Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔυτική ΕλλάδαΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο χρόνο, τι συμβαίνει...

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Αύξηση κρουσμάτων τον τελευταίο χρόνο, τι συμβαίνει στην Δυτική Ελλάδα – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Η σημερινή ημέρα, 1η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids από το 1988 αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό, ο οποίος είναι ανάμεσά μας.

Μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων Aids σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καταγράφεται στη χώρα μας. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι για ένα μεγάλο ποσοστό περίπου 37% δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος μόλυνσης.

Στη Δυτική Ελλάδα, ο χάρτης των κρουσμάτων δεν έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με παλιότερα έτη.

Η σημερινή ημέρα, 1η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids από το 1988 αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον ιό, ο οποίος είναι ανάμεσά μας.

«Από τις καταγραφές του ΕΟΔΥ προκύπτει μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα. Δηλαδή τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, οι νέες διαγνώσεις είναι σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα τέσσερα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα είχαμε περίπου 4 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού και τώρα έχουμε 5,1 ανά 100.000» μας είπε ο καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης.  

Επίσης, ένας παράγοντας που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα, όπως αναφέρει ο κ. Βανταράκης, είναι το γεγονός ότι «για μεγάλο ποσοστό νέων διαγνώσεων (37,3%) ο τρόπος μετάδοσης είναι ακαθόριστος, κάτι που δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης στις νέες διαγνώσεις».

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι συχνότερος τρόπος μόλυνσης είναι η σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών (35,2% των νέων διαγνώσεων).

ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΗ ΑΓΩΓΗ

Η χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ιική καταστολή. Ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν έχει καταφέρει να λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή των σταδίων φροντίδας, ο οποίος έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν έως και το τέλος του 2022, τo 85,1% ατόμων που ζουν με HIV στη χώρα μας έχει διαγνωσθεί και το 69,9% έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 88,8% και 82%, ενώ για τους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών και τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, τα ποσοστά απέχουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο 95-95-95.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Χθες Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η χώρα μας θέσπισε τη διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων σε άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για μόλυνση με Aids.

pelop.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ