Kακοκαιρία «Daniel»: Πλημμυρικά φαινόμενα σε Ηλεία και Πάτρα, πτώσεις δένδρων – Πώς θα εξελιχθεί σήμερα ΦΩΤΟ

395

Σε επιφυλακή για δεύτερη ημέρα σήμερα Τρίτη 5/09/2023, Πολιτική Προστασία σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Πατρέων για την κακοκαιρία.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με την πολιτική προστασία σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμο Πατρέων να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Μετά και τη χθεσινή επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, για σήμερα Τρίτη 5/09/2023 και αύριο Τετάρτη 6/09/2023, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένοι άνεμοι και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, ενώ τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η Βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Στην Πάτρα, οι υπηρεσίες του Δήμου θα βρίσκονται σε 24ωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα μέχρι και αύριο Τετάρτη, ενώ συνιστάται στους πολίτες να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις κυρίως τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες. Χθες, πλημμυρικά φαινόμενα κατεγράφησαν στη συμβολή των οδών Ακτή Δυμαίων και Ανθείας όπως επίσης πτώση δένδρου στο ύψος του Αγ. Ανδρέα.

Πλημμύρες μικρής έκτασης υπήρξαν και στην Ηλεία, με κτηνοτρόφο, κατά πληροφορίες στο Γούμερο, να καλεί το 112 για βοήθεια, καθώς η στάθμη των νερών ανέβηκε επικίνδυνα στη στάνη του. Νωρίτερα, φωτιά από κεραυνό ξέσπασε στα Ασπρα Σπίτια στην Αρχαία Ολυμπία, με την επέμβαση της Πυροσβεστικής να είναι άμεση.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα της Τετάρτης, εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Βόρειας Εύβοιας, όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Την Τρίτη 5-9-2023 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη
δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά τουβορείου Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα
ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr).Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό
της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την
βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά
φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

https://pelop.gr/