Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας»

«Λέμε ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας»

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί μπροστά από το Πρωτοδικείο
Κλειστά τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις εστίασης στην Αμαλιάδα

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην σημερινή κινητοποίηση ενάντια στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, απεύθυναν χθες ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, ο Δήμαρχος Ήλιδας και άλλο φορείς της πόλης και τον Νομού.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, μίλησαν ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Θανάσης Θεοδόσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Αμαλιάδας Βασίλης Νιπεργιάλης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ν. Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης, η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα και η εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών Αγγελική Γάσπαρη.
Όλοι τους κάλεσαν κάθε φορέα και πολίτη της Ηλείας να διατυμπανίσει την αντίθεσή του με την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας, στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί μπροστά από τα Δικαστήρια της πόλης. Παράλληλα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας τα καταστήματα στην Αμαλιάδα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως και οι επιχειρήσεις εστίασης της πόλης, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Εστίασης.

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Δήμαρχος Ήλιδας
«Παρέδωσα το 2019 πόλη και κατάντησε χωριό!»
«Αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη στις 11 ο Δήμος μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τους επιστημονικούς Συλλόγους, τους συλλόγους εμπόρων, εστίασης και όλους τους άλλους φορείς ξεκινά τις κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αντίδραση μας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι για το κλείσιμο όχι μόνο του Πρωτοδικείου αλλά και των Ειρηνοδικείων γιατί σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχαμε από τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου δεν θα φέρει επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά κάθε άλλο επιβράδυνση. Το σύνολο των υποθέσεων που υπάρχουν και στο Πρωτοδικείο Πύργου και Αμαλιάδας είναι περίπου ίδιες. Οι δυο υπηρεσίες με το να κλείσουν και να ιδρυθεί μόνο Πρωτοδικείο στον Πύργο και Περιφερειακό στην Αμαλιάδα, όλοι οι υπάλληλοι να υπάγονται στον Πύργο και εδώ να εκδικάζονται μόνο υποθέσεις και να μένει μόνο το κτίριο, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Πέρα από την απόφαση που είχαμε πάρει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο χθες πήραμε και απόφαση να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Καλούμε όλο τον κόσμο, όχι μόνο τους εργαζόμενους στον Δήμο, τους εργαζομένους κάθε φορέα που έχει έδρα την Αμαλιάδα, τους απλούς πολίτες, τους δημότες όλης της Βόρειας Ηλείας, έχω καλέσει και τους Δημάρχους της Βόρειας Ηλείας να συμμετέχουμε για να αντιδράσουμε μήπως και δεν προχωρήσει άλλο η υποβάθμιση της πόλης μας. Αυτό έρχεται σε συνέχεια μετά το κλείσιμο Νοσοκομείου. Αυτό μας έλεγαν και το 2012 που έγινε η ενιαία διοίκηση και είδατε που φτάσαμε να λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία στην ουσία, έγινε η απομάκρυνση των σχολών και η εφαρμογή του νόμου αφορούσε μόνο την Ηλεία όπου καταργήθηκαν τα τμήματα της Αμαλιάδας και του Πύργου, ακολουθεί ο εθνικός δρόμος να τελειώνει σε ένα χρόνο και εμείς να μην έχουμε είσοδο, έρχεται τώρα το Πρωτοδικείο. Ε, φτάνει! Από δεύτερη πόλη του Νομού έχουμε γίνει στο τέλος… Παρέδωσα το 2019 πόλη και κατάντησε χωριό! Όλοι αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 11, στις κινητοποιήσεις για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην υποβάθμιση του τόπου μας».

Θανάσης Θεοδόσης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας
«Είναι παντελώς άδικο!»
«Καλώ όχι μόνο την Βόρεια Ηλεία, αλλά ολόκληρη την Ηλεία, να δώσει ένα βροντερό «παρών» και να πει «όχι» στην υποβάθμιση του Πρωτοδικείου μας. Έχουμε εξαντλήσει κάθε ΜΜΕ, κάθε φορέα, κάθε αρμόδιο πρόσωπο και οργανισμό προκειμένου να γνωστοποιήσουμε και να διατυμπανίσουμε με στεντόρεια φωνή ότι: σε καμία περίπτωση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας δεν εξυπηρετεί ούτε την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ούτε την εξοικονόμηση δαπανών, λόγους τους οποίους ευαγγελίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να προβεί στην υποβάθμιση επτά συνολικά Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα. Λες και η υποβάθμιση αυτών των επτά Πρωτοδικείων θα λύσει το πρόβλημα της δικαιοσύνης, όπως το οραματίζονται ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης. Ένα πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δύο αιώνες. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους φορείς, όλους τους δημοτικούς και δημόσιους παράγοντες, με την παρουσία τους αύριο να τονίσουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας. Έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει το Πρωτοδικείο. Θέλουμε να εκφράσουμε με όλη την δύναμη της φωνής μας ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει το Υπουργείο είναι παντελώς άδικο και θα μας βρει κάθετα αντίθετους. Για αυτούς η λέξη «κατάργηση» είναι απλά ένα σβήσιμο, για εμάς όμως είναι μία ολόκληρη ζωή. Καταργούν μία ολόκληρη ζωή, μία ολόκληρη ιστορία 80 ετών . Ένα Πρωτοδικείο που συνεισφέρει με τον καλύτερο τρόπο στην απονομή της δικαιοσύνης και που οι μέσοι όροι του όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων και την ταχύτητα έκδοσης αποφάσεων είναι σε πολύ καλύτερο βαθμό από τον μέσο όρο της χώρας. Είναι άδικο και αυτό θα προσπαθήσουμε να τονίσουμε με την αυριανή μας παρουσία. Και όχι μόνο, θα συνεχίζουμε και μετά την αυριανή (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση τον αγώνα μας!»

Φώτης Νικολόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας
«Δεν ψωνίζουμε, συμπαραστεκόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας»
«Συμμετέχουμε και εμείς στις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση και κατάργηση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους αλλά όλη την πόλη, αφορά όλη την Βόρεια Ηλεία και αν θέλετε όλη την Ηλεία. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται στην ουσία να αλλοιώσει την καθημερινότητα μας, να συρρικνώσει και άλλο την συρρικνωμένη οικονομία του τόπου μας και να υποβαθμίσει και άλλο την καθημερινότητα μας. Ένα νομοσχέδιο το οποίο από μόνο του αποδεικνύει ότι ως στόχο έχει την υποβάθμιση των τοπικών κοινωνιών για αυτό και εξαιρεί κάποιες περιοχές. Ζητάμε και εμείς το Πρωτοδικείο να μείνει ως είχε, είμαστε ήδη μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ο στόχος μας είναι συνεχίσουμε να αναβαθμιζόμαστε, θέλουμε ανάπτυξη. Ένα νομοσχέδιο που είναι στα πλαίσια της συγκέντρωσης και όχι της αποκέντρωσης σίγουρα δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη αλλά έχει ως στόχο την υποβάθμιση. Καλούμε όλους τους συνάδελφους και από τους όμορφους δήμους και απ’ όλη την Ηλεία γιατί σήμερα είναι η Αμαλιάδα αύριο θα είναι όλος ο Νομός. Πολύ πιθανών τα επόμενα χρονιά να γίνει μια νέα αναβάθμιση του Δικαστικού Χάρτη και το Πρωτοδικείο Πύργου να πάει στην Πάτρα για αυτό καλούμε όλους τους Ηλείους. Αύριο (σ.σ. σήμερα) δεν ψωνίζουμε, συμπαραστεκόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας και όλων μας».

Βασίλης Νιπεργιάλης, Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης Αμαλιάδας
«Κλειστά τα καταστήματά μας αύριο»
«Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και του δημάρχου Ήλιδας, το θέμα έχει αναλυθεί λεπτομερώς έχει γίνει κατανοητό. Εμείς ως σύλλογος Εστίασης κατόπιν γενικής συνέλευσης πήραμε την απόφαση αύριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να είναι κλειστά τα καταστήματα μας, να συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία έξω από το Πρωτοδικείο στις 11 το πρωί εμείς μαζί με το προσωπικό, τα παιδιά που αποτελούν την επιχείρηση μας, για να δώσουμε μια κορυφαία μάχη. Δυστυχώς αν χαθεί αυτή η μάχη θα χαθεί και ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο πλέον στην Αμαλιάδα να διεκδικήσουμε. Πάμε να φωνάξουμε, πάμε να διαμαρτυρηθούμε πάμε να στείλουμε ένα μήνυμα που απ’ ότι φαίνεται δεν έχει φτάσει ακόμα. Εάν θα φύγει το Πρωτοδικείο χάνουμε τον πόλεμο. Θα μας μείνει μόνο η θάλασσα και όσον αφορά τη θάλασσα το κομμάτι του δημοτικού κάμπινγκ μας το πήρανε και αυτό. Πρόεδρε, είμαστε διπλά σου και για αύριο και για την συνέχεια!».

Χρήστος Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος ΤΕΕ Ν. Ηλείας
«Άλλο ένα πλήγμα στο Νομό μας»
«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας καταδικάζει απερίφραστα το επερχόμενο νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη που προβλέπει το κλείσιμο Ειρηνοδικείων της Βορείου Ηλείας και την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας. Πρόκειται για ακόμα ένα χτύπημα των κυβερνητικών επιλογών άλλο ένα πλήγμα στο Νομό μας το οποίο δε θίγει μόνο Δικηγόρους, Μηχανικούς και Εμπόρους θίγει και πλήττει ολόκληρο τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό του νομού. Συμμετέχουμε στην αυριανή κινητοποίηση όλοι οι μηχανικοί, ελπίζουμε ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί αυτό. Ξεκινάμε από αύριο (σ.σ. σήμερα) τον αγώνα να διεκδικήσουμε ότι μας έχουν κλέψει και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

Αλέξης Νταουλάρης, Πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας
«Απέναντι σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νομού»
«Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας, είναι δίπλα στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου. Χθες είχαμε έκτακτο ΔΣ στο οποίο αποφασίσαμε ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση του Νομού θα μας βρίσκει απέναντι και το κλείσιμο του Πρωτοδικείου που ουσιαστικά μειώνει την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία δε μπορεί παρά να μας βρίσκει απέναντι. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε και εμείς στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Πρωτοδικείο και σε οποιεσδήποτε εξελίξεις πάλι θα είμαστε μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο και τους φορείς για το καλό του τόπου μας και της πόλης της Αμαλιάδας».

Νατάσα Παναγιωτάρα, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας
«Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προσφέρει μόνο υπανάπτυξη»
«Επειδή πια στα μάτια όλων μας είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται προσφέρει μόνο υπανάπτυξη, ξεκάθαρο για τα πάντα. Χάσαμε υπηρεσίες, θα χαθούν και άλλες. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην πόλη μας είναι δεδομένη. Το τελευταίο που μας ήρθε είναι το Πρωτοδικείο, έχουν προηγηθεί το Νοσοκομείο – υγεία δεν έχουμε προς χάριν του υγειονομικού χάρτη των μνημονιακών κυβερνήσεων που μας έχουν καταρρακώσει- φύγαν οι Σχολές, όπου να’ ναι φεύγει και η Εφορία, το ΙΚΑ λειτουργεί με τρείς υπαλλήλους, το πρ.ΟΑΕΔ- η ΔΥΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των υπάλληλων του είναι με προγράμματα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει άλλο. Δεν γίνεται να εξαφανιστούμε προς χάριν του υδροκέφαλου αθηναϊκού κράτους και πέντε μεγάλων πόλεων ακόμα. Γιατί βέβαια αυτό συμφέρει τις κυβερνήσεις γιατί είναι πιο ελεγχόμενες οι πέντε πόλεις από τις 145. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας και απευθύνομαι στους εργαζομένους, ότι ο καναπές μας έχει φύγει και αυτός από το σπίτι, τον χρωστάμε και θα έρθει ο δικαστικός επιμελητής και θα τον πάρει και αυτόν. Κατεβείτε στους δρόμους, αύριο όλοι έξω από το Πρωτοδικείο. Και είναι μόνο η αρχή και διεκδικούμε τα πάντα γιατί μας χρωστάνε τα πάντα. Και τα θέλουμε πίσω. Τα πήραν όλα και κάποτε πρέπει να τα πάρουμε!».

Αγγελική Γάσπαρη, Μέλος ΔΣ Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών
«Συμπορευόμαστε με τους αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου»
«Θεωρούμε ότι και αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που έχει στόχευση όλο το δημόσιο κράτος. Δηλαδή αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών που αυτό έχουν σαν συνέπεια τη λιγότερη και τη χειρότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ο πολίτης για να έχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε ανταποδοτικά βάσει της φορολόγησης που εισπράττει το κράτος να του αποδίδει. Περεταίρω αυτό οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου, δηλαδή δημιουργείται ένα υδροκέφαλο κράτος. Αυτή τη στιγμή εντάσσονται κάποιες υπηρεσίες στην πρωτεύουσα αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι έχουν γίνει συγχωνεύσεις σχολείων, ο υγειονομικός χάρτης πάλι είχε τα ίδια αποτελέσματα, ο πανεπιστημιακός χάρτης είχε τα ίδια αποτελέσματα, δημιουργείται ένα είδος αστυφιλίας, συγκέντρωση σε μεγάλες πόλεις, δηλαδή δημιουργείται ένα εξουσιαστικό κέντρο σε κάθε περιοχή, σε κάθε περιφέρεια και όλο αυτό έρχεται να βλάψει την επαρχία. Θεωρούμε λοιπόν εξ αυτής της οπτικής, ότι σαφώς θα πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι και συμπορευόμαστε με τους αγώνες του Δικηγορικού Συλλόγου γιατί μια μάχη πρέπει να δοθεί για να μη διαταράσσεται ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός και ο πολίτης να βρίσκει την εξυπηρέτηση που του αναλογεί και του πρέπει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ