Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον «πάγο» η άμεση κατάργηση των ΔΕΥΑ

Στον «πάγο» η άμεση κατάργηση των ΔΕΥΑ

Ξεκινά διάλογος της κυβέρνησης με την ΕΔΕΥΑ και την ΚΕΔΕ

Αυτό προέκυψε από την χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης

Ο Στάθης Καννής παραβρέθηκε στην συνέλευση – Τι αναφέρουν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι της Ηλείας που θα αναλάβουν Δήμους με ΔΕΥΑ

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
mixalisdimitro@hotmail.com

 «Παγώνει» προς το παρόν η πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κατάργηση και συγχώνευση των ΔΕΥΑ της χώρας. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί διεξοδικά με την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μέσα στο 2024.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε στην χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που έγινε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα, όπου έλαβαν μέρους περίπου 300 εκπρόσωποι από 126 ΔΕΥΑ της χώρας μας και εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους με την νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ που παρουσιάσθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023 στο Υπουργικό Συμβούλιο και επρόκειτο να προωθηθεί για ψήφιση. Ωστόσο, μετά την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδωρή Σκυλακάκη στην συνεδρίαση ΔΣ της ΚΕΔΕ την Τετάρτη τα δεδομένα άλλαξαν.

Όπως ανέφερε, κατά την εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης: «Στη συνάντηση που προσωπικά είχα στο αρμόδιο Υπουργείο πριν λίγο καιρό, με σκοπό να ενημερωθώ για τις αλλαγές, υπήρχε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό που υπήρξε χθες (σ.σ. προχθές)στην ΚΕΔΕ. Αν συγκρίνω το κλίμα εκείνης της συνάντησης με τη χθεσινή, το σχόλιό μου είναι “ουδεμία σχέση”. Τότε υπήρξαν τετελεσμένες αποφάσεις! Χθες, στην ΚΕΔΕ το κλίμα ήταν αλλιώς. Όλοι μαζί και ο Υπουργός είπαμε να συζητήσουμε και στο τέλος του 2024 να δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Αυτό δηλαδή το τι πρέπει αν κάνουμε με μια ουσιαστική συζήτηση, το ζητάμε και μείς. Στην ΚΕΔΕ υπήρξε πολύ υλικό. Να ξεκαθαρίσω. Το θέμα δεν είναι κομματικό. Η αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη στο σημείο αυτό. Απαιτούνται επιστημονικά εργαλεία, που με δική μας επιμονή θα εφαρμοστούν. Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα που πρέπει να δούμε διεξοδικά. Ναι έχουμε προβλήματα στις ΔΕΥΑ. Αλλά εδώ χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση και ειλικρίνεια. Δεν είμαστε ασκέρι… Κάποιοι είχαν δώσει λάθος εντύπωση στον Υπουργό. Τώρα κατάλαβε ότι έχει απέναντί του έναν σοβαρό συνομιλητή».

Συνεχίζοντας ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε:  «Οι Δημοτικές επιχειρήσεις ιδρύθηκαν επί ημερών ΝΔ με πρωτοβουλία του Γιώργου Σουφλιά και στελεχώθηκαν από ικανούς ανθρώπους. Αυτή την στιγμή η υποστελέχωση όμως των ΔΕΥΑ αγγίζει το 50%. Αυτό που κερδίσαμε είναι πως πλέον θα γίνει διάλογος. Είναι καλές οι τεχνοκρατικές προσεγγίσεις. Αλλά άλλο είναι η γνώση του πεδίου. Συζήτηση θα κάνουμε και προτάσεις θα κάνουμε.

Ο Γιώργος Μαρινάκης με εμφανή συγκίνηση απευθυνόμενος στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ είπε: «Σας παρακαλώ μην κατεβάσετε τα μολύβια. Μην αισθάνεστε πως ζείτε σε κατάσταση κατάθλιψης. Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας είναι δικό μας επίτευγμα. Εμείς θα αποδείξουμε πως είμαστε καλύτεροι. Στην ουσία κάνουμε δικαστήριο προθέσεων. Αν είχα κείμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων θα απαντούσα επί του κειμένου. Και η ΚΕΔΕ και η ΔΕΥΑ συντεταγμένοι θα πρέπει να αποδείξουμε την θεσμικότητα μας. Ότι θέλουμε να λύνουμε θέματα». Ο Γιώργος Μαρινάκης κλείνοντας αναφέρθηκε στο Τέλος Διαμονής: «Αυτό το τέλος διαμονής γιατί το παίρνει το κράτος και όχι οι Δήμοι για να βοηθήσουν τις ΔΕΥΑ τους; Να νιώσει και ο πολίτης μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη που θα έχει την δυνατότητα να παρέχει ο Δήμος, ότι ο υπερτουρισμός δεν είναι ο εχθρός τους κατοίκους. Χαίρομαι που μπήκαμε στο δημόσιο διάλογο. Να θεραπεύσουμε ότι πρόβλημα υπάρχει. Οι ακρωτηριασμοί είναι το έσχατο μέσο. Η Πολιτεία μέσα από το διάλογο θα καταλάβει πόσο θεσμικοί είμαστε».

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση ο Στάθης Καννής

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδος παραβρέθηκε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής. Ο κ. Καννής συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση της ΕΔΕΥΑ. Κατά την διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκε η αντίθεση στο περιεχόμενο του προς συζήτηση νομοσχέδιο.  «Μετά την έντονη αντίδραση των ΔΕΥΑ και της ΚΕΔΕ, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα το συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο καθώς και ότι θα τεθεί σε διαβούλευση καθώς επίσης και ότι δεν  πρόκειται να κατατεθεί για ψήφιση έως το τέλος του 2024», τόνισε.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής  με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και Πρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ Ελλάδος Γιώργο Μαρινάκη.

Αλέξης Καστρινός, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Πηνειού

«Θα πρέπει να έχει λόγο η ίδια η αυτοδιοίκηση»

«Σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο αφορά την αυτοδιοίκηση θα πρέπει πρώτα από όλα να έχει λόγο η ίδια η αυτοδιοίκηση. Άρα τα σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να γίνονται και να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο. Τα εάν είναι στην σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο με τις ΔΕΥΑ ή όχι, προφανώς θα το δείξει ο χρόνος, αλλά και η διαχείριση των ΔΕΥΑ. Τίποτα παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Άρης Παναγιωτόπουλος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Οι βιώσιμες λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και διάλογο»

«Συντάσσομαι με την απόφαση Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Η αυτοδιοίκηση οφείλει να προσέλθει στον διάλογο για ένα θέμα που την αφορά, το ζήτημα των ΔΕΥΑ. Θα ήταν λάθος να βρεθούμε προ τετελεσμένων οι νέες Δημοτικής Αρχές. Σαφώς και υπάρχουν προβλήματα στις ΔΕΥΑ και οι βιώσιμες λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και διάλογο».

Κώστας Μητρόπουλος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ζαχάρως

«Να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση»

«Το ορθότερο είναι να δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να εγκατασταθούν οι νέες δημοτικές αρχές και να ξεκινήσει ένας διάλογος από μηδενική βάση. Η κατάργηση των ΔΕΥΑ και των Υπηρεσιών Ύδρευσης των Δήμων στερεί από την αυτοδιοίκηση ένα αναπτυξιακό εργαλείο, θέτει σε αμφισβήτηση τον κοινωνικό χαρακτήρα ενός αγαθού όπως είναι το νερό και δημιουργεί ένα κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας. Επισημαίνω επίσης, ότι η ΔΕΥΑ αλλά και οι Δήμοι δεν ενισχύθηκαν στην ενεργειακή κρίση. Τα αντλιοστάσια και ο Βιολογικός Καθαρισμός είχαν υψηλό ενεργειακό κόστος. Αυτά θα έπρεπε να συζητηθούν στην παρούσα φάση και όχι να προχωρήσουμε σε οριζόντιες ρυθμίσεις και τετελεσμένα. Κι εγώ όπως, όλοι οι αυτοδιοικητικοί, έχουμε επιφυλάξεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ