Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Το Σχέδιο αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες»

«Το Σχέδιο αφορά όλες τις Περιφερειακές Ενότητες»

Απάντηση Φαρμάκη στην επερώτηση Διαμαντόπουλου για το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης της κυβέρνησης που είχε αναφορά μόνο στην Πάτρα

Το θέμα είχε αναδείξει η «ΠΡΩΤΗ» μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργό με τους Περιφερειάρχες της χώρας

Την επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Διαμαντόπουλου για το Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης που αφορά την Δυτική Ελλάδα και εμφανίζεται να περιέχει έργα μόνο για την Πάτρα, απάντησε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακό Συμβουλίου.

Πρόκειται για το θέμα που ανέδειξε η «ΠΡΩΤΗ» μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας στις 8 Φεβρουαρίου 2024. Τότε, δόθηκαν στην δημοσιότητα συνολικά 12 φάκελοι (όλες οι Περιφέρειες εκτός της Αττικής) με την  παρουσίαση των  Περιφερειακών Σχεδίων Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης. Οι φάκελοι που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού περιέχουν έργα συνολικά για την κάθε Περιφέρεια, εκτός από την Δυτική Ελλάδα όπου υπάρχει φάκελος με…  80+ έργα για την Πάτρα. «Αντί δηλαδή να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, προκρίνονται η Πάτρα και η Αχαΐα με λεπτομερείς αναφορές και δεσμεύσεις», όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης απάντησε πως αυτό που παρουσιάστηκε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα στην οποία θα εισάγονται προτάσεις από την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, με όλα τα έργα που εκτελούνται, μελετώνται ή έχουν περατωθεί από το 2019 και μετά, ανά Περιφέρεια, και όχι  μόνο αρμοδιότητας Περιφέρειας.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε όταν παρουσιάστηκε απολογιστικά το έργο των Υπουργείων τον περασμένο καλοκαίρι με Υπουργικά κλιμάκια σε κάθε Περιφέρεια. Οι πρώτες δύο παρουσιάσεις χρονικά ήταν στην Πάτρα και την Θεσσαλονίκη και η παρουσίαση αφορούσε τις δύο πόλεις. Για αυτό και ο τίτλος λειτουργεί παραπλανητικά και δέχομαι την καλοπροαίρετη  παρανόηση εκ μέρους σας. Προφανώς και δεν αφορά την Πάτρα και μόνο το σχέδιο, αλλά ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, όπως και ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια συμμετάσχει με το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης, με το ΕΠΣΑ, με το τεχνικό της πρόγραμμα, σε μια εθνική στρατηγική, σε αυτό που ονομάζουν στην κυβέρνηση στρατηγικό σχέδιο για την κάθε Περιφέρεια.», ανέφερε αρχικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, επεσήμανε πως η ΠΔΕ από τις 2 Φεβρουαρίου έχει προωθήσει προς την Γενική Γραμματεία Συντονισμού επικαιροποιημένα στοιχεία για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντόπουλος απάντησε πως: «Αυτό που υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού δεν έχει εμπλουτιστεί με τα έργα που λέτε ότι στείλατε». «Αυτό που υπάρχει είναι το έντυπο που είχε κυκλοφορήσει τότε από την Γενική Γραμματεία Συντονισμού», ανταπάντησε ο κ. Φαρμάκης.

Πλέον αναμένουμε να δούμε πότε και εάν θα εμπλουτιστεί το εν λόγω Περιφερειακό Σχέδιο, καθώς και το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.

Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ