Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυριάκος Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους αγρότες (live)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους αγρότες (live)

Ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης των αγροτών πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση,  σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στη Θεσσαλία και την πορεία των έργων αποκατάστασης και θωράκισης.

Στο βήμα ανέβηκε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ο οποίος τόνισε ότι 4 μήνες μετά την καταστροφή της Θεσσαλίας οι «πληγές παραμένουν ανοιχτές» και μίλησε για «κραυγή αγωνίας των κατοίκων», η οποία τον δέσμευσε να φέρει στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση προς στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

«Φαίνεται ότι όταν η αντιπολίτευση πιέζει και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κινητοποιούνται τότε η κυβέρνηση εμφανίζεται για να απαντήσει» ξεκίνησε την ερώτησή του ο κ. Χαρίτσης υπενθυμίζοντας στη συνέχεια την επίσκεψή του στις 2 Ιανουαρίου στη Θεσσαλία λέγοντας ότι «δυστυχώς για τους πολίτες το επιτελικό κράτος πνίγηκε στις λάσπες».

«Αποδείχθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η ανεπάρκεια αντιπλυμμηρικής θωράκισης της Θεσσαλίας που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε υποσχεθεί. Διαπίστωσα ότι οι πληγές παραμένουν ανοιχτές και άκουσα γεωργούς και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν» συνέχισε ο κ. Χαρίτσης.

«Την ώρα που συζητάμε οι αγρότες είναι στα μπλόκα διεδικώντας μέτρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, για το αγροτικό πετρέλαιο και την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας «δεν πρόκειται για σημειακά προβλήματα αλλά για την επιβίωσή τους».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς έκανε λόγο για δίκαιη οργή των αγροτών αλλά «φοβάμαι ότι θα μπούμε στον δρόμο της επικοινωνιακής διαχείρισης. Και ο δεύτερος κύκλος αρωγής των 5.000-10.000 ευρώ φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί επικοινωνία». Τι θα κάνετε για να προχωρήσουν πιο γρηγορα οι έλεγχοι και ποιο τελικά θα είναι το ύψος της αποζημίωσης;, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρίτσης.

«Μήπως ο δεύτερος κύκλος ανοίγει για να κατευνάσετε τους αγρότες της Θεσσαλίας για να δείξετε τάχα γενναιοδωρία χωρίς, όμως, αντίκρυσμα;» επέμεινε ο κ. Χαρίτσης.

Ζήτησε, επίσης, απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα οικιακά τιμολόγια στη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή οι αγρότες ζητούν απαντήσεις για τον ρυθμό καταβολής των αποζημιώσεων, σας καλώ να τους απαντήσετε, πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη Θεσσαλία; Ο Daniel μετέτρεψε σε λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο καταστρέφοντας σπίτια και επιχειρήσεις καταστρέφοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό. Η αγωνία είναι πώς και εάν η περιοχή θα μπορέσει να ορθοδοπήσει ξανά» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει κάποιες επιπρόσθετες κινήσεις στήριξης των αγροτών απέναντι στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Ανώτερη κυβερνητική πηγή, επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα», ανατρέποντας όλες τις δημοσιονομικές ισορροπίες.

Όλες τις προηγούμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργαζόταν μια σειρά επιλογών για τον πρωθυπουργό, σταθμίζοντας τα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έτος έχει μόλις εκκινήσει. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει κανείς να κρατά μικρό «καλάθι» για την προοπτική εξαγγελιών από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε δεν θέλει να διολισθήσει σε μια άκρατη παροχολογία, παρά την αναγνώριση του ότι τα προβλήματα των αγροτών έχουν βάση.

Το μέτρο που είναι στο τραπέζι και εξετάζεται περισσότερο από όλα είναι αυτό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, όπως είχε γίνει το 2022 και το 2023. Πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικό κόστους περί τα 80 εκατ. ευρώ, με άλλα λόγια δεν είναι απαγορευτικό, αλλά δεν είναι και απλό. Μένει να φανεί αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση ή θα προαναγγείλει, με μια δεδομένη δεσμευτικότητα, τη δρομολόγηση του μέτρου σε λίγο καιρό, όταν θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, δια στόματος Λευτέρη Αυγενάκη από τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά πυροσβεστικών μέτρων για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και λοιπούς παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, με κεντρικό τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα περιλάβουν και τα 88 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει «κάβα» από το 2023.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την αναγγελία της Κομισιόν για το «φρένο» στο μέτρο της αγρανάπαυσης αγροτικών γαιών που εκτιμάται ότι εν Ελλάδι αφορά πάνω από 127.000 αγρότες, ενισχύει τη γεωργική παραγωγή, το αγροτικό εισόδημα και τις συνακόλουθες επιδοτήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της προοδευτικής επαναδιαπραγμάτυευσης μέρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Πράσινης Ατζέντας που υιοθετεί η Ε.Ε., κυρίως σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό των προϊόντων που παράγονται στην Ευρώπη με προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες και δεν πληρούν τα ίδια standards με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Το πρόγραμμα “Απόλλων”

Ως προς το αγροτικό ρεύμα, θεωρείται δύσκολο η κυβέρνηση να δρομολογήσει κάποιο πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας. Αντιθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρόγραμμα Απόλλων, το οποίο θα αφορά την κάλυψη σημαντικού ποσοστού των ενεργειακών αναγκών Ελλήνων αγροτών και αναμένεται να καλύψει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις ομάδες αγροτών και όσους παραγωγούς βρίσκονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας (με συμβόλαια τουλάχιστον 3 ετών).

Στην πραγματικότητα, τα επόμενα χρόνια θα δρομολογηθούν μεγάλοι σταθμοί φωτοβολταϊκών και η αυτοκατανάλωση θα γίνεται με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, δηλαδή η παραγόμενη ενέργεια του σταθμού ΑΠΕ θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα συμψηφίζεται σε πραγματικό χρόνο με την κατανάλωση στις εγκαταστάσεις του χρήστη. Πρόκειται, βεβαίως, για μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή τα επόμενα χρόνια, με πιο πιθανό χρόνο έναρξης ισχύος το 2027. Σημειωτέον, για τους πληγέντες από τον Daniel παραγωγούς ισχύει το ειδικό πλαίσιο διετούς αναστολής πληρωμής για το ρεύμα και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ