Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπίτιμοι Δημότες Πύργου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός...

Επίτιμοι Δημότες Πύργου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

Επίτιμοι Δημότες Πύργου ανακρίθηκαν, κατά την διάρκεια της σεμνής τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, η Α.Θ.Π Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έφτασαν στην πόλη του Πύργου στις 7:00 περίπου το απόγευμα, όπου επί της οδού 28ης Οκτωβρίου τους υποδέχτηκαν, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι δήμαρχοι Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ενώ κατά την διάρκεια της πομπής προς το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παιάνιζαν, η φιλαρμονική του Δήμου Πύργου και των Λεχαινών. Μαθητές από τα σχολεία της πόλης του Πύργου, κρατώντας Ελληνικές σημαίες είχαν παραταχθεί και υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και την πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου φιλοξένησε την ειδική εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πλήθος Ιερέων καθώς και πλήθος πιστών. 

Επίτιμη Δημότης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Παπαδημητρίου ανέγνωσε αρχικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με την οποία η πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακρίθηκε επίτιμη Δημότης Πύργου, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος παρέδωσε το κλειδί της πόλης και την τιμητική πλακέτα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η επίσκεψη σας αυτή στην ιστορική πόλη του Πύργου μαζί με τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο αποτελεί ύψιστη τιμή για εμάς. Θα μείνει με ανεξίτηλα γράμματα γραμμένη στη μνήμη μας. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός συμβαίνει στην πόλη μας. Δυο κορυφαίοι παράγοντες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας  να είναι κοντά μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η κ. Σακελλαροπούλου τιμά και δίνει κύρος στο θεσμό της ΠτΔ, Είναι η γυναίκα που «έσπασε» το άβατο κάποιων χώρων με την αξία και τη γνώση της, όχι μόνο για την επιστήμη της αλλά και την κοινωνία, συμμετέχοντας σε όλη της τη διαδρομή παντού, σε όλες τις εκφράσεις της Ελληνικής πολιτείας.

Η νηφάλια, φωνή της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης σας υψώνεται θαρραλέα για όλα τα σημαντικά κοινωνικά θέματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας και με τον μοναδικό εμψυχωτικό σας τρόπο δίνετε μια άλλη οπτική στην εξεύρεση λύσεων. Η πρώτη ατζέντα των θεμάτων σας, αφορά τα δικαιώματα του πολίτη, την ισοτιμία, ισότητα των δύο φύλων, τις προσωπικές ελευθερίες, την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου…

Η ΠτΔ παρεμβαίνει καθημερινά στα καίρια ζητήματα με ένα ύφος που αγγίζει τους πάντες. Η προσφορά της επεκτείνεται και στον Παγκόσμιο Ελληνισμό.  Πιστεύουμε ότι η θητεία σας συνδέεται άρρηκτα με καρποφόρες ενέργειες για την ευόδωση των προσδοκιών και των οραμάτων, και την υλοποίηση των στόχων των «εκτός των τειχών» Ελλήνων. Σας συγχαίρω θερμά και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων σας προς όφελος της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης της χώρας μας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της προς τον Δήμαρχο Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, αναφέρθηκε στην αντιστασιακή δράση του καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας και ξεχωριστής, όπως είπε, προσωπικότητας του Πύργου Σάκη Καράγιωργα σημειώνοντας: «η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της».

Μιλώντας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το “κοινό μας σπίτι”, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού».

«Κύριε δήμαρχε, με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας, στην πρωτεύουσα ενός νομού που λαμπρύνθηκε, μέσα στους αιώνες, από το κάλλος, την ευγενή άμιλλα, την πνευματικότητα της Ολυμπίας, του “καλλίστου τόπου”, σύμφωνα με τον Πίνδαρο. Στον ίδιο χώρο όπου υπήρχε η αρχαία πόλη των Λετρίνων, ανάμεσα στα θαλερά άλση μιας ευλογημένης γης. Εδώ, που ένας μικρός οικισμός, οργανωμένος γύρω από τον πύργο τον οποίο έχτισε στις αρχές του 16ου αιώνα ο μπέης Γεώργιος Τσερνωτάς, έφτασε να γίνει, χάρη στην εργατικότητα και την προοδευτική νοοτροπία των κατοίκων του, σταυροδρόμι εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να συγκεντρώσει, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα, τράπεζες, ξένους εμπορικούς οίκους και προξενεία των ευρωπαϊκών χωρών που εμπορεύονταν την ανεκτίμητη τότε σταφίδα, και να μεταμορφωθεί σε σύγχρονη πόλη, αναπτύσσοντας στενές σχέσεις και δεσμούς με τη Δύση.

Στην εποχή που ο Πύργος ζούσε τη δική του Μπελ Επόκ οφείλουμε τις νεοκλασικές κατοικίες και τα μεγαλοπρεπή κτίρια, όπως η Δημοτική Αγορά – νυν Αρχαιολογικό Μουσείο – και το θέατρο «Απόλλων», σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που κοσμούν την πόλη. Από τότε χρονολογείται η πνευματική ανθοφορία της. Φιλαρμονική Εταιρεία, Ωδείο, Λέσχη των Ηλείων, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, κινηματογράφοι δημιουργούν έναν ιστό καλλιτεχνικής και μορφωτικής δραστηριότητας. Και η γειτνίαση με τον ιερό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, ιδιαίτερα μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, φέρνει εδώ αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιηγητές από κάθε γωνιά της γης.

Με την αυγή του 20ου αιώνα, φωτισμένες προσωπικότητες καλλιέργησαν στον τόπο σας τα γράμματα και τις τέχνες δίνοντας νέα πνοή στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή. Κάποιοι ξεπερνώντας με το έργο τους τα στενά όρια της γενέτειράς τους, όπως οι συγγραφείς Διονύσιος Κόκκινος, Τάκης Δόξας, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Παύλος Μάτεσις, Θεόδωρος Ξύδης, και οι ποιητές Τάκης Σινόπουλος και Γιώργης Παυλόπουλος, που συνόδευσαν τον Γιώργο και την Μαρώ Σεφέρη στις διαδοχικές περιηγήσεις τους στην Ηλεία, τη δεκαετία του ‘60. Θέλω όμως από το βήμα αυτό να μνημονεύσω μια ξεχωριστή προσωπικότητα του Πύργου, που λάμπρυνε με την αντιστασιακή του δράση την ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι μόνο.

Το όνομά του, τιμής ένεκεν, φέρει η κεντρική πλατεία της πόλης. Μιλώ για τον Σάκη Καράγιωργα, καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας, που ύψωσε το ανάστημά του στη δικτατορία των συνταγματαρχών, για να συλληφθεί και να βασανιστεί απάνθρωπα, όντας βαριά τραυματισμένος. Το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πάντα ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά αποτελεί μία συνεχή διεκδίκηση, και ότι όλοι οφείλουμε τιμή σε όσους, σε δύσκολους καιρούς, αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της.

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα έργα εξωραϊσμού, ανάπλασης και οδοποιίας που έχετε αναλάβει, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική μέριμνα, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας. Έχουμε χρέος να υιοθετήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εμπνεύσουμε την περιβαλλοντική ηθική της ευθύνης. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον των παιδιών μας και των γενεών που έρχονται. Και είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνετε σήμερα, να με ανακηρύξετε από κοινού επίτιμη δημότη του Δήμου σας με έναν θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο οποίος αντιλαμβάνεται το φυσικό περιβάλλον ως το ‘κοινό μας σπίτι’, μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, και έχει κατορθώσει, με τις δράσεις του επί σειρά ετών, να αναδείξει την ανάγκη για προστασία του όσο λίγοι παγκοσμίως.

Χαίρομαι ακόμη που προωθείται η ενίσχυση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της πόλης, ιδιαίτερα, που, μετά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο συγκεντρώνει δημιουργούς της έβδομης τέχνης και σινεφίλ από όλο τον κόσμο, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, στον κόλπο του Αγίου Ανδρέα. Θα έχει ο Δήμος σας και σε αυτή την προσπάθεια την αμέριστη στήριξή μου».

Επίτιμος Δημότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος

Ακολούθως ο κ. Αντωνακόπουλος, μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δ.Σ., ανακήρυξης Επίτιμου Δημότη της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, τόνισε στην ομιλία του: «Παναγιώτατε και Πολυσέβαστε Πατέρα των Ορθοδόξων απανταχού της γης, θυμούμε ότι πριν 20 περίπου χρόνια είχατε περάσει πάλι από την πόλη μας. Σήμερα έχουμε την τύχη να σας έχουμε μαζί μας σε μια κορυφαία στιγμή για τον Πύργο και όλο τον Ελληνισμό. Είστε το άσβεστο φως της Ορθοδοξίας, ο φάρος που δείχνει το σωστό σημείο αναφοράς διαχρονικά του Ελληνισμού. Σας καλωσορίζουμε στην ιστορική πόλη του Πύργου….Οι σκέψεις που έρχονται σε τέτοιες ώρες είναι ότι, ο Ελληνισμός διαχρονικά έχει να δείξει στην ανθρωπότητα μεγάλες αξίες που ακόμη κυριαρχούν. Είναι οι αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Δημοκρατίας και της  Ορθοδοξίας η οποία διαδόθηκε δια μέσου της ελληνικής γλώσσας αλλά και επειδή τα κείμενα της Ορθοδοξίας είναι συγκλονιστικά και πάντα επίκαιρα. Ένα κανονιστικό πλαίσιο ηθικών αρχών που κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι πρέπει να το παραβιάσει. Όλα αυτά Σας οδηγούν με πρωταγωνιστικό τρόπο, σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και της  Ειρήνης…»

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε:  «Αγαπούμε τον τόπον τον οποίον μας χάρισε ο Θεός και οι θυσίες των προγόνων μας και οφείλουμε να κάνουμε φιλοτίμως ότι είναι αναγκαίο για την ευπρέπεια, την ευστάθεια, την ασφάλεια, την πρόοδο, την πολιτιστική αύξηση, την τιμή, την αίγλη και το κλέος της πατρίδος μας. Ο εντιμότατος κύριος δήμαρχος και οι λοιποί δημοτικοί άρχοντες της Ηλειακής πρωτεύουσας επιθυμούντες να καταλέξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη μεταξύ των δημοτών της πόλεως των, αποφάσισαν να τον αναγορεύσουν σε επίτιμο δημότη Πύργου».

«Και πώς δυνάμεθα», συνέχισε, «να παρείδωμεν αυτήν την τιμήν, αφού μας τιμά ο Πύργος με το ευκλεές ιστορικό παρελθόν των Λετρίνων, ο Πύργος ο επτάλοφος, όπως επτάλοφος είναι και η Βασιλεύουσα».

«Πώς δυνάμεθα λοιπόν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «να μην ανταποκριθούμε στην ευγενή απόφασή σας, η οποία είμεθα βέβαιοι ότι είναι απόφαση καρδιάς, όχι μόνο διότι ο αγαπητός κύριος δήμαρχος είναι καρδιολόγος, αλλά διότι αυτό βλέπουμε ανάγλυφο στο βλέμμα όλων των έντιμων μελών του δημοτικού συμβουλίου».

Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε εγκαρδίως κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, κύριοι αντιπρόεδροι και λοιπά έντιμα και αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου και καταστρέφουμε πάντας υμάς και πάντας τους δημότας και λοιπούς κατοίκους του Πύργου με ολόθερμη την πατριαρχική ευχή και ευλογία, είθε ο Θεός να διαφυλάττει όλους σας και την πόλη και όλη την Ηλεία».

Τις προσφωνήσεις της εκδήλωσης, έκανε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος.

Εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου

Μετά το πέρας της σεμνής τελετής όπου τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος ανακηρύχτηκαν επίτιμοι δημότες Πύργου, ακολούθησε εκδήλωση προς τιμήν τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου,  στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας Κυλλήνης με τη συμμετοχή παραδοσιακών, χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων των περιοχών.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε στο ρόλο του Λυκείου Ελληνίδων ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με ιδιαιτέρα χαρά και βαθειά συγκίνηση παρακολουθούμε, μετά της τίμιας Συνοδείας μας, την ωραία αυτή εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου και μεταλαμβάνομε ολίγο εκ της ικμάδος και του ενθουσιασμού των νεανίδων και των νέων πού συμμετέχουν εις τα καλλιτεχνικάς εκδηλώσεις. Ἡ νέα γενεά αποτελεί το μέλλον και του τόπου σας, εξόχως δε όταν αυτή διαπνέεται από αγνά  αισθήματα και υγιή ιδεώδη, τα οποία απορρέουν από την μελέτη και την σπουδή του λαϊκού μας πολιτισμού, την εκμάθηση και καλλιέργεια της μουσικοχορευτικής μας παραδόσεως, και την διατήρηση και αναβίωση των ηθών και των εθίμων του Γένους.

Ατυχώς, σήμερα, εις μίαν εποχή αμφισβητήσεως  της αξίας της Παραδόσεως και των αξιών της η ενασχόληση με τα προαναφερθέντα θεωρείται υπό τινων παρωχημένη, αφού η κυριαρχία  της  χρησιμοθηρίας και του υλισμού απωθεί τις υψηλές αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό. Και βεβαίως, η γνησία Παράδοση και ο λαϊκός πολιτισμός της Ρωμιοσύνης οὐδόλως περιορίζονται εις μόνη την διάσταση του «φολκλόρ» (folklore), αλλά αποτελούν αντανάκλαση της συλλογικής μνήμης, της κοινοτικής ζωής και τους ηθικού αισθητηρίου του Γένους και ανήκουν εις τον πυρήνα του ενιαίου αρχαιολογικού, βυζαντινού και νεότερου πολιτισμού μας.  

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της επεσήμανε: ««Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Δήμους Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης για την τιμή που μου απέδωσαν σήμερα. Χαίρομαι που βρίσκομαι σ’ αυτή την πάνδημη σύναξη, ανάμεσα στους συντελεστές δύο εκδηλώσεων που προωθούν τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το Φεστιβάλ αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου και το Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης αποτελούν στιβαρούς πολιτιστικούς θεσμούς, μέσω των οποίων εκφράζεται η συλλογική συνείδηση, διατηρείται η τοπική συνέχεια, αναπαράγεται η γνώση, η ιστορία, η παράδοση και σχεδιάζεται το μέλλον. Συμβάλλουν στην προώθηση διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης, ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τη συλλογική δράση, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Ο Πύργος, η Ανδραβίδα, και γενικότερα ο νομός της Ηλείας, είναι περιοχή κομβικής αναπτυξιακής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας για την Πελοπόννησο και τη χώρα μας, με πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και περιοχή που δοκιμάστηκε όσο λίγες από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007. Η τραγική ανάμνησή της παραμένει εντυπωμένη στη συλλογική μνήμη όλων μας. Και αυτό το καλοκαίρι, δεκαέξι χρόνια μετά, ζήσαμε εξίσου επώδυνες στιγμές, με πολλές πυρκαγιές να πλήττουν όλη την επικράτεια. Ιδίως στον Έβρο έγινε στάχτη μεγάλο κομμάτι ενός από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας, το παρθένο δάσος της Δαδιάς, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα τείνει, λόγω της κλιματικής κρίσης, να διαμορφωθεί σε μια εξαιρετικά απειλητική συνθήκη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Μεσόγειο, τη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με τις ανησυχητικές προειδοποιήσεις των ειδικών, η ολοένα εντεινόμενη ξηρασία λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ευνοεί τις πυρκαγιές, που με τη σειρά τους οδηγούν σε απογύμνωση του εδάφους, σε συχνότερα πλημμυρικά φαινόμενα και εν τέλει στην ερημοποίησή του. Γεγονός που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να προξενήσει σοβαρά οικολογικά και οικονομικά προβλήματα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και οι διαστάσεις της είναι τέτοιες, ώστε να μιλάμε πλέον για κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους, και ιδίως τους νέους, που θα επωμιστούν το βάρος των επιλογών μας και, αναπόφευκτα, το κόστος της ενδεχομένης αδράνειάς μας. Οι Δήμοι Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα, ενώ είναι γνωστή σε όλους μας και πρέπει να τονιστεί η οραματική, διαχρονικά σταθερή και αμετακίνητη προσήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον ύψιστο αυτό στόχο. Πρόσφατα, ανέλαβα την πρωτοβουλία να έρθω σε επαφή με Προέδρους και άλλων μεσογειακών κρατών, με τους οποίους αποφασίσαμε να απευθύνουμε κοινή έκκληση για τη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά και συντονισμένα και να προσπαθήσουν συλλογικά να αναστρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Να δώσουν έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και να κινητοποιήσουν όλες τους τις δυνάμεις, καθώς και να περάσουν το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών. Η αντιμετώπιση της κρίσης έχει καταστεί υπαρξιακή πρόκληση και κανένα κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του σε αυτήν. Έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και κρινόμαστε από αυτές. Η διάσωση του περιβάλλοντος είναι ο αγώνας του καιρού μας και καμία δικαιολογία δεν υπάρχει να μείνουμε άπραγοι και να μην αναλάβουμε την απαιτούμενη δράση. Χρέος όλων είναι, καθένας με τα μέσα που διαθέτει, να διεκδικήσουμε, στην πράξη, ένα παρόν και μέλλον, όπου η ευημερία μας δεν θα τελεί συνεχώς υπό την απειλή της καταστροφής του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε το πολυάριθμο κοινό, μίλησε για τις αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας όπως αποτυπώνονται σε  κείμενα, σύμβολα, στολές και το παραδοσιακό τραγούδι. 

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων και την Εστία Ανδραβίδας.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι:  Παραδοσιακός Λαογραφικός όμιλος Δρώμενα με έδρα την Κρέστενα, Σύλλογος Κρητών Νόμου Ηλείας, Λύκειο Ελληνίδων , Σύλλογος Φίλων του Πολιτισμού η Εστία από την Ανδραβίδα, Χαράλαμπος Βιλαετης, Πολιτιστικός σύλλογος Κατακόλου ο Φάρος, Λαογραφικός Σύλλογος Εσθήτα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανεμοχωρίου ο Άγιος Γεώργιος. Τις ανθοδέσμες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου το Λύκειο Ελληνίδων και εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης η μαθήτρια Γυμνασίου Ευγενία Σαραντοπούλου.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ