Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚαταγγελία του Προέδρου του Οργανισμού στην «ΠΡΩΤΗ»: «Τι έχει γίνει με τον...

Καταγγελία του Προέδρου του Οργανισμού στην «ΠΡΩΤΗ»: «Τι έχει γίνει με τον διαγωνισμό του έργου υπογειοποίησης στον ΤΟΕΒ Γαστούνης;»

Ο Δημήτρης Κουλούρης καταγγέλλει εμπαιγμό της κυβέρνησης και ζητά επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο και τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

Εμπαιγμό της κυβέρνησης για την διαδικασία δημοπράτησης του μεγάλου έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, καταγγέλλει στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κουλούρης.
Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης, παρότι ο διαγωνισμός θεωρητικά διενεργήθηκε μέσα στο 2023, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την τύχη της διαδικασίας.
«Ήξεις, αφήξεις για τον διαγωνισμό. Μας είπαν πως έγινε, πως το πήρε μια εταιρία, μετά πως έγινε ένσταση από κάποια άλλη εταιρία… Αυτή τη στιγμή ξέρω πως το έργο δεν το έχει πάρει καμία εταιρία. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να είχε ασχοληθεί, να είχε ενδιαφερθεί γιατί το έργο θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει.
Γιατί αργεί τόσο πολύ το έργο, τι έχει γίνει με τον διαγωνισμό; Ο κόσμος ανησυχεί, διαμαρτύρεται, περιμένει ένα έργο πνοής για τον τόπο.
Από την ένταξη του έργου, που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ με ενέργειες του Διονύση Καλαματιανού, έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια. Και ακόμα περιμένουμε να δημοπρατηθεί το έργο. Και ακόμα είμαστε στην αναμονή. Ας ευαισθητοποιηθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές του Νομού μας για να γίνει το έργο, μην τυχόν και το χάσουμε τελικά.
Ζητάμε επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τους βουλευτές του Νομού μας και από τον νέο Υφυπουργό του Νομού μας. Να μας αναφέρουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το έργο.
Ξεκινήσαμε τον αγώνα για το έργο πριν από 12 χρόνια, όταν ο Γιάννης Κουτσούκος ήταν Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και έγινε η μελέτη με δικές τους ενέργειες. Τότε είχα μαύρα μαλλιά, τώρα άσπρισα… Ελπίζω να γίνει το έργο πριν πεθάνουμε…», ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο κ. Δημήτρης Κουλούρης.

Τι είχε ανακοινωθεί για το έργο
Η γενική γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ανακοινώσει στις 7 Νοεμβρίου του 2022, την προέγκριση της διακήρυξης, με την οποία θα ξεκινούσε η διαδικασία υλοποίησης του 1ου υποέργου για την υπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής (καναλέτων) ΤΟΕΒ Γαστούνης, που είναι ενταγμένo στο Μέτρο 4, Υπομέτρο 4.3, Δράση 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020,
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 18.600.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2022.
Συγκεκριμένα, με την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται το υφιστάμενο επιφανειακό αρδευτικό δίκτυο της περιοχής να υπογειοποιηθεί και το νέο δίκτυο θα τροφοδοτείται με νερό μέσω δύο νέων αντλιοστασίων άρδευσης (ΑΓ1 και ΑΓ2).
Με το έργο προτείνεται η κατασκευή δύο ανεξάρτητων δικτύων, του Δυτικού και του Ανατολικού Δικτύου. Το Δυτικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ1) θα καλύπτει την περιοχή δυτικά της πόλης της Γαστούνης έως τον ποταμό Πηνειό και το Ανατολικό Δίκτυο (Αντλιοστάσιο ΑΓ2) θα καλύπτει την περιοχή ανατολικά της πόλης της Γαστούνης με βόρειο όριο τον ποταμό Πηνειό και ανατολικό όριο τον οικισμό Κόροιβος.
Οι εξυπηρετούμενες εκτάσεις από τα νέα αρδευτικά δίκτυα υπολογίζονται σε συνολική μικτή έκταση 20.160 στρ. ή σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 18.040 στρ.
Τα μήκη των αγωγών που θα κατασκευαστούν είναι τα ακόλουθα:
Δυτικό αρδευτικό δίκτυο (ΑΓ1) : 64.815,5μ
Ανατολικό αρδευτικό δίκτυο (ΑΓ2) : 46.437,9μ.
Η προσαγωγή του νερού προς τα δύο υπό κατασκευή δίκτυα του ΤΟΕΒ Γαστούνης θα γίνεται μέσω της υφιστάμενης διώρυγας Δ1.

Αντλιοστάσια
Το κτίριο του αντλιοστασίου ΑΓ1 θα είναι ορθογωνικό κάτοψης ανοδομής εμβαδού 185,0m2 ενώ το κτίριο του αντλιοστασίου ΑΓ2 θα είναι ορθογωνικό κάτοψης ανοδομής 160,0m2.
Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται ηλεκτρονική υδροληψία με επαναφορτιζόμενες κάρτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ