρου είναι να ενώνει. Να συνθέτει, όχι να διχάζει. Να πείθει, όχι να απειλεί. Να ρίχνει γέφυρες, όχι να υψώνει τείχη. Να αγκαλιάζει, όχι να απομακρύνει. Μα πάνω από όλα, ο ρόλος του Προέδρου είναι να μεγαλώνει το κόμμα. Να προσθέτει δυνάμεις, όχι να αφαιρεί».

«Έτσι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεγαλώσει, από το 2008 και μετά, με Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Και με όλες και όλους εσάς που ματώσατε και ματώνετε καθημερινά για αυτή τη μεγάλη υπόθεση».

Το παλιό ή το νέο
Ο Ολγα Γεροβασίλη είπε ότι πρέπει να πούμε όχι στην “ενός ανδρός αρχή”. «Ακούω το δίλημμα για το “παλιό και το νέο”», είπε (για να ακουστεί από πολλούς συνέδρους «το νέο»).

«Εχουμε τεράστια ανάγκη από νέους ανθρώπους. Από νέα στελέχη. Από τη νέα γενιά του τόπου. Πάντα ήμασταν ένα κόμμα που κυριαρχούσε στις νέες και στους νέους. Που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναθέσει την ευθύνη στους νέους ανθρώπους. Το “νέο” όμως δεν είναι ο μεσσιανισμός. Οι “Μεσσίες” είναι το παλιό».

Η εσωστρέφεια και η ευθύνη

Ακολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
«Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές το κόμμα μας βυθίζεται στην εσωστρέφεια. Και οφείλουμε να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι υπαρξιακής σημασίας. Υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα. Γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση».

«Ακούω τον εύλογο προβληματισμό, μήπως μια εσωκομματική διαδικασία τώρα, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα (πάλι ακούστηκε δυνατά το ναι).

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι. Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης. Έτσι, στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Δηλώνω παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ