Έξαρση του φαινομένου με τις ελλείψεις φαρμάκων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό το υπουργείο Υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα κυρίως λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, ένα φαινόμενο που αναμένεται να γίνει πιο έντονο και στη χώρα μας.
Ήδη άλλωστε τα ράφια των φαρμακείων αδειάζουν από σκευάσματα ευρείας χρήσης, ενώ μόλις ξεκινήσουν οι ιώσεις και η γρίπη εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα ενταθεί.
Στη χώρα μας οι ελλείψεις φαρμάκων αποδίδονται και στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές», ένα φαινόμενο κατά το οποίο εξάγονται τα φάρμακα που προορίζονται για την Ελλάδα, σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές όπου η τιμή διάθεσης είναι πιο συμφέρουσα.
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Υγείας είναι υπ’ ατμόν, καθώς πέρυσι είχε καταγραφεί απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών και ειδικά των γονέων που έτρεχαν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εντοπίσουν ένα απλό σκεύασμα για τα παιδιά τους.
Νέα επιτροπή παρακολούθησης των ελλείψεων
Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να ελέγξει το πρόβλημα συγκρότησε νέα επιτροπή για να παρακολουθεί τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη διαθεσιμότητά τους.
Αναλυτικότερα με απόφαση του υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε 11 μελής επιτροπή παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων, καθώς το πρόβλημα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.
Άλλωστε ενόψει φθινοπώρου -όπου και οι ιώσεις είναι σε έξαρση– οι ελλείψεις στα φάρμακα γιγαντώνονται σχεδόν κάθε χρόνο.
Τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης ελλείψεων φαρμάκων είναι:
1. ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
2. ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ ΘΕΑΝΩ, Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
3. ΤΣΟΥΜΑ ΝΙΚΗ, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α.
4. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
5. ΘΩΜΑΪΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
6. ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός – Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ- ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ», Πρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι.
7. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.).
8. ΛΙΤΣΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
9. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
10. ΦΩΤΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, Δικηγόρος, Σύμβουλος Υπουργού Υγείας.
11. ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Δρ. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, MSHEM, MSIS, BSc (CS).
Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΗΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται ο ΚΟΥΤΣΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.
Έργο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων αυτών.
Νέα μέτρα
Η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί νέα μέτρα για να ελεγχθεί η αγορά, καθώς ήδη εφαρμόζονται απαγορεύσεις σε εξαγωγές φαρμάκων που λείπουν από την ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η καταγραφή των αποθεμάτων σε φαρμακαποθήκες, ενώ με παλαιότερη απόφαση του υπουργείου Υγείας, είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται τα διαθέσιμα φάρμακα στο υπουργείο Υγείας από τις φαρμακαποθήκες.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν τα διαθέσιμα σκευάσματά τους στη χώρα μας ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν το φαινόμενο, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται νέα λύση για να εξοβελιστεί το πρόβλημα.