Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣύσσωμοι πολίτες και φορείς απαίτησαν να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: «Φτάνει,...

Σύσσωμοι πολίτες και φορείς απαίτησαν να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας: «Φτάνει, δεν πάει άλλο!»

*Μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει στα χρονικά του Νομού Ηλείας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αμαλιάδα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν γίνει στα χρονικά του Νομού Ηλείας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αμαλιάδα, όπου σύσσωμοι πολίτες και φορείς απαίτησαν να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, καθώς και τα Ειρηνοδικεία Γαστούνης και Μυρτουρντίων.
Η πόλη της Αμαλιάδας είχε «νεκρώσει» καθώς τα εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις εστίασης ήταν κλειστά. Όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Πρωτοδικείο της πόλης και στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη πορεία που κατέληξε στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου.
Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκαν και οι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι ακλούθησαν την πορεία με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα.

«Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε!»
«Μας χρωστάνε δε τους χρωστάμε. Όλο παίρνουν, παίρνουν, παίρνουν! Και η Ηλεία είναι 52η στην ιεραρχία των Νομών της Ελλάδας. Αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Μέχρις εδώ! Φτάνει, δεν πάει άλλο! Εμείς οι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας. Βλέπουμε ότι η πόλη και η Ηλεία σήμερα ανταποκρίθηκε, ήρθαν όλοι εδώ για να τους πούμε φτάνει, δεν πάει άλλο!», ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης στον χαιρετισμό του προς την συγκέντρωση. Συνέχισε αναφερόμενος στην ιστορία του Πρωτοδικείου, το οποίο άνοιξε επί γερμανικής κατοχής, το 1942, και τόνισε: Σήμερα επί ελεύθερης κυβέρνησης πάνε να μας κλείσουν. Δεν πάει άλλο, δεν πάει άλλο! Και να το συζητήσουμε με αυτούς που προσπαθούν να φτιάξουν τα νομοσχέδια, λένε και ισχυρίζονται καθοδηγούμενοι από τις γνωματεύσεις της παγκόσμιας τράπεζας ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τη δικαιοσύνη, ότι προσπαθούν να εξοικονομήσουν δαπάνες, που είναι αυτή η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης όταν μεταφερθούν όλα τα Δικαστήρια στο Πρωτοδικείο Πύργου; Πως είναι δυνατόν, αποφάσεις που εκδίδονται εδώ σε 15 μήνες εκεί να γίνονται σε λιγότερο χρόνο; Θα πάνε 2 και 3 χρόνια πίσω. Άρα το παραμύθι επιτάχυνση της Δικαιοσύνης είναι παραμύθι μεγάλο. Υπάρχει σε αναστάτωση όλη η Ελλάδα, οπού υπάρχουν δυο και τρία Πρωτοδικεία να γίνουν ένα σε κάθε Νομό. Τελικά, η Ορεστιάδα για εθνικούς λόγους εξαιρέθηκε, μετανάστευση παραμεθόριος περιοχή, την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκαν και τα Γιαννιτσά, παραμεθόριος περιοχή. Όποιος το ακούει γελάει. Δεν έχουμε τίποτα με τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα αλλά ή όλοι μαζί θα πάμε ή όλοι μαζί θα ζήσουμε. Και εμείς λεμέ όλοι μαζί θα ζήσουμε».

Επιστολή προς του Βουλευτές
Ακολούθως, ο κ. Θεοδόσης διάβασε επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου που απευθύνεται προς τους Βουλευτές του Νομού Ηλείας. «Αυτοί κρατούν τις τύχες μας. Τους εκλέξαμε για να μας εκπροσωπήσουν και για να προστατέψουν τα συμφέροντα του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά. Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ζητάμε από εσάς κ.κ. Βουλευτές να αναλάβετε τις ευθύνες που πηγάζουν από το αξίωμα σας , να αναλογιστείτε την προσωπική ιστορική ευθύνη που έχετε, να τιμήσετε την ψήφο των πολιτών που σας επέλεξαν να τους εκπροσωπείτε και να μην στηρίξετε με την ψήφο σας ένα νομοσχέδιο που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τόπο μας αλλά θα βλάψει και την ίδια την δικαιοσύνη».

«Στο πλευρό των συνάδελφων μας»
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, οποίος τόνισε: «Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις με τους φορείς της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής στην προσπάθεια τους για να διατηρηθεί ανοιχτό το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας. Θεωρούμε ότι είναι ένας αγώνας δίκαιος, ένας αγώνας ο οποίος θα πρέπει να βρει τη δικαίωση του, την ανταπόκριση του διότι κανένας δεν έχει να κερδίσει από την κατάργηση του Πρωτοδικείου. Είναι σίγουρα λανθασμένη η προσέγγιση που λέει, ότι αν καταργηθεί το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας ή κάποια άλλα μικρά περιφερειακά Πρωτοδικεία στη χώρα θα επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Δεν είναι το πρόβλημα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης η Αμαλιάδα, δεν είναι η Κυπαρισσία, δεν είναι το Αίγιο, δεν είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές των οποίων τα Πρωτοδικεία κινδυνεύουν με κατάργηση. Επίσης δε μπορεί να παραβλέψει η πολιτεία ότι τα Πρωτοδικεία είναι κάποιοι ζωντανοί οργανισμοί γύρω από τα οποία αναπτύσσονται μια σειρά από δραστηριότητες και στα οποία επιτυγχάνεται η ταχύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις περιοχές στις οποίες ανήκουν. Δεν πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν νομικές δικαστικές έρημοι σε ολόκληρες περιοχές. Δεν πρέπει οι πολίτες της Αμαλιάδας και της βόρειας Ηλείας να στερηθούν τη δυνατότητα τους να έχουν άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και δεν πρέπει και η πόλη της Αμαλιάδας να στερηθεί τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες που προέχει ένα Πρωτοδικείο. Είναι μακριά από εμάς τους δικηγόρους του Πύργου λογικές συναδελφικής ανθρωποφαγίας. Είμαστε στο πλευρό των συνάδελφων μας γιατί καταλαβαίνουμε ποσό δίκαιο είναι το αίτημα τους. Και είναι μακριά από τους πολίτες του Πύργου και της νότιας Ηλείας οποιασδήποτε λογικές διχασμού διαφοροποίησης και ενίσχυσης του ενός σε βάρους του άλλου. Αυτές οι λογικές ζημίωσαν τον τόπο στο παρελθόν και σήμερα τις έχουμε όλοι εγκαταλείψει. Ενωμένοι λοιπόν να συνεχίσουμε, ενωμένοι να προσπαθήσουμε, ενωμένοι θα δώσουμε αυτό τον αγώνα ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί».
«Φτάνει η υποβάθμιση»
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ήλιδας, με τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, να αναφέρει στον χαιρετισμό του: «Είμαστε ενάντια σε κάθε λογική που προωθεί αυτή τη σκέψη, αυτή την τακτική, όπως έγινε και με το νοσοκομείο. Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι σε 2-3 χρόνια το Πρωτοδικείο θα έχει κλείσει οριστικά. Στην αρχή θα είναι μόνο κτίρια θα έρχονται να συνεδριάζουν από τον Πύργο χωρίς κανένα νόημα και λογική ούτε για επιτάχυνση της δικαιοσύνης ούτε για μείωση του κόστους αλλά για σκεφτείτε μόνο 7 Πρωτοδικεία εκ των οποίων τα 4 είναι στη Δυτική Ελλάδα αυτά που θα αλλάξουν το δικαστικό χάρτη της χώρας. Έλεος. Μας πήραν τις σχολές, μας πήραν το κάμπινγκ, μας φτιάχνουν εθνική οδό και εμείς δεν έχουμε δρόμο να μπούνε μέσα, πήραν την εφορεία, τη ΔΕΗ, αποψιλώνεται η πόλη. Μια-μια οι υπηρεσίες φεύγουν. Εμείς θα αντισταθούμε. Θα είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους. Δε θα το επιτρέψουμε. Μας μιλάνε για αναβάθμιση αλλά εμείς βλέπουμε ότι κλείνει. Μόνο ντουβάρια θα υπάρχουν εδώ αφού οι υπάλληλοι θα πάνε Πύργο. Φτάνει η υποβάθμιση. Από την πρώτη στιγμή και με το ψήφισμα μας ζητήσαμε να δούμε ανώτατα στελέχη να το κουβεντιάσουμε, και δε μας δέχεται κανείς! Γιατί δε δέχονται να μας ακούσουν; Είμαστε ένα Πρωτοδικείο που εξυπηρετεί ένα Νομό, έχει την ίδια δουλειά και τις ίδιες υποθέσεις με το Πρωτοδικείου Πύργου. Σα δήμος είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι να δικαιωθούμε και να μην φύγει το Πρωτοδικείο!».

«Η πόλη έχει ξυπνήσει»
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Θεώνη Γεωργοπούλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τους λέμε ότι ξυπνήσαμε ότι είμαστε εδώ και θα μας βρουν αντιμέτωπους. Τους λέμε ότι έχουν συμφέρον να έρθουν μαζί μας γιατί αυτή η πόλη έχει ξυπνήσει. Να είμαστε γεροί, θα τα καταφέρουμε!».

«Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε»
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, επεσήμανε τα εξής: «Η απομάκρυνση του Πρωτοδικείου θα συρρικνώσει την οικονομία του τόπου μας, μια οικονομία που χρόνο με το χρόνο φθίνει και μειώνεται και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που είναι τελευταία μέρα του μήνα, μέρα πληρωμών που αντιλαμβάνεστε όλοι ποσό δύσκολο να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, εμείς είμαστε εδώ δε θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο. Φτάνει η υποβάθμιση, φτάνει, φτάνει, φτάνει. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον αγώνα, θα είμαστε δίπλα για το μέλλον των παιδιών μας γιατί είναι κάτι που αφορά το μέλλον, όχι μόνο το παρόν. Και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η σημερινή εικόνα που έχει η πόλη μας, ότι όλοι μαζί στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

«Είμαστε ενωμένοι, είμαστε στο πλευρό σας!»
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, που παραβρέθηκε στην συγκέντρωση, τόνισε: «Η μέρα είναι δύσκολη και δεν είναι δύσκολη μόνο για την Αμαλιάδα, αλλά είναι δύσκολη για όλο τον κάμπο, για όλη την Ηλεία. Βιώνουμε συνεχιζόμενες υποβαθμίσεις. Είμαστε αλληλέγγυοι και για αυτό τον λόγο σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα φέρουμε κι εμείς ψήφισμα ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και εναντία στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Μυρτουντίων. Είμαστε ενωμένοι, είμαστε στο πλευρό σας!».
Την στήριξη του Δήμου Πηνειού στον αγώνα μετέφερε ο Αναπλ. Δήμαρχος Πηνειού και Αντιδήμαρχος Σάκης Γεωργόπουλος.

«Θα παραιτηθώ από Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος!»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Βασιλόπουλος, στην σύντομη τοποθέτησή του, τόνισε πως εάν καταργηθεί το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας θα παραιτηθεί τόσο από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη, όσο και από την θέση του Περιφερειακού Συμβούλου.
Ο δικηγόρος και εκλεγμένος σύμβουλος της παράταξης «Ήλιδα 36» Σάκης Κότσιφας αναφέρθηκε ονομαστικά στους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηλείας, κατηγορώντας τους πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον δικαστικό χάρτη.

Άλλοι χαιρετισμοί
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αμαλιάδας Βασίλης Νιπεργιάλης, ο Βασίλης Παπαδόπουλος από την παράταξη «Ήλιδα Νέα Εποχή», ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Άγγελος Κολόσακας, ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο Βασίλης Μιχαλόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας μετέφερε την στήριξη στον αγώνα για το Πρωτοδικείο, η εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών Αγγελική Γάσπαρη, μαθήτρια που μετέφερε το συγκινητικό μήνυμα των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Τέλος, η δικηγόρος Μαγδαληνή Πλεμμένου διάβασε το μήνυμα του Επίτιμου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Απόστολου Λιώση.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.


Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.


Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Θεώνη Γεωργοπούλου.


Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας.


Ο Αναπλ. Δήμαρχος Πηνειού και Αντιδήμαρχος Σάκης Γεωργόπουλος.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Βασιλόπουλος.


Ο δικηγόρος και εκλεγμένος σύμβουλος της παράταξης «Ήλιδα 36» Σάκης Κότσιφας.


Ο Βασίλης Παπαδόπουλος από την παράταξη «Ήλιδα Νέα Εποχή».


Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος.


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αμαλιάδας Βασίλης Νιπεργιάλης.


ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Άγγελος Κολόσακας.


Ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης.


Η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα.


Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος.


Ο Βασίλης Μιχαλόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας.


Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας μετέφερε την στήριξη στον αγώνα για το Πρωτοδικείο.


Η εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών Αγγελική Γάσπαρη.


Η μαθήτρια που μετέφερε το συγκινητικό μήνυμα των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης.


Η δικηγόρος Μαγδαληνή Πλεμμένου διάβασε το μήνυμα του Επίτιμου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Απόστολου Λιώση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ