Πονοκέφαλος επικρατεί τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στο υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα με την αύξηση των περιστατικών γρίπης και covid. Το υπουργείο Υγείας λόγω και της πτώσης της θερμοκρασίας είναι επί ποδός αφού πάντοτε όταν αυξάνονται τα περιστατικά των αναπνευστικών λοιμώξεων, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση φαρμάκων τα οποία βρίσκονται ήδη σε έλλειψη όπως είναι τα αντιβιοτικά, τα εισπνεόμενα, τα αντιδιαβητικά, αρκετά από τα ογκολογικά αλλά και τα καρδιολογικά, ορισμένα αντικαταθλιπτικά κ.α.
Το υπουργείο υγείας δεν θέλει να επαναληφθούν οι περυσινές εικόνες με τους γονείς να περιμένουν σε ουρές έξω από τα φαρμακεία για να εντοπίσουν ένα απλό αντιπυρετικό ή να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο μία αντιβίωση!
Αυτός είναι και ο λόγος που αναμένεται να συνεχιστούν οι απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως τουλάχιστον σημειώνει μέχρι στιγμής ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Την ίδια στιγμή ευελπιστεί σε καλύτερη συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΦ καθηγητή Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί όλη την αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων. Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί συνεχείς συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τον νέο Πρόεδρο του ΕΟΦ αλλά και την αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων φαρμάκων, προκειμένου να παρακολουθείται το φαινόμενο και να λαμβάνονται μέτρα άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται, να ενταθούν οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες ώστε να διαπιστώνεται εάν υπάρχει το απόθεμα σε φάρμακα που προβλέπει ο νόμος.
Αγωνία από τους φαρμακοποιούς
Όπως επεσήμανε ερωτηθείς από την «Πρώτη» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Σπύρος Λιβαδάς οι ελλείψεις δεν είναι ένα καινούργιο «φαινόμενο». «Το προηγούμενο διάστημα έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα από πλευράς του υπουργείου με την απαγόρευση εξαγωγών σε περίπου 300 φάρμακα. Βέβαια δεν έχει υπάρξει ολική απαγόρευση και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ελλείψεων με τις αντιβιώσεις αλλά και τις ινσουλίνες οι οποίες όμως χρησιμοποιήθηκαν από μερίδα ανθρώπων προκειμένου να αδυνατίσουν. Ελλείψεις καταγράφονται και στα εισπνεόμενα και δυστυχώς προβλέπουμε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται ελλείψεις από την παγκόσμια εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων glaxo, και δυστυχώς οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά δεν μπορούν να καλυφτούν από άλλες εταιρείες. Εμείς από την πλευρά μας ασκούμε πιέσεις προκειμένου να απαγορευτούν οι εξαγωγές και σε άλλα φάρμακα και οι φαρμακοβιομηχανίες από την πλευρά τους ασκούν πιέσεις για να ξεκινήσουν και πάλι οι εξαγωγές».
Τον Δεκέμβριο το νέο application
Υπό το πρίσμα αυτό ετοιμάζεται με κάποια καθυστέρηση βέβαια και το νέο application για τα κινητά ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν μέσα από μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και ποια λείπουν.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα σκόνταψε σε διάφορα γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα το προηγούμενο διάστημα γι αυτό και έρχεται με καθυστέρηση αν και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το είχε εξαγγείλει για τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας, το νέο app θα είναι τελικά έτοιμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Πάντως ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπως δηλώνει, συνεχίζει τις επαφές του με την Ευρώπη για τις ελλείψεις φαρμάκων ώστε να βρεθεί μία λύση από κοινού για όλες τις χώρες, με δεδομένο ότι το φαινόμενο – που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην έλλειψη πρώτων υλών – είναι Ευρωπαϊκό θέμα.