Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚικίλιας για τις φωτιές: Έρχεται υπερδομή ελέγχου για τα κονδύλια - Δύσκολη...

Κικίλιας για τις φωτιές: Έρχεται υπερδομή ελέγχου για τα κονδύλια – Δύσκολη και με μελτέμια η επόμενη εβδομάδα

Για την κλιματική κρίση, την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εμπρησμούς, τις αλλαγές που έρχονται στον έλεγχο για τα κονδύλια των δήμων για τους καθαρισμούς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, τόνισε πως η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων συνιστώντας να υπάρχει μεγάλη προσοχή από όλη την κοινωνία.

Αρχικά, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «ζούμε σε μια εποχή κλιματικής κρίσης» φέρνοντας ως παράδειγμα την Κέρκυρα η οποία έζησε τον εφιάλτη με τα πύρινα μέτωπα και χτες σημειώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με, καταιγίδεςχαλαζόπτωσηπλημμύρες στα κεντρικά του νησιού. «Είχαμε 10 περιπατητές εγκλωβισμένους τους οποίους απεγκλωβίσαμε χτες καθώς αμάξια με εγκλωβισμένους. Αυτό δείχνει πόσο έντονες είναι πλέον οι καιρικές συνθήκες».

Για τους καθαρισμούς των οικοπέδων ερωτώμενος σχετικά τόνισε πως αρμοδιότητα έχει η τοπική αυτοδιοίκηση. «Έχουν δοθεί την χρονιά που διανύουμε νωρίς σημαντικά κονδύλια στους δήμους και τους δημάρχους προκειμένου να προβούν σε αυτό το βασικό κομμάτι σε ό,τι είχε να κάνει με τις ζώνες και τους δρόμους που πρέπει να καθαριστούν, να ξεχορταριαστούν αλλά και τα ιδιωτικά οικόπεδα και σπίτια. Φυσικά, υπάρχει και η προσωπική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι που κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους, οργανωμένα. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους και δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρχει πρόληψη. Είναι τεράστιο το νούμερο των 1.670 πυρκαγιών τον Ιούλιο. Κάποιες ξέφυγαν και έγιναν μεγάλες. Το νούμερο που έχει να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα».

Για την φωτιά στη Νέα Αγχίαλο 

Για το ζήτημα την μεγάλη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο και τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης ο κ. Κικίλιας σημείωσε «οι ένοπλες δυνάμεις είναι θεσμός της χώρας. Εγώ τις σέβομαι και έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον κ. Δένδια και τον κ. Φλώρο. Υπάρχουν περίπολα κάθε μέρα όταν είναι στο 3,4,5 η επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα που θα ρυθμιστεί θεωρώ. Σε ό,τι αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αγχίαλο είχαμε να αντιμετωπίσουμε διαδοχικές πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία και δυστυχώς λόγω των έντονων ανέμων εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά και είχαμε και αυτή την πολύ δύσκολη και πιεστική κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να επιχειρούν όταν υπάρχουν βλήματα, πυρομαχικά, παρ’ όλα αυτά έγινε το καλύτερο δυνατό. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι για την ΕΔΕ».

Για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές 

Για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς και τι θα αλλάξει στο νομικό πλαίσιο ο κ. Κικίλιας σημείωσε:

«Η αρμοδιότητα και η υποχρέωση εκ του νόμου και του Συντάγματος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του. Άρα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι νοικοκυραίοι, κινδυνεύουν από κάποιους που είτε εσκεμμένα, άρα είναι εμπρηστές, είτε εξ αμελείας, που κατά την άποψή μας αυτό είναι εγκληματική αμέλεια, σε συνθήκες καύσωνα και σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας δεν φροντίζουν καν για τα βασικά. Πόσο μάλλον βάζουν φωτιά και καπνίζουν τα μελίσσια, κάνουν εργασίες, πετάνε ένα τσιγάρο, κάνουν ένα μπάρμπεκιου. Αυτή η αμέλεια μπορεί να στοιχίσει ζωές. Έχει στοιχίσει ήδη ζωές. Το κράτος έχει την υποχρέωση να φροντίζει τους πολλούς και άρα να υπάρχει διαδικασία η οποία να εφαρμόζεται και όσον αφορά με τις ποινές και όσο έχει να κάνει με πολύ αυστηρά πρόστιμα αυτούς που κάθε καλοκαίρι θέτουν σε κίνδυνο τους γείτονές τους, τους συνανθρώπους τους. Τα διοικητικά πρόστιμα θα υπερπολλαπλασιαστούν. Η πολιτεία οφείλει να είναι πιο αυστηρή. Είναι σωστό και θεμιτό και είναι ένας τρόπος μαζί με την πρόληψη και όλες τις άλλες ενέργειες που θα πάρουμε να προστατευτεί η κοινωνία».

«Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο 100%  αλλά στόχος μας είναι μόνιμα να βελτιωνόμαστε», τόνισε.

Υπερδομή ελέγχου των κονδυλίων και την αξιοποίησή τους από τους δήμους 

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως «στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα γίνει μια σύσκεψη προκειμένου να συντονιστούμε με το υπουργείο Οικονομικών που δίνει τα κονδύλια, το υπουργείο Εσωτερικών που τα αποδεσμεύει στους δήμους για το τι προτεραιότητες δίνει, τι επιλέξιμες δαπάνες δίνει και πώς ελέγχει την διαδικασία. Μαζί με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Δικαιοσύνης και το υπουργείο Τάξης, η σύσκεψη θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης. Νομίζω η διαδικασία αυτή που γινόταν τον χειμώνα ή την άνοιξη θα ξεκινήσει νωρίτερα με ένα σύστημα τέτοιο που θα μπορεί να ελέγχεται και σε ότι αφορά το κομμάτι των δήμων και των ευθυνών που έχουν αλλά και την δυνατότητα να παίρνουν νωρίτερα τα κονδύλια. Θα φτιαχτεί μια τέτοια υπερδομή στην οποία θα μπορεί να ελέγχεται το σύνολό της η δραστηριότητα αυτή. Ζητάμε και οι πολίτες να ανοίξουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να καθαρίζουν τον χώρο εντός των σπιτιών και των οικοπέδων τους».

Επικίνδυνη η επόμενη εβδομάδα λόγω των μελτεμιών του Αυγούστου  

Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε πως η ερχόμενη εβδομάδα είναι επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών. «Στείλαμε χτες 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά η κατάσταση την εβδομάδα που μας έρχεται. Ξεκινώντας από την Τρίτη θα έχει πολλούς έντονους ανέμους, μποφόρ σε όλη την Ελλάδα. Τα γνωστά μελτέμια του Αυγούστου είναι εδώ την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με την ΕΜΥ θα έχουμε 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας, στις αρμόδιες υπηρεσίες, στους εθελοντές, σε όλη την κοινωνία, είναι μια δύσκολη η εβδομάδα που έρχεται και μετά από πολλές μέρες ξηρασίες τα μελτέμια προκαλούν πολλούς μεγάλους κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς».

https://www.ethnos.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ