ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: «Αγριεύει» από σήμερα ο καιρός – Σε επιφυλακή για πλημμύρες – Πότε και που θα βρέξει

124

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Δήμων και Περιφέρειας για πλημμύρες σε δρόμους και κατοικημένες περιοχές, από τη μίνι κακοκαιρία που αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα Παρασκευή 10/11/2023 και να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα.

Βροχερός αναμένεται ο καιρός από σήμερα Παρασκευή 10/11/2023, σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με την πρόγνωση και το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ να αναφέρει πως δε θα λείψουν οι τοπικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από αστραπές και κεραυνούς.

Τα φαινόμενα που αναμένονται έχουν θέσει σε επιφυλακή τις υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφού τα ποσά βροχής που θα πέσουν είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές και γι’ αυτό θα βρίσκονται σε εγρήγορση τα συνεργεία για να επεμβαίνουν αν παραστεί ανάγκη.

Με βάση την εμπειρία από τα πρόσφατα κακοκαιρικά φαινόμενα, τα αποψινά ποσά βροχής που αναμένονται είναι ικανά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα, αν αυτό συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως την περασμένη Πέμπτη, όταν μέσα σε μισή ώρα έπεσαν περίπου 30 χιλιοστά βροχής.

Ο προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος ανέλυσε για την «Πελοπόννησο» τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα και σημείωσε πως αναμένονται διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων που θα διαρκέσουν από σήμερα το απόγευμα μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Στην Αχαΐα, ξεκινώντας από την Αιγιάλεια, από σήμερα περίπου στις 18.00 έως τα μεσάνυχτα θα ρίξει 10-15 χιλιοστά βροχής και τοπικά ακόμα και 20. Το Σάββατο δεν αναμένονται βροχές και οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί. Την Κυριακή θα υπάρξει συννεφιά με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας και 5-7 χιλιοστά βροχής, δηλαδή ψιλόβροχο. Ωστόσο, τη Δευτέρα, με την αλλαγή της ημέρας νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι αναμένονται 10-20 χιλιοστά βροχής.

Στην Πάτρα, η πόλη θα δεχθεί τριπλό κύμα βροχοπτώσεων, αλλά θα έχει και διαστήματα ηλιοφάνειας. Σήμερα από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται 20-25 χιλιοστά βροχής και τοπικά ακόμα και 30 χιλιοστά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3-4 Μποφόρ. Το Σάββατο έως το μεσημέρι είναι πιθανά τα διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά με νοτιοδυτικούς ανέμους 4-5 Μποφόρ. Από το απόγευμα του Σαββάτου θα έχουμε συνολικό ύψος βροχής 15-20 χιλιοστά, με πιο έντονα φαινόμενα στην πλευρά του Ρίου. Την Κυριακή θα υπάρχει εναλλαγή αραιής συννεφιάς με διαστήματα ηλιοφάνειας χωρίς βροχή. Ωστόσο, από αργά το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα το πρωί προβλέπονται βροχές 10-15 χιλιοστών, αλλά από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόγνωση για τη χρονική διάρκεια των περιόδων βροχής, τότε είναι πιθανό να μην παρατηρηθούν πλημμυρικά φαινόμενα στην Πάτρα, καθώς τα δίκτυα απορροής των υδάτων θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον όγκο νερού με τη συνδρομή των υπό επιφυλακή συνεργείων Πολιτικής Προστασίας.

Από την Τρίτη επιστρέφουν οι βόρειοι άνεμοι και θα βελτιωθεί ο καιρός. Αλλά το διήμερο 17-18 Νοεμβρίου αναμένεται νέο κύμα βροχοπτώσεων.

Οσον αφορά τις θερμοκρασίες, με την επικράτηση των βόρειων ανέμων από τη νέα εβδομάδα, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές. Συγκεκριμένα, από τους 24-25 βαθμούς η μέγιστη τιμή θερμοκρασίας θα πέσει στους 21 και οι ελάχιστες τιμές από 17-18 βαθμούς θα πέσει στους 12-13 βαθμούς Κελσίου.

Γενικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγνώστη μετεωρολόγου, ο Νοέμβριος θα έχει θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές τιμές κατά 4-5 βαθμούς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στη θερμοκρασία της θάλασσας, την οποία χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρη» καθώς φτάνει στους 24 βαθμούς, δηλαδή 3-4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή, γεγονός που επηρεάζει συνολικά το μικροκλίμα.

Επιπλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα αναφέρουν, σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσόπουλο, πως αναμένεται ένας ζεστός χειμώνας. «Στην εποχική πρόβλεψη για τον χειμώνα φαίνεται πως θα είναι πιο θερμός στο σύνολό του το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Προφανώς όμως θα υπάρχουν και μεμονωμένα επεισόδια μικρής χρονικής διάρκειας με χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά. Αυτό θα συμβεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση τη βορειοδυτική Ευρώπη» κατέληξε.

pelop.gr