Πόλεμος στο Ισραήλ – Haaretz: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες, λέει η Haaretz – Σε εξέλιξη το κρίσιμο υπουργικό

244

Θα απελευθερωθούν και 150 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές – Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ – Ποιοι συσχετισμοί απαιτούνται στο Ισραήλ για να πετύχει ο Νετανιάχου την έγκριση της πρότασης

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Χαμάς που θα αφορά την ανταλλαγή ομήρων αλλά και περιοδική κατάπαυση πυρός, η Haaretz διέρρευσε πως η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες, εκ των οποίων οι οχτώ είναι μητέρες.

Η ισραηλινή εφημερίδα ανέφερε ακόμη ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε μετά τις 20:00, ενώ λίγο νωρίτερα είχε τελειώσει και η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Χαμάς έχει απαγάγει περίπου 30 παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον 13 μητέρες ανάμεσα στους δεκάδες ομήρους.

Το CNN σημειώνει ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα δώσει τη δυνατότητα για μια διακοπή 4-5 ημερών στις εχθροπραξίες.

Οι όμηροι θα επιστρέφουν στο Ισραήλ κατά τμήματα, ενώ για κάθε έναν θα απελευθερώνονται τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, δηλαδή 150 άτομα, προσθέτει το CNN.

Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι πολίτες και όχι στρατιωτικοί.

Πάνω από 230 όμηροι κάθε ηλικίας και στην πλειονότητά τους πολίτες έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, οι συσχετισμοί φαίνεται ότι ευνοούν την αποδοχή της πρότασης.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει τη συμφωνία και συσπειρώνει κατά πάσα πιθανότητα 19 ψήφους που κατέχει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και 5 που ανήκουν στο κόμμα Εθνική Ενότητα του υπουργού πολέμου Μπένι Γκαντζ. Το υπερορθόδοξο κόμμα Shas με 6 ψήφους θα ψηφίσει υπέρ της διαφαινόμενης συμφωνίας για τους ομήρους, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Το United Torah Judaism, το οποίο κατέχει δύο, δεν έχει ακόμη εκφράσει δημοσίως τις θέσεις του. Αλλά σύμφωνα με αναφορές στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να υποστηρίξει τη συμφωνία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr