Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ Πύργος τιμά τον Πολιούχο του:Εορτάζεται σήμερα η μνήμη του θαυματουργού Άγιου...

Ο Πύργος τιμά τον Πολιούχο του:Εορτάζεται σήμερα η μνήμη του θαυματουργού Άγιου Χαράλαμπου

*Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος

Με λαμπρότητα θα τελεστεί σήμερα ο εορτασμός του Πολιούχου Πύργου Αγ. Χαραλάμπους, παρουσία φορέων και πλήθους κόσμου. Από νωρίς χθες το πρωί εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της Αγίας Κυριακής Πύργου, εκεί όπου φιλοξενείται η θαυματουργή εικόνα του Πολιούχου Πύργου, Αγ. Χαραλάμπους, για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί.
Το απόγευμα ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Πύργου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κκ. Αθανάσιου.
Στις σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος. Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο Β’ οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος και Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος καθώς και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίνιος και Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας κ.κ. Χρυσόστομος.

Οι σημερινές θρησκευτικές εκδηλώσεις

Σήμερα Σάββατο από τις 6 έως τις 8.30 το πρωί, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Ιστορικό Ναύδριο του Αγίου Χαραλάμπους ενώ από τις 7.00πμ έως τις 11.00 πμ στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής θα τελεσθεί ο Όρθος και η Πολυαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου και κόσμου. Στις 5.30 μ.μ. θα τελεσθεί Αρχιερατικός μεθεόρτιος Αναστάσιμος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, προς τον προστάτη Άγιο υπέρ υγείας και ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

Τα σύγχρονα θαύματα του Αγίου Χαράλαμπου

Η διάσωση των κατοίκων του Πύργου από την φοβερή επιδημία πανώλης το 1860.Η νόσος αυτή εξαλείφθηκε από τον Άγιο Χαράλαμπο μετά από θερμή προσευχή προς αυτόν και παράκληση. Λένε μάλιστα ότι οι Πύργιοι είδαν καταπληκτικό θέαμα. Ο Άγιος με την ράβδο του έσπρωχνε ένα λευκό σαν βαμβάκι νέφος στον ουρανό μέχρι που το έρριψε στην θάλασσα.
Ήταν η ασθένεια που καταδίωξε ο Άγιος. Και σε άλλα μέρη όμως κατά καιρούς ήταν εμφανής η παρουσία του Αγίου Χαραλάμπους στην εκδίωξη της πανώλης, όπως στην Θεσσαλία στο χωριό Σαβάλια και στη Δημητσάνα όπου μετονομάστηκε ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου σε Ναό Αγίου Χαραλάμπους ,εξαιτίας της θαυματουργικής παρέμβασης του Αγίου.
-Στον Αγιο Χαράλαμπο αποδόθηκε η εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918,από την Ηλεία και την Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες ανθρώπων πέθαιναν για μήνες.
-Το 1687 οι Αγαρηνοί με αρχηγό τον τρομερό Αχμέτ Εφέντη, πολιόρκησαν τον Πύργο. Μετά από παρακλήσεις των κατοίκων στον Άγιο Χαράλαμπο, επεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί και να σωθεί η πόλη από την πολιορκοία.
-Το 1821 οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στο λιμάνι και πολιόρκησαν τον Πύργο με σκοπό να προχωρήσουν προς την Τριπολιτσά και να καθαρίσουν την περιοχή από τα επαναστατικά στρατεύματα. Αφού έκαψαν ένα μέρος της πόλης, προσπάθησαν να προχωρήσουν προς τον κεντρικό δρόμο με τις άμαξες και τον οπλισμό τους. Ομως στα περίχωρα του μικρού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους είχε λάβει θέσεις ένας μικρός αριθμός αποφασισμένων ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι με τη βοήθεια του Αγίου εκδίωξαν τους πολυάριθμους Τούρκους. Τώρα οι Τούρκοι θα πρέπει για εβδομάδες να ψάχνουν άλλα περάσματα για να φτάσουν στην Τριπολιτσά. Το μόνο πέρασμα που έχει μείνει είναι το ηρωικό Πούσι, όπου οι Έλληνες έχουν παραταχθεί οργανωμένα, λόγω της καθυστέρησης των Τούρκων στον Πύργο και δίνουν το αποτελειωτικό χτύπημα στον εχθρό.
-Στον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941,λίγες ώρες πριν γίνει, δημιουργόταν ένα πυκνό σύννεφο ομίχλης στον ουρανό του Πύργου με αποτέλεσμα τη συνεχή αναβολή του και τελικά τη ματαίωση του και τη διάσωση της πόλης. Πριν καταλάβουν οι Γερμανοί τον Πύργο είχε προηγηθεί σφοδρός βομβαρδισμός. Κανείς όμως από τους κατοίκους δεν έπαθε τίποτα, γιατί οι βόμβες έπεσαν σε ακατοίκητα μέρη και πολλές δεν εξεράγησαν καθόλου.
-Στις 26 Μαρτίου 1993 ο μεγάλος σεισμός του Πύργου στις 14:10 διαμοιράστηκε σε δύο σεισμούς των 5,5 και 5,8R και από άποψη χρόνου 3 λεπτά κενό μεσολάβησαν μεταξύ των μεγάλων δονήσεων, με αποτέλεσμα οι ζημιές να μην είναι φοβερές. Αυτή η διαμοίραση του σεισμού ήταν επιστημονικά εντυπωσιακό φαινόμενο. Πολύ καιρό πριν γίνονταν συνεχείς μικρές δονήσεις τα βράδια, σαν προειδοποίηση ώστε οι κάτοικοι να έχουν πάρει τα στοιχειώδη μέτρα και να είναι σε ετοιμότητα για την ώρα του μεγάλου σεισμού. Την ώρα του σεισμού πολλά μικρά παιδάκια με τα αθώα μάτια τους είδαν όπως λένε τον «παππού» να κρατάει με απλωμένα τα χέρια του τα σπίτια του Πύργου για να μην πέσουν. Μετά το σεισμό πολλοί κάτοικοι είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο Χαράλαμπο να τους αναφέρει ότι με δική του παρέμβαση ο μεγάλος σεισμός χωρίστηκε σε δύο μικρότερους και για αυτό έγινε και περιφορά της εικόνας του Αγίου στην πόλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ