Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο: Το κράνος σώζει ζωές

Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο: Το κράνος σώζει ζωές

Πόσο πόνο μπορεί να αντέξει η ανθρώπινη ψυχή; Πόσα δάκρυα πρέπει να χυθούν από ανθρώπους που θρηνούν για εκείνους που χάθηκαν τόσο άξαφνα μέσα σε μία μόνο στιγμή, λόγω ενός ακόμα τροχαίου δυστυχήματος με μηχανή μικρού ή μεγάλου κυβισμού;

Τι να πεις σε μία μάνα ή σε έναν πατέρα που χάνει το παιδί του, ή τι να πεις σε ένα παιδί που χάνει τον πατέρα του- το στήριγμα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η είδηση ενός τροχαίου δυστυχήματος πέφτει ως «κεραυνός εν αιθρία» στην μικρή μας Ηλεία…

 Και μετά σιωπή και μετά τίποτα. Έγινε… συνήθεια, να διαβάζουμε καθημερινά για τροχαία δυστυχήματα με θύματα αναβάτες ή οδηγούς μηχανών, μικρού ή μεγαλύτερου κυβισμού. Νέοι άνθρωποι, άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, συγγενείς φίλοι ή απλά γνωστοί μας χάνονται και το μόνο που μένει είναι ένα τεράστιο γιατί;

Γιατί να φύγει τόσο νωρίς; Γιατί να φύγει τόσο άδικα; Γιατί να φύγει τόσο πρόωρα;

Σαφώς υπάρχει πάντα το στοιχείο του ανθρώπινου λάθους πού μπορεί να οδηγήσει σε ένα ατύχημα. Υπάρχει όμως, τις περισσότερες φορές, και κάτι άλλο πέρα από το ανθρώπινο λάθος… η ανθρώπινη αμέλεια καθώς ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι φορούν το προστατευτικός τους κράνος- το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να έχει σώσει αρκετές ανθρώπινες ζωές… από εκείνες που τόσο άδικα τελικά χάνονται.

Αμελούν τη χρήσης τους, αν και σώζουν ζωές. Αυτό τουλάχιστον φανερώνουν τα απογοητευτικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη «σχέση» που έχουν οι οδηγοί δίκυκλων με τα κράνη τους – άλλοι δεν τα φορούν καθόλου και άλλοι τα φορούν προστατεύοντας τον αγκώνα τους(!).

Κι όμως αν και το κράνος μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή αρκετοί είναι εκείνοι που δεν το χρησιμοποιούν παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό από το νόμο και η μη χρήση του επιβάλει πρόστιμο- όπως άλλωστε και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα. Θα μου πει κανείς… ποιο πρόστιμο; Πότε ήταν αλήθεια η τελευταία φορά που επιβλήθηκαν μαζικά πρόστιμα σε εκείνος που δεν φορούσαν το κράνος τους ή ακόμα και τη ζώνη ασφαλείας τους εντός του οχήματός τους.

Αν και οι ειδικοί σε θέματα οδικής ασφάλειας τονίζουν ότι το κράνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρων τραυματισμών κατά περίπου 44%, οι περισσότεροι οδηγοί μοτοσικλετών, όχι μόνο αμελούν τη χρήση του, αλλά φαίνεται και να μη γνωρίζουν τις προϋποθέσεις ασφάλειας που πρέπει να πληροί ο σωτήριος αυτός εξοπλισμός για το κεφάλι του αναβάτη.

Πριν από δύο ημέρες ένας καλός φίλος και γιατρός –ορθοπεδικός, με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου είπε ότι σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας όλοι φορούν τυπικά το κράνος τους… Μάλιστα εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που ρώτησε πως γίνεται και όλοι είχαν συμμορφωθεί με το Νόμο. Η απάντηση που πήρε ήταν πως η τροχαία επέβαλε σε όλους όσους δεν φορούσαν κράνος πρόστιμο, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση καθώς ο διοικητής του συγκεκριμένου τμήματος ήταν «στριμμένος»…  Μπορεί στα «μάτια» ορισμένων πολιτών λοιπόν ο διοικητής της Τροχαίας να έχει γίνει «κακός» ωστόσο ο φόβος του προστίμου στους παραβάτες ήταν τελικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος, για την χρήση κράνους.

Εάν λοιπόν όλοι φοβούνται την επιβολή προστίμου ίσως τελικά σκεφτούν ξανά την χρήση του κράνους που σίγουρα μπορεί να προστατεύσει τη ζωή τους.

Ως οδηγοί αλλά και ως πολίτες θα πρέπει να αλλάξουμε άμεσα συνήθεις… Οφείλουμε να κάνουμε χρήση του κράνους όταν πρόκειται για μηχανή ή της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου, ακόμα και αν θα πρέπει να διανύσουμε μικρές αποστάσεις, προστατεύοντας τόσο τη δική μας ζωή, όσο και των αγαπημένων μας ανθρώπων… και εάν ως άνθρωποι δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να συμμορφωθούμε με τους κανόνες τότε πολύ φοβάμαι ότι αυτοί επιβάλλεται να  επιβληθούν από την τροχαία… Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε περιθώρια για να θρηνήσουμε ξανά κανέναν συγγενή, φίλο ή γνωστό μας!

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η χρήση του κράνους, δεν είναι σημαντική μόνο για τα προστατευτικά οφέλη τη στιγμή ενός ατυχήματος, αλλά παρέχει ασφάλεια στον αναβάτη καθόλη τη διάρκεια της οδήγησης, λειτουργώντας και ως μέσο πρόληψης τροχαίων. Το κράνος, δηλαδή, προστατεύει τον αναβάτη από εξωτερικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τα αντανακλαστικά του ή να τον τραυματίσουν σε ανύποπτο χρόνο. Η προστασία από τον αέρα, το θόρυβο, το νερό, τα αιωρούμενα σωματίδια, καθώς και από τα χαλίκια και τα έντομα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη οδήγηση όλο το 24ωρο, ενώ παράλληλα φροντίζει και την υγεία του χρήστη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ