Στην Ηλεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου από 2 έως 6 Σεπτεμβρίου

965

«Ιστορική στιγμή για όλη την Ηλεία»

Θα ανακηρυχθούν επίτιμοι Δημότες των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Μια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ηλείας αποτελεί η  επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και ταυτόχρονα της Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου θα ανακηρυχθούν επίτιμοι Δημότες των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης κοινής πρόσκλησης της Ι.Μ. Ηλείας και των δύο Δήμων, με αφορμή την Ημερίδα με τίτλο « Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.» που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας στις 4/9.

Η ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Πύργου, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ι.Μ. Ηλείας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη δόθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου στην Ι.Μ. Ηλείας από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο Β, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

Πρώτος πήρε το λόγο ο Σεβασμιότατος που μίλησε για τη σπουδαιότητα της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ηλεία, καθώς και για το πρόγραμμα της επίσκεψής του, όπου θα κυριαρχήσουν οι επισκέψεις σε ιστορικές Μονές και θρησκευτικούς χώρους του Νομού.  

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων της Ορθοδοξίας μας. Πατέρας και Προστάτης της Ορθοδόξου πίστεως μας. Έρχεται ο πατέρας του γένους μας, που θυσιάζεται και για την Ορθοδοξία αλλά και για το ελληνικό Έθνος, αφού όντως είναι Έλληνας. Είναι Έλληνας και το έχει αποδείξει αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της επίσκεψής του Οικουμενικού Πατριάρχη και τόνισε: «Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ηλεία και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, αφού θα πάρουμε τις ευλογίες και τις ευχές του. Ο Πατριάρχης έχει στους ώμους του ιστορία 2.000 ετών, αγώνων, θυσιών, για να λάμψει το φως της Ορθοδοξίας και η αλήθεια”. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι θα τιμηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του με τιμές αρχηγού κράτους. 

Βασίλης Γιαννόπουλος: «Ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, και του Δημάρχους κ.κ. Αντωνακόπουλο και Λέντζα για την πρόσκληση και την πρόταση ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο δημότη των Δήμων τους, και δήλωσε:

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Ηλεία και συνολικά για τη Δυτική Ελλάδα η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου και η παραμονή του για τόσες ημέρες στην περιοχή μας. Τιμή που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία και της Αξιότιμης Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όλο το προηγούμενο, αρκετά μεγάλο, χρονικό διάστημα, βρισκόμασταν ήδη σε στενή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, με τους δυο Δήμους και τους συνεργάτες τους, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να οργανωθεί το πρόγραμμα και  να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες που πρέπει, ώστε η υποδοχή και φιλοξενία των δυο σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων για την Ορθοδοξία και την χώρα μας, να είναι άψογη. Αποτελεί δε, ιδιαίτερη τιμή για εμάς στην Π.Ε. Ηλείας, η φιλοξενία στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου, παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου  της ημερίδας από την οποία είμαι βέβαιος ότι θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την Ηλεία του αύριο».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αξιοζήλευτο το περιβαλλοντικό έργο του Πατριάρχη»

Μοναδική στιγμή στα εκκλησιαστικά ιστορικά της περιοχής όπως και την κοινωνική και πολιτική ζωή της Ηλεία, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη.      «Το ιστορικό, πολιτιστικό, μνημειακό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής “βάρυναν” ιδιαίτερα στο να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση που απευθύναμε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι δύο Δήμοι (Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης) και βεβαίως ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Σεβασμιότάτου Μητροπολίτη μας. Στην προετοιμασία της επίσκεψης έχουν γίνει ενημερώσεις για τα, περιβαλλοντικού τύπου, ζητήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Με βάση την σπάνια βιοποικιλότητα που έχει ο τόπος μας, όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν ένα ενδιαφέρον τοπίο περιβαλλοντικών ζητημάτων για τα οποία ο Πατριάρχης έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο. Προτείνω επίσης να δεσμευτούμε και να το κάνουμε πράξη, να του απευθύνουμε πρόσκληση να επανέλθει εδώ και να είναι στα εγκαίνια του Μητροπολιτικού μας Ναού, του Πολιούχου της πόλης μας Αγίου Χαραλάμπους».

Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί με απόλυτο σεβασμό, τονίζοντας: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πρώτος πολίτης στην ιεραρχία της Ορθοδοξίας, παγκοσμίως. Υπάρχει η πολιτιστική και πολιτική διάσταση της Ορθοδοξίας πέρα από την εκκλησιαστική. Με βάση τη δύναμη και τον παγκόσμιο σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η Ορθοδοξία, αυτή η επίσκεψη έχει πάρα πολλά μηνύματα και πολλούς αποδέκτες».

Γιάννης Λέντζας: «Θα δεχτούμε τις ευλογίες του»

«Είναι μοναδικό γεγονός για την Ηλεία η έλευση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στην περιοχή μας, όπου για τέσσερις ημέρες θα δεχτούμε τις ευλογίες του», τόνισε ο κ. Λέντζας, και συνέχισε: «Όλα ξεκίνησαν από το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης σε συνεργασία με τον Δήμο Πύργου υπό την σκέπη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας. Μαζί πήγαμε στην Κωνσταντινούπολη και δώσαμε την επίσημη πρόσκληση, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε το όλο εγχείρημα. Είναι ιστορική στιγμή για τους δύο Δήμους και για όλη την Ηλεία».

Παρόντες στην Συνέντευξη Τύπου ήταν επίσης o υπεύθυνος του προγράμματος Γιώργος Σαραντόπουλος και η αντιδήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γεωργία Κακαλέτρη.

Το πρόγραμμα της Πατριαρχικής επίσκεψης

Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί θα αφιχθεί, μαζί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο αεροδρόμιο Ανδραβίδας όπου θα γίνει η υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους.

Στις 11 θα αφιχθεί στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στον Ιερό Ναό Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου θα τελεσθεί επίσημη δοξολογία.

Στις 11:45 θα αφιχθεί στο Δημαρχείο της πόλης, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από τον Δήμαρχο κ. Λέντζα Ιωάννη, και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα στην Κυλλήνη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στον Πύργο, όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλης από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα παρακαλουθήσει χορευτικές εκδηλώσεις από το Λύκειο Ελληνίδων και άλλους συλλόγους, στην πλατεία του Πύργου.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Περιφέρεια και στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, ενώ στις 12:15 ο Πατριάρχης θα μεταβεί στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ηλείας, όπου θα πραγματοποιήσει εθιμοτυπική επίσκεψη στον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιο.

Το βράδυ στις 8:00 θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Σκαφιδιάς όπου θα ξεναγηθεί, ενώ θα παρακολουθήσει και συναυλία από την Μεικτή χορωδία Μυρτουντίων και την Μεικτή χορωδία Λυκείου Ελληνίδων στο πλαίσιο του Διεθνούς φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για να παρακολουθήσει Ημερίδα περιβαλλοντικού περιεχομένου, με συνεργαζόμενους φορείς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τα φροντιστήρια βιωσιμότητας των Δήμων Πύργου και Ανδραβίδας–Κυλλήνης, Νεάπολης Συκεών και Νοτίου Πηλίου, του Συλλόγου Φίλων της Φύσης, με θέμα: «Η κοινή περιβαλλοντική συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον σε Ηλεία και Μακεδονία».

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Παναγιώτατος θα ξεναγηθεί στην πόλη του Πύργου και ακολούθως θα παρακολουθήσει θεατρική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”, από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Κρεστένων «Έκφρασις» με το έργο «Το πανηγύρι του ΚεχαΪδη».

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί ιερούς ναούς της Ηλείας και θα έχει συναντήσεις με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί στη λήξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φείας και θα συναντηθεί στο χώρο του ξενοδοχείου Aldemar με γνωστούς σεφ, με θέμα την τοπική γαστρονομία.

Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα, ενώ την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, μετά την ξενάγησή του στα κτήματα Μερκούρη και Μπριτζίκη, θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ανδραβίδας για την Κωνσταντινούπολη.