Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ δικός μας μικρός ήρωας ακούει στο όνομα… Αλέξανδρος

Ο δικός μας μικρός ήρωας ακούει στο όνομα… Αλέξανδρος

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας παιδιά του Συλλόγου «Φλόγα» που ξεπέρασαν τον καρκίνο

*Έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα ενάντια στον πόνο, τον φόβο, την αποθάρρυνση και απέδειξαν ότι η νόσος αυτή δεν είναι αήττητη, αναφέρει σε ανάρτησή της η Κ. Σακελλαροπούλου

της Άννας Αγγελίδου
anagelidou@yahoo.gr

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν, στους μικρούς εκείνους ήρωες, που μπορεί να μην φορούν κάπα και να μην κρύβουν το πρόσωπο τους πίσω από μία μάσκα, αλλά δίνουν τιτάνιες μάχες και τις περισσότερες φορές βγαίνουν νικητές. Ένας τέτοιος μικρός ήρωας είναι και ο «δικός» μας Αλέξανδρος, 4,5ετών σήμερα που πριν από περίπου 1,5χρόνο κλήθηκε να δώσει την δική του μάχη με τον καρκίνο… και ο Αλέξανδρος μας βγήκε νικητής!
Χθες το πρωί ο Αλέξανδρος, πέρασε την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου έχοντας στο πλευρό του και με άλλους μικρούς ήρωες, που στηρίχτηκαν από το Σύλλογο «Φλόγα» στη τιτάνια μάχη τους, γνώρισε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία προσέφερε αναμνηστικά δώρα στα παιδιά – μαχητές. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, κάλεσε παιδιά από τον Σύλλογο «Φλόγα», που έχουν ξεπεράσει τη νόσο του καρκίνου… προκειμένου και η ίδια να αντλήσει δύναμη από την δύναμη τους.
Τους μικρούς μαχητές, στον χώρο του Προεδρικού Μεγάρου συνόδευσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα», Μαρία Τρυφωνίδη και μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου καθώς και γονείς μικρότερων παιδιών, που έδωσαν την μάχη για τη ζωή και έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.
Οι γονείς του Αλέξανδρου, Αγγελική Τσουκαλά και Σταύρος Δαρζέντας, δεν έλειψαν ούτε λεπτό από το πλευρό του γιους τους και οι εννέα ολόκληροι μήνες της μάχης μπορεί να φάνταζαν «αιωνιότητα» για την οικογένεια που χρειάστηκε να δώσει τη δική της τιτάνια μάχη, ωστόσο σήμερα έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν « Όταν νοσεί ένα παιδί νοσεί όλη η οικογένεια», μας επεσήμαναν οι γονείς του Αλέξανδρου που ο νους τους βρισκόταν διαρκώς και στο αδερφό του Αλέξανδρου που είχε μείνει στον Πύργο.

Το μήνυμα της προέδρου της Δημοκρατίας
«Πάλεψαν με τον καρκίνο, και βγήκαν νικητές. Έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα ενάντια στον πόνο, τον φόβο, την αποθάρρυνση και απέδειξαν ότι η νόσος αυτή δεν είναι αήττητη. Γιατί τα παιδιά που ήρθαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, συνοδευόμενα από την Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρο του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», βασικού πυλώνα στήριξης των ογκολογικών τμημάτων των παιδιατρικών νοσοκομείων και πολύτιμου αρωγού των οικογενειών που βιώνουν αυτή τη δεινή περιπέτεια, είναι πλήρως αποθεραπευμένα. Ο Αντώνης, η Μυρτώ, η Φωτεινή, η Δήμητρα, η Ελένη, η Ευαγγελία, ο Αλέξανδρος, ο Άγγελος, η Αικατερίνη-Καλλιόπη, μακριά πλέον από τους νοσοκομειακούς θαλάμους και τις επώδυνες θεραπείες, επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος προς την ίαση μπορεί να είναι μακρύς, δεν είναι όμως αδιάβατος. Πρωταγωνιστές μιας σκληρής αφήγησης αλλά με αίσιο τέλος, όπως εξάλλου και τόσα ακόμη παιδιά που πέρασαν την ίδια δοκιμασία, μας έδωσαν δύναμη από τη δύναμή τους. Η χαρά τους και η ζωντάνια, το σφρίγος με το οποίο διεκδικούν και ανακτούν την παιδική τους ηλικία τώρα που ο αγώνας τους τερματίστηκε νικηφόρα, προσφέρουν ένα εμψυχωτικό παράδειγμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Και επικυρώνουν τη βεβαιότητα της επιστήμης, κατακτημένη μετά από ακαταπόνητη έρευνα και συσσωρευμένη εμπειρία, ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος» τονίζει η Κ. Σακελλαροπούλου.

4 στα 5 παιδιά με καρκίνο γίνονται καλά
Το μήνυμα του συλλόγου «Φλόγα» έρχεται να μας θυμίσει ότι ο καρκίνος στην παιδική και την εφηβική ηλικία είναι πολλές φορές ιάσιμος. «Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Ωστόσο, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά. Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες. Ο καρκίνος στο παιδί είναι ένα συνταρακτικό γεγονός που αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Οι θεραπείες είναι χρονοβόρες και επίπονες και απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το παιδί νααποκόπτεταιαπότιςδραστηριότητέςτου,οιγονείςναεγκαταλείψουντηδουλειά τους, και τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς.
Σεαυτήντηδύσκοληκατάστασηηοικογένειαχρειάζεταιστήριξηαπότοφιλικό,κοινωνικόαλλάκαισχολικόπεριβάλλον.Πολλέςφορέςαρκείαπλώςνακρατάμεεπαφή,ναδείχνουμεδιακριτικάτοενδιαφέρονμας,καιναβοηθάμεταπαιδιάναεπιστρέψουνομαλάστοσχολείο».

Ο σύλλογος «Φλόγα»
Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος. Η Φλόγα είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σήμερα η Φλόγα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η αποστολή μας
• Να συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους.
• Να αγωνιζόμαστε για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα τους.
• Να μοιραζόμαστε τους φόβους και τις αγωνίες τους, και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.
Η Φλόγα καίει και θα καίει όσο υπάρχουν παιδιά που το έχουν ανάγκη και όσο έχουμε κοντά μας όλους εσάς.
Η Φλόγα θα συνεχίζει να φωτίζει και να ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας.

Οι σκοποί μας
Διεκδικούμε ουσιαστική παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα της ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών μας.

Οι βασικοί στόχοι μας είναι:

• Θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού.
• Εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα.
• Φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
• Ψυχολογική στήριξη των οικογενειών.
• Σαφής και ειλικρινής ενημέρωση του γονέα.
• Κοινωνική φροντίδα.
• Ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον παιδιατρικό καρκίνο.

Η Φλόγα θα συνεχίσει:
• Όσο ο καρκίνος σκοτώνει το ένα από τα τρία παιδιά που νοσούν.
• Όσο ο καρκίνος θεωρείται επάρατος και όσο ο λαός μας φοβάται ακόμα και να προφέρει το όνομά του.
• Όσο η πολιτεία δεν αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ