Κακοκαιρία Elias: Νέο έκτακτο δελτίο – 8 περιοχές στο επίκεντρο – Κατολισθήσεις σε Καλάβρυτα, πλημμυρικά φαινόμενα στην Πάτρα ΦΩΤΟ

666

Συνεχίζει την επέλαση της η κακοκαιρία Elias, στην Αχαΐα, προκαλώντας κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα σε Καλάβρυτα και Πάτρα, αντίστοιχα.

Λόγω των δυνατών βροχόπτωσεων κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης 26/07/2023, στην επαρχιακή οδό Πούντας – Καλαβρύτων, στη περιοχή του Μεγάλου Σπηλαίου και  στο δρόμο από Βαλιμή προς Ζαρούχλα. Επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του Δύμου Καλαβρύτων.

Στην Πάτρα πλημμυρικά φαινόμενα μικρής έκτασης καταγράφησαν στις παραλιακές οδούς Ακτή Δυμαίων και Οθωνος Αμαλίας. Φωτιά σε εκκλησάκι από κεραυνό ξέσπασε το χθες το βράδυ στο Ανω Καστρίτσι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, τις επόμενες ώρες τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης μίλησε πριν από λίγο στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την εικόνα που υπάρχει στη χώρα από το πέρασμα του Elias.

Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης, στη Θεσσαλία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα, και οι κλήσεις που έχει λάβει η Πυροσβεστική είναι για αντλήσεις υδάτων στις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές από την προηγούμενη κακοκαιρία. Στη Στερεά Ελλάδα, σημειώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Φωκίδα, Εύβοια και Ευρυτανία.

Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα έχουν τοπικό χαρακτήρα, και η βροχόπτωση είναι εντονότερη στην ορεινή Κορινθία. Στη δυτική Ελλάδα έχουμε βροχοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της Αχαΐας ενώ στα Ιόνια νησιά τα φαινόμενα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ένταση.

Στην Αττική μέχρι στιγμής η έντονη βροχόπτωση τις νυχτερινές ώρες δεν έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα, ωστόσο παρακολουθούνται τα φαινόμενα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι έτοιμες να επέμβουν όπου χρειαστεί. Όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης μέχρι τις 6 το πρωί η Πυροσβεστική είχε δεχθεί 7 κλήσεις σε Παλλήνη, Μαρούσι και Βριλήσια.

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια και τη δυτική Κρήτη. Είναι πιθανόν να σημειωθούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.
Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

https://pelop.gr/