Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο δρόμο οι αγρότες

Στο δρόμο οι αγρότες

Την πρώτη τους διαμαρτυρία απέναντι στη νέα κυβέρνηση έκαναν χθες οι αγρότες της Ηλείας, ενώ παράλληλα είχαμε κινητοποιήσεις στην Πάτρα, την Καλαμάτα και την Ζάκυνθο.  Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί οι καλλιέργειες «μαύρης» κορινθιακής σταφίδας, σουλτανίνας, επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών σε Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Αχαΐα και Ζάκυνθο έχουν χτυπηθεί αρχικά από χαλάζι και μπουρίνια την περασμένη άνοιξη και στη συνέχεια από την έντονη προσβολή από περονόσπορο, διαλύοντας επί της ουσίας την παραγωγή. Κυβέρνηση και ΕΛΓΑ γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά, όπως καταγγέλλουν «σφυρίζουν αδιάφορα».

Η πορεία ξεκίνησε από τον κόμβο της Αγίου Γεωργίου στον Πύργο και έφτασε στο κέντρο της πόλης με τρακτέρ. Ακολούθησε συμβολική θυροκόλληση ψηφίσματος στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης: «Υλοποιούμε την απόφαση που πήραμε στην σύσκεψη που έγινε στο Καράτουλα  με συμμετοχή παραγωγών από όλη την Πελοπόννησο για τα προβλήματα που έχουμε οι σταφιδοπαραγωγοί, οι αμπελοκαλλιεργητές επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων καλλιεργειών και οι ελαιοπαραγωγοί.  Είναι η πρώτη μας διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.  Απαιτούμε αναπλήρωση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών, των αμπελοκαλλιεργητών και των ελαιοπαραγωγών, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στη σταφίδα ενώ τιμή κατρακυλά εδώ και τρία χρόνια, σα να μην έφτανε αυτό, ήρθαν οι βροχές της άνοιξης και δημιούργησαν μυκητολογικές ασθένειες όπως ο περονόσπορος με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η παραγωγή στο 50% τουλάχιστον. Τα αμπέλια έχουν καταστραφεί, η ελιά έχει ακαρπία, αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα.

Ζητάμε συνάντηση με τον Υπουργό και αν δεν ληφθούν μέτρα θα συνεχίσουμε συντονισμένα και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ