Οι νέες «μεταγραφές» Κασσελάκη – Συμμαχίες και… λάσπες στον ΣΥΡΙΖΑ

251

Σκληρή σύγκρουση των δύο στρατοπέδων – Για πόλεμο λάσπης εναντίον της μίλησε η Έφη Αχτσιόγλου – Ζητά ντιμπέιτ, κοινή περιοδεία προτείνει ο Κασσελάκης

Συνθήκες ακραίας πόλωσης, αιχμές, βολές και πολύ παρασκήνιο συνθέτουν το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της επαναληπτικής -και καθοριστικής – κάλπης την ερχόμενη Κυριακή για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος έχει ήδη ξεκινήσει.

Η σύμπραξη με τον Παππά

Καταλύτης για την έκβαση της μάχης της Προεδρίας, η οποία για την Έφη Αχτσιόγλου εξακολουθεί να παραμένει «ανοιχτή» παρά το άνετο προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη, συνιστούν οι εσωκομματικές συμμαχίες, με τους «ρυθμιστές» του δεύτερου γύρου να παίρνουν χθες καθαρά θέση. Αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους πιο υποψιασμένους, ο κ. Κασσελάκης μετέβη χθες το πρωί στη Βουλή, για να συναντήσει τον Νίκο Παππά, στην «έδρα» του τελευταίου ως Βουλευτή, δίνοντας τα χέρια με επίδικο την συνέχεια στην διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Καίτοι το ραντεβού των δύο πολιτικών, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε απόλυτη ενδυματολογική αρμονία και ως ισότιμοι στο εσωκομματικό παιχνίδι, είχε δρομολογηθεί από τη βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου στην Κουμουνδούρου, αμφότεροι επιχείρησαν να ξαφνιάσουν το «στρατόπεδο» Αχτσιόγλου, συμμαχώντας για την οικοδόμηση της «μεγάλης παράταξης για την νίκη». Η συμμαχία Κασσελάκη – Παππά, ωστόσο, είχε σχεδόν προεξοφληθεί από την κοινωνική βάση τους, αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών που πλαισίωναν τον κ. Παππά στην προεκλογική του καμπάνια, καθώς υπήρξαν στελέχη φίλα προσκείμενα στην «προεδρική» τάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την «Κίνηση Μελών», πολλά εκ των οποίων είχαν ταχθεί ήδη από τον πρώτο γύρο με τον κ. Κασσελάκη. Άλλωστε, χθες στις 19:30 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη όσμωση σε οργανωτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, τη στιγμή που «εκπλήξεις» αναμένονται εντός της ημέρας από το «στρατόπεδο» των πάλαι ποτέ «προεδρικών».

Η γραμμή Τσακαλώτου

Εξίσου αναμενόμενη, αν και πιο αλληγορική, υπήρξε η δήλωση υποστήριξης του πρώην Υπουργού και πρώην Βουλευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος «φωτογράφισε» ως ιδανική Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως η πρώην Υπουργός παρουσίασε ένα «σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος» έναντι του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος προσκόμισε μια «πρόταση» της μορφής «ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω». Εκτός από μομφές και υπονοούμενα ανάμεσα στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα, ο κ. Κασσελάκης μπορεί να προσβλέπει στο ποσοστό 8,68% του Νίκου Παππά, ενώ η κ. Αχτσιόγλου στο 8,93% που έλαβε ο κ. Τσακαλώτος, με τη διαφορά μεταξύ των δύο «μονομάχων», όμως, να μην κλείνει δραματικά σε επίπεδο αθροίσματος.

Αντίθετα, για την πλευρά Αχτσιόγλου, οι ψηφοφόροι της «τελευταίας στιγμής», δηλαδή όσοι θα σταθμίσουν την επιλογή τους πάνω στην κάλπη της Κυριακής, αλλά και τα παλιά κομματικά μέλη θα μπορούσαν ίσως να αντισταθμίσουν τη διαφορά του πρώτου γύρου, κρατώντας ζωηρό το πολιτικό ενδιαφέρον. Πάντως, 3.500 κομματικά μέλη επικαιροποίησαν μόνο χθες τα προσωπικά τους στοιχεία, προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς η καταληκτική προθεσμία εκπνέει σήμερα στις έξι το απόγευμα για μια δεξαμενή περίπου 45.000 κομματικών μελών. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στο… συγκεκριμένο, δηλαδή την έκθεση του κ. Κασσελάκη απέναντι σε σειρά πεδίων πολιτικής, τη διεξαγωγή ντιμπέιτ ζήτησε από τους Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η Έφη Αχτσιόγλου, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ξεπερνά το αίτημα της συνυποψήφιάς του, προσκαλώντας την σε κοινή περιοδεία. Επιμένοντας στην διεξαγωγή τηλεμαχίας, η κ. Αχτσιόγλου επανήλθε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας το ντιμπέιτ ως απαραίτητο, προκειμένου να δοθούν δημόσια απαντήσεις για πολιτικές επιλογές και κομματικούς στόχους.

Η ρελάνς της Έφης

Ταυτόχρονα, δημόσια επιχείρησε να απαντήσει χθες στον «πόλεμο λάσπης» που δέχεται η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους με ένα βίντεο – έκπληξη πως «Αυτή η αθλιότητα τελειώνει εδώ. Ήμουν ο άνθρωπος που δούλευα μέχρι την τελευταία μέρα δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα με απόλυτη εμπιστοσύνη και αφοσίωση, υλοποιώντας καθημερινά τις πολιτικές μας αποφάσεις, δίχως να παρεκκλίνω, δίχως να δειλιάζω». Εμφανώς ενοχλημένη απέναντι στα «σενάρια υπονόμευσης» του Αλέξη Τσίπρα από την ίδια, «για όλα υπάρχει ένα όριο» υπογράμμισε η υποψήφια Πρόεδρος, καλώντας τον κ. Κασσελάκη «να καταδικάσει τον πόλεμο λάσπης περί δήθεν υπονομευτών του Αλέξη Τσίπρα». Ο τελευταίος απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στις λάσπες των πλημμυροπαθών στην Καρδίτσα, σχολιάζοντας «χαμένοι στον κόσμο μας. Στα ποσοστά μας. Στις καρέκλες μας. Βαθιά νυχτωμένοι», σε μια επίδειξη ενσυναίσθησης.

Στηρίξεις και μεταγραφές

Παρά τον καταιγισμό των βίντεο ένθεν κακείθεν, η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων θα κριθεί στις… μεταγραφές, καθώς ένας πόλεμος προσέλκυσης επώνυμων στελεχών, νυν και πρώην βουλευτών, πρώην υπουργών και κομματικών παραγόντων εξελίσσεται με αμείωτη ένταση, τη στιγμή που νέες μεταγραφές (τουλάχιστον δύο) αναμένονται σήμερα, κατά πληροφορίες, εντείνοντας την αίσθηση ρεύματος, ιδίως προς την πλευρά Κασσελάκη. Δημήτρης ΒέτταςΜάριος ΚάτσηςΘανάσης Οικονόμου, Φωτεινή Παντιώρα και Ραλλία Χρηστίδου πήραν θέση χθες, προκρίνοντας την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, με τον Ναύαρχο και Βουλευτή Επικρατείας, Ευάγγελο Αποστολάκη να επαναφέρει χθες την άποψη ολοκλήρωσης της κούρσας χωρίς επαναληπτική αναμέτρηση, δηλώνοντας πως «η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή υπό μία έννοια αυτό που λέει ο κ. Καραμέρος και κάποιοι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προχωρήσουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία». Από την άλλη, βουλευτές και στελέχη, όπως οι: Πάνος Λάμπρου, Αννέτα ΚαββαδίαΠέτη ΠέρκαΜερόπη Τζούφη, Πάνος Σκουρλέτης,Κατερίνα ΙγγλέζηΔημήτρης Παπαδημούλης και Στάθης Γιαννακίδης, τάχθηκαν χθες με την Έφη Αχτσιόγλου.

Ενότητα και πειθαρχία

Στο σκηνικό πόλωσης, πάντως, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον προσέτρεψαν άπαντες χθες στο άρθρο του άλλοτε στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρας, Θανάση Καρτερού.

Όπως έγραψε ο κ. Καρτερός στην «Αυγή», «ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος.

Πειθαρχούμε σε ό, τι αποφασίσουν τα μέλη μας, αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του», προσθέτοντας κατά την εκτίμησή του για τον Αλέξη Τσίπρα πως «αυτό που ζητά και περιμένει είναι να στηρίξουν όλοι από Δευτέρα, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους, αυτόν ή αυτή που τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξουν. Χωρίς τεχνητούς φόβους και με γνήσιο πάθος…». Και αυτό «που από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι τον ενδιαφέρει είναι η ενότητα και το αύριο του κόμματος. Καμιά ανοχή στην εμπάθεια, τις ακρότητες, τους ποικίλους ρατσισμούς και την τοξικότητα» καταλήγει ο κ. Καρτερός, αν και απομένει να φανεί πόσο κατανόησαν οι ενδιαφερόμενοι τις γραμμές του.

https://www.protothema.gr/