Πατρινός ο «υπαρχηγός» υποκλοπής καναλιών – Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ οι 13.000 συνδρομητές

172

Η μεγάλη επιτυχία αστυνομικών της Ασφάλειας Πατρών με την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα υποκλοπής συνδρομητικών καναλιών στην Ελλάδα, με κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγάλη «μπίζνα» με πάνω από 10.000 πελάτες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η έρευνα σε συνεργασία με εταιρείες.

Η πληροφορία που ήρθε σε γνώση των αστυνομικών της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών τον περασμένο Μάιο, ήταν το «κλειδί» που οδήγησε μετά από έρευνα στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα υποκλοπής συνδρομητικών καναλιών που δρούσε στην Ελλάδα την τελευταία 8ετία, αποκομίζοντας κέρδη 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Οπως αποκάλυψε χθες, η «Πελοπόννησος»45χρονος Πατρινός είναι μεταξύ των συνολικά 10 μελών της ηγετικής ομάδας του κυκλώματος που συνελήφθησαν σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σε Πάτρα και περιοχές της Αττικής. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 8 Αθηναίοι, ανάμεσά τους ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ένας άνδρας μόνιμος κάτοικος Σπάρτης και ένας αλλοδαπός υπήκοος Ουκρανίας.

Ψηλά στην ιεραρχία βρισκόταν ο νεαρός Πατρινός, ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», είχε τον ρόλο του «υπαρχηγού». Οπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, λόγω της θέσης που κατείχε, είχε πρόσβαση και σχεδόν τον πλήρη έλεγχο στο πρόγραμμα που είχε εγκατασταθεί για να ελέγχεται η «μπίζνα» που είχε στηθεί και μέχρι στιγμής αριθμεί 13.000 πελάτες σε Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο προχωρά η έρευνα.

//

Πρόκειται για άτομο υπεράνω υποψίας που δηλώνει ιδιωτικός υπάλληλος, ωστόσο ο πλούσιος βίος που διήγαγε δεν συνάδει με την επαγγελματική του ιδιότητα. Φέρεται να έχει στην κατοχή του ένα πολυτελές αυτοκίνητο και δύο μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα αξίας χιλιάδων ευρώ. Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης, στο σπίτι του, επί της οδού Βορείου Ηπείρου στην Πάτρα. Εκεί, οι άνδρες της Ασφάλειας Πατρών βρήκαν και κατέσχεσαν 27.000 ευρώ. Από τη σύλληψήτου και έπειτα φαίνεται πως ακολούθησε την τακτική της «σιγής ιχθύος» δείχνοντας στους αστυνομικούς πως δεν έχει καμία διάθεση συνεργασίας.

Τα υπόλοιπα 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -ηλικίας 28 έως 55 ετών – συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις που έγιναν σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέο Κόσμο, Ιλιον, Κορυδαλλό, Σεπόλια, Καματερό και Αγία Παρασκευή, από 36 πατρινούς αστυνομικούς. Στις έρευνες που έγιναν σε σπίτια, καταστήματα, αποθήκες αλλά και οχήματα των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 93.500 ευρώ, 6.400 λίρες Αγγλίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes, κινητά τηλέφωνα, αποθηκευτικοί δίσκοι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 6 πολυτελή αυτοκίνητα, 6 μοτοσικλέτες και ιδιόχειρες σημειώσεις με λίστες τηλέφωνα και διευθύνσεις πελατών καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», θέμα χρόνου θεωρείται η ταυτοποίηση τουλάχιστον 10 μελών που είχαν δευτερεύοντα ρόλο.

Το κύκλωμα διοχέτευε στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα και παράνομο λογισμικό. Τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης. Μάλιστα τα ηγετικά στελέχη είχαν εγκατεστημένο σε υπολογιστές και κινητά ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών. «Ηταν τόσο καλά οργανωμένοι που «ξεπερνούσαν» ακόμα και τα ιδιωτικά συνδρομητικά κανάλια» ανέφεραν στην «Π» αστυνομικές πηγές.

Στα συνδρομητικά πακέτα παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (videoondemand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής. Η οικονομική ζημία για τις εταιρείες συνδρομητικών καναλιών ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εισέπρατταν τις συνδρομές, είτε δια χειρός, είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών του εξωτερικού, αλλά μέσω τραπεζικών λογαριασμών που ήταν δικαιούχοι οι ίδιοι, αλλά και λογαριασμούς μελών των οικογενειών τους.

Οπως προέκυψε από την τετράμηνη έρευνα οι κατηγορούμενοι νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και στοιχηματικών εταιρειών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας και παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Χθες, από τη ΓΑΔΑ, όπου κρατούνται μεταφέρθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου έλαβαν προθεσμία για ν’ απολογηθούν τη Δευτέρα.

https://pelop.gr/