Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟΑΣΗ: Συμβολική κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου

ΟΑΣΗ: Συμβολική κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου

Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν χθες οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Κόμβο του Αγίου Γεωργίου. Όπως επεσήμαναν οι αγρότες μέλη της ΟΑΣΗ η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική στα πιο πολλά προϊόντα, με μειωμένες παραγωγές σχεδόν σε όλα λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών όπως (ελιές, σταφίδα, αμπέλια κτλ) που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ακόμη και στα προϊόντα που η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η μειωμένη παραγωγή δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν το εισόδημά.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που ήδη έφερε μεγάλη απώλεια χρημάτων στη βασική ενίσχυση και θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα καθώς και οι υπόλοιπες ενισχύσεις θα είναι μειωμένες.

Ενώ η παραγωγή της σταφίδας είναι μειωμένη λόγο κατά 50 % λόγω του περονόστορου, η κυβέρνηση αντί να μειώσει το πλαφόν ανα στρέμμα και να δώσει παράταση για την συνδεδεμένη, κρέμασε τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να πάρουν την σταφίδα οι έμποροι κοψοχρονιά η ακόμα και να χάσουν την συνδεδεμένη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες παρέδωσαν ψήφισμα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Β. Γιαννόπουλου καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλου.

Θανάσης Βομπίρης – πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Είμαστε εδώ ,μετά από απόφαση που πήραμε στην Αταλάντη, για να διεκδικήσουμε την ενίσχυση- αναπλήρωση του εισοδήματος μας για την ακαρπία της ελιάς, για τα αμπέλια και τις σταφίδες για το περονόσπορο,  για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς ζητάμε να αποζημιώνει για όλα τα παθογόνα αίτια, για τις φωτιές που πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν πάρει τίποτα ενώ υπάρχουν και εκείνοι που κάτι πήραν ελάχιστα για τη ζημιά που  έγινε και στο φυτικό κεφάλαιο αλλά και για την απώλεια του εισοδήματος του. Είμαστε εδώ σήμερα σε μία συμβολική κινητοποίηση για να μπορέσουμε να μείνουμε στην γη μας».

Χρήστος Γιαννόπουλος

«Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας γίνονται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με κυρίαρχα ζητήματα την ακαρπία της ελιάς και στα αμπελουργικά προϊόντα του 2023. Δεν μας καλύπτουν μέσω ΕΛΓΑ για τις ζημιές που πάθαμε, οπότε θα πρέπει να μας καλύψουν με άλλο τρόπο. Αυτό που ζητάμε για το χαμένο εισόδημα είναι 200 ευρώ το στρέμμα για την ελαιοκαλλιέργεια και κάτι αντίστοιχο στην σταφιδοκαλλιέργεια. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχει εσαεί στην σταφιδοκαλλιέργεια ο εκβιασμός εμπόρων και κυβερνήσεων και για το θέμα της απόδοσης στρεμματικής ενίσχυσης να παραδίδουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη σταφίδα τους οι αγρότες, όταν μπορούν να την κρατήσουν και να την διαπραγματευτούν αργότερα με καλύτερη τιμή. Αυτοί οι εκβιασμοί πρέπει να σταματήσουν, πρέπει να ενισχυθεί ο αγρότης για να μπορέσει να μείνει και να παράγει προϊόντα τα οποία θρέφουν την ελληνική κοινωνία και όχι να γίνονται εισαγωγές σε μια χώρα κατεξοχήν αγροτική και με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ζουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλους λαούς της Ευρώπης».

Σωτήρης Μητσοπουλος

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πάρα πολλά με βασικότερο το κόστος παραγωγής να είναι ανυπέρβλητο. Θα σας φέρω παράδειγμα το λάδι. Το 80% του περσινού λαδιού πωλήθηκε 4 με 4,30 ευρώ το λίτρο. Μόλις η ποσότητα του λαδιού πήγε στα ακατάλληλα χέρια, η τιμή εκτοξεύτηκε και ο καταναλωτής δεν μπορούσε ούτε να το πλησιάσει. Αυτό γίνεται χρόνια με όλα τα προϊόντα. Οι πατάτες συλλέγονται Μάιο και Ιούνιο, και οι πατάτες αγοράζονται τώρα μαζί με τις αθρόες εισαγωγές από Αίγυπτο, όταν πάει όμως σε ακατάλληλα χέρια, εκτοξεύεται και είναι απλησίαστη για κατανάλωση. Ότι τραβάει καταναλωτής τραβάει και ο αγρότης». Επιπλέον μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής, τα λιπάσματα, τα φάρμακα και το απλησίαστο ρεύμα αλλά και για την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ. «Η κυβέρνηση όμως φαίνεται πως έχει σκοπό μια περίεργη αλλαγή. Να αυξήσει τα ασφάλιστρα και από την άλλη να μπουν ιδιωτικές εταιρίες με ότι αυτό συνεπάγεται. Εμείς απαιτούμε δημόσιο φορέα για τον ΕΛΓΑ, να αλλάξει ο κανονισμός και να καλύπτει όλο το χρόνο».

Νίκος Παναγιωτόπουλος- πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Χειμαδιού Σοπίου

«Αυτό που μας «καίει» έχει να κάνει με την μειωμένη παραγωγή κατά 50% σε σχέση με πέρυσι της κορινθιακής σταφίδας. Έπρεπε οι παραγωγοί μέχρι τις 30 Νοέμβρη να παραδώσουν 150 κιλά το στρέμμα για να λάβουν την συνδεδεμένη όμως εξαιτίας των ζημιών που πάθαμε δεν είχαμε αυτά τα κιλά. Η κυβέρνηση δεν έδωσε παράταση και πολλοί παραγωγοί δεν θα πάρουν αυτό το βοήθημα. Ζητάμε άμεσα να μας δώσουν παράταση γιατί είναι ντροπή αυτό που γίνεται»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ